08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2022 04:31 | Son Güncelleme: 09.07.2022 14:08

Beyaz yakalıların yılları boşa gidiyor

Ofiste çalışanlar hayatlarının altı ayını yazım hatalarını düzeltmeye, beş ayını parola hatırlamaya harcıyor
Beyaz yakalıların yılları boşa gidiyor

İnsanların belirli aktivitelere harcadığı zamanı ölçmek her zaman moral bozucu olmuştur. Yaşamınızın üçte birini uyuyarak, neredeyse 10 yılını telefona bakarak, dört ayını da dijital platformlarda izleyeceğiniz içeriği seçmeye çalışarak geçiriyorsunuz.

 Maryland ve Delaware üniversitelerinin ortaklaşa çalışması bu yaklaşımı iş yerine uyarladı. ABD ve İngiltere’den 5 bin ofis çalışanının zamanını nasıl geçirdiğini incelendi. İnsanların bir çalışma gününde lüzumsuz işlere harcadığı dakikalar hesaplandı. Araştırmacılar bu verilerin ışığında yaşam boyu anlamsız işlere harcanan zamanı tahmin etti.

Sonuçlara göre beyaz yakalılar yazım hatalarını düzeltmek için her gün 20 dakika harcıyor. Bu rakam 45 yıllık çalışma hayatında yarım yıla tekabül ediyor.

Hesaplara giriş için harcanan süre bir keçinin gebelik dönemiyle aynı: 145 gün. Parolaları hatırlamaya, girmeye, güncellemeye uğraşırken aylar geçiyor. Bir şeyleri kapamak da zaman tüketici. İş hayatı boyunca sekmeleri kapamak için günler haybeye gidiyor. İşletme sistemlerini güncelleme isteklerini reddetmek, karşınıza çıkan reklamları kapatmak, kendiliğinden oynamaya başlayan videoları durdurmaya çalışmak yerine Maldivler’e gidebilir, örgü örmeyi öğrenebilirdiniz.

'Kaydedilmeyen belge' travması

Ortalama bir çalışan, “düzenleme” için dört ayı aşkın süre harcıyor. E-posta silmek yaklaşık altı haftasını alıyor. İlgilenmediğiniz haberlerin telefonunuza gelen bildirimlerini veya yanlışlıkla size gelen mesajları temizlemek yaşamınızdan günler eksiltiyor.

Örneğin Word ya da Google Documents’da marjinleri uyarlama çabalarınızı anımsayın. Peki ya Excel’de çalışmayan formülünüzdeki eksik parantezin yerini anlamaya çalışırken harcadığınız zaman? Ortalama çalışanın font boyutunu seçmek için harcadığı zamanda Shakespeare “Kral Lear”ı yazmıştı.

Kaydetmeyi unuttuğunuz bir işe yeniden başlamak ise geçirdiğiniz psikolojik travma nedeniyle apayrı bir kategoride. Şarjınız halen o en kritik anda bitiyor, internet bağlantınız kesiliyor. Google doc’da incelediğiniz ve üzerine yorumlar yazdığınız dokümanların kaydedilmeden yok olduğu anlar çaresizliğin en son hali olsa gerek.

Devam... Sonradan iptal edilecek toplantıları ajandanıza işlemek: Bir ay. Telefonda kendini yanlışlıkla sessize alanların dediklerini tekrarlamasını beklemek: İki hafta. Yolladığınızı sandığınız ama taslakta kalan e-postalarınızı yazmak: İki gün. Bozuk yazıcılarla boğuşmak: Bir gün.

Çalışma, harcanan zamanın merkezinde teknolojinin olduğunu gösteriyor. Ancak teknoloji faydalı da olabilir. Mesela parolalar yerini yüz tanıma sistemlerine bırakacak. Bu makaleyi okumanın size zaman kazandırıp kazandırmayacağı ise belirsiz.