19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 14:05 | Son Güncelleme: 03.07.2024 14:13

Bloomberg analizi: Le Pen Fransa seçimlerinde zorlu bir mücadeleye giriyor

Fransa'da dikkatler seçimlerin ikinci turuna çevrilmişken Macron'un ittifakı ve sol partilerden oluşan blok aşırı sağın zaferini engellemeye çalışıyor. Ulusal Birlik'in kazanma şansının en yüksek olduğu ve ikinci tura üç adayın kaldığı yerlerde bazıları yarıştan çekiliyor
Bloomberg analizi: Le Pen Fransa seçimlerinde zorlu bir mücadeleye giriyor

Fransa'da Marine Le Pen'in Ulusal Birlik partisi, pazar günü yapılacak parlamento seçimlerinin son turunda aşırı sağı iktidardan uzak tutmak için bilindik hilelere başvuran rakiplerini alt etmeye çalışıyor. Fransa'da bir satranç oyununa dönüşen seçimde, Le Pen'e karşı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci grubu ve solcu bir ittifak birleşmek ve kendi adaylarını çıkarmak için yarışıyor. Le Pen ise desteğini artırmaya çalışıyor. 

Söz konusu olan iki senaryo var. Birincisi, Ulusal Birlik'in yasaları kolayca geçirmesini sağlayacak mutlak çoğunluğu kazanması. Diğeri ise Macron'un dış politikayı belirlemeye devam edeceği ve iç politikada söz sahibi olacak bir başbakan konusunda uzlaşmaya varmak zorunda kalacağı bir koalisyon parlamentosu olacak. Ulusal Birlik karşıtı partiler, oyların bölünmesini önlemek ve Le Pen'in mutlak çoğunluğa giden yolunu daraltmak için stratejik olarak üçüncü sıradaki bazı adayları bir sonraki tur oylamadan çıkarıyor.

Oyların bölünmesini engellemeye çalışıyorlar

Le Monde gazetesi tarafından yapılan bir sayım, diğer partilerden ikiden fazla kişiyle ikinci tura kalan 210'dan fazla adayın salı günü Paris saatiyle 18:00'e kadar gerekli belgeleri teslim etmemeyi tercih ettiğini gösterdi. Bunlar arasında solcu Yeni Halk Cephesi ittifakından 131 ve Macron'un merkez partilerinden 80 kadar aday da bulunuyor. Oyların aşırı sağa karşı bölünmesini önlemek ve Cumhuriyetçi Cephe oluşturmak için seçimlerden çekilmek, Fransa seçimlerinde genellikle bir avuç bölgeyle sınırlı olan temel bir taktik. Ancak bu kez artan katılım, ikinci turdaki üçlü yarışmaların sayısını büyük ölçüde arttırarak 306'ya yükseltti.

Eski Sosyalist Cumhurbaşkanı Francois Hollande France 2 televizyonunda yaptığı açıklamada "Hakkında çok konuştuğumuz Cumhuriyetçi Cephe yeniden bir araya geldi. Koltuk kaybetmek anlamına gelse bile sol, aşırı sağın önünde durmaktan gurur duymalı" dedi.  Piyasalar oylamaya ilişkin belirsizlik ve aşırı sağcı bir hükümetin harcamaları arttırma ve Avrupa Birliği ile çatışmaya girme riski nedeniyle sarsıldı. Yatırımcılar Fransız varlıklarını terk ederken, Alman emsallerine göre 10 yıllık getiri primi 2012'den bu yana görülmemiş seviyelere yükseldi. Ancak ilk tur oylamadan bu yana stres biraz azaldı ve kapanış bazında 71 baz puan ile 13 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Pazar günü için nihai sıralama muhtemelen bu akşama kadar yayınlanmayacak ancak yaklaşık 95 üç yönlü yarışma kalsa bile, çekilmesi planlananların sayısı Le Pen için bir darbe. Ayrıca Le Monde'un belirttiğine göre beş tane de dörtlü yarışma vardı ve bu sayı şimdi bire düştü. Bloomberg'in Fransız gazetesinin sayımını ilk tur sonuçlarıyla karşılaştırarak yaptığı analiz, çekilmelerin çoğunlukla Ulusal Birlik'in kazanma şansının en yüksek olduğu yerlerde gerçekleştiğini gösteriyor. Dün saat 18:00 itibariyle, aşırı sağın ilk turda üstünlük sağladığı 161 yarıştan 152 aday çekilmişti. 

Araştırma dergisi Le Grand Continent tarafından yapılan ve seçmenlerin turlar arasında desteklerini nasıl değiştirdiklerine dair anketleri de dikkate alan analize göre Ulusal Birlik 225 ila 262 sandalye kazanabilir. Le Pen'in 577 sandalyeli Ulusal Meclis'te mutlak çoğunluğa sahip olmak için 289 bölgeyi kazanma hedefinin gerisinde kalmayı hesaba katmaya başladığının bir işareti olarak, salı günü erken saatlerde partisinin açığı kapatmak için diğer milletvekillerine ulaşacağını söyledi. 

Ulusal Birlik lideri Jordan Bardella daha önce başbakanlık davetini ancak parti ve müttefiklerinin mutlak çoğunluğu kazanması halinde kabul edeceğini söylemişti. Cumhurbaşkanının alt meclisteki en büyük gruptan bir başbakan aday göstermesi yaygın bir uygulama.  Le Pen France Inter radyosuna verdiği demeçte "Eğer parlamentoda çoğunluktan sadece birkaç milletvekili uzaktaysak, onları bulmaya çalışacağız" dedi. 

Ulusal Birlik ve müttefikleri iki gün önce yapılan ilk tur oylamada oyların yüzde 33.2'sini alarak üstünlük sağladı. Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi ittifakı yüzde 28, Macron'un koalisyonu ise yüzde 20,8 oy aldı. Pazar gecesi yapılan bazı erken tahminler aşırı sağcı partinin mutlak çoğunluğu elde edebileceğini gösteriyordu.