19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 20.03.2023 13:05 | Son Güncelleme: 20.03.2023 16:01

Bilim insanları belirledi: Toksik patronların 5 temel özelliği

Bilim insanları, bir yöneticiyi neyin toksik yaptığını anlayabilmek için işe koyuldular. Profesör Simon L. Dolan'ın çalışması sonucunda takımlarının başarısını kıskanmak da dahil olmak üzere 5 temel özellik ortaya çıktı
The Devil Wears Prada (Şeytan Marka Giyer) filminde otoriter tavırlarıyla bilinen Miranda Priestly'yi, Meryl Streep canlandırıyordu
The Devil Wears Prada (Şeytan Marka Giyer) filminde otoriter tavırlarıyla bilinen Miranda Priestly'yi, Meryl Streep canlandırıyordu

The Devil Wears Prada (Şeytan Marka Giyer) filmindeki Miranda Priestly'den The Simpsons'daki Bay Burns'e, kötü patronlar yıllardır gişe rekorları kıran filmlerin temel karakterleri olmuştur. Peki ama gerçekten bir lideri toksik yapan nedir? İspanya'daki Advantere School of Management'ta Profesör olan Simon L. Dolan, yeni kitabında toksik liderlerin özelliklerini anlayabilmek için yola çıktı. 

DailyMail'in haberine göre Dolan'ın araştırması, ekiplerinin başarısını kıskanmak ve sürekli olarak rekabet ya da işyeri düşmanları hakkında endişe duymak da dahil olmak üzere beş temel özelliği ortaya koydu. Profesör Dolan, "Toksik bir kişiliğe katkıda bulunan, temel olarak özsaygı eksikliğinden kaynaklanan birçok faktör vardır" diye konuştu.  Dolan'ın söylediğine göre bu genellikle yaşamları boyunca etik ve duygusal gelişim eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

Profesör Dolan'ın yeni kitabı De-Stress at Work, çalışanların yöneticilerinin toksik olup olmadığını ve bu konuda ne yapabileceklerini anlamalarına yardımcı olmak üzere hazırlandı. Dolan, "Liderlik bir kurumu var edebilir ya da yok edebilir" dedi. Kötü bir lider ekiplerin motivasyonunu düşürebilir, düşük morale neden olabilir hatta ekipler üzerindeki etkisi yıkıcı olabilir. Dolan'a göre toksik liderlerin beş temel özelliği şöyle:

  • Ekiplerinin başarısını kıskanmak
  • Rekabet veya işyeri düşmanları hakkında sürekli endişe duymak
  • Sıklıkla başkalarının çalışmalarından kendine pay çıkarmak
  • Kendilerini sürekli başkalarıyla kıyaslamak
  • Kendilerine verdikleri değerin yalnızca son yaptıkları için sonuçlarına bağlı olduğunu düşünmeleri 

Profesör Dolan'a göre, toksik liderlerle ilgili temel sorunlardan biri, insanüstü dayanıklılık ve güç özelliklerine ihtiyaç duyduklarına inanmaları. Bunun çok zararlı olduğunu belirten Dolan, "Büyük baskı altındayken bile bu nedenle duygularını gizlemeleri gerekiyor" dedi. 

Sadece kendine güvenmesi yetmez

Bir liderin, ekiplerine sakin ve mantıklı bir görüntü verebilmesi için duygularını proaktif olarak iyi yönetebilmesi gerekir. Eğer bir yöneticiyseniz, toksik bir lider olmamak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Profesör Dolan'a göre bunlar arasında ekibinizle iletişiminizi geliştirmek ve rahatlama teknikleri uygulamak da yer alıyor. Dolan, "Liderlerin kendilerine güvenmeleri beklense de, bunu aşırı güven ile karıştırmamak önemlidir. Büyük bir liderin sadece kendine güvenen biri değil, saygılı, destekleyici ve büyümeyi besleyen biri olması gerekir" ifadelerini kullandı.