08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.07.2022 09:57 | Son Güncelleme: 13.07.2022 10:37

Biden'ın Orta Doğu turu bugün başlıyor

ABD Başkanı Biden'ın, İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'ı kapsayan Orta Doğu ziyareti başlıyor. Ziyaret 16 Temmuz'da sona erecek.
Biden'ın Orta Doğu turu bugün başlıyor

ABD Başkanı Joe Biden'ın işgal altındaki Batı Şeria’yı da kapsayacak Orta Doğu turu bugün başlıyor. 

Biden ilk olarak İsrail'in geçici başbakanı Naftali Bennett'le Kudüs'te görüşecek. Ardından ikinci durağı olan Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir araya gelmesi bekleniyor. Ardından da Suudi Arabistan'ın Cidde kentine geçerek, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi toplantısına katılacak. Biden, Suudi Arabistan'da Kral Selman ve Veliaht Prens'le de görüşecek.

 "Suudi Arabistan'a neden gidiyorum?"

ABD Başkanı Joe Biden, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı "Suudi Arabistan'a neden gidiyorum" başlıklı makalede,  İsrail, Batı Şeria ve Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği ziyaretin hem bölge hem de ABD'nin çıkarları için önemli olduğuna işaret etmişti.

Şu anda ziyaret edeceği Orta Doğu'nun 18 ay önce göreve geldiği dönemdekinden çok daha istikrarlı ve güvenli olduğunu aktaran Biden, önceki Başkan Donald Trump'ın İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesinin, bu ülkenin nükleer çalışmalarını artırmasına yol açtığını ve İran'ı bu anlaşmaya geri döndürmek için diplomatik çalışmalarını sürdüreceklerini söylemişti.

Makaleye tepki

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan makaleye tepki geldi. Bakan Kenani’nin, Biden'ın Washington Post gazetesi için yazdığı makalesine tepki gösterdiği kaydedildi. Kenani, Joe Biden'ın İran'a karşı ekonomik ve diplomatik baskı politikasını devam ettirme vurgusunu eleştirerek bunun “ABD’nin 2015 anlaşmasını yeniden canlandırma arzusuyla çelişkili” olduğunu ifade etti.

"İsrail'e hizmet edecek"

Öte yandan İsrail Başbakanı Yair Lapid, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta İsrail ve Suudi Arabistan'a gerçekleştireceği ziyarette Tel Aviv'den Riyad'a barış mesajı taşıyacağını belirtti. Hamas ise ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu'ya gerçekleştireceği turun, Filistin davası pahasına İsrail'e hizmet edeceğini savundu.