25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2022 11:50 | Son Güncelleme: 31.08.2022 12:03

Covid iddialarının merkezindeki Çin laboratuvarı farelerde yeni bir virüs tespit etti

Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar geçen yıl Afrika’daki hayvanlardan topladıkları numunelerde yeni bir virüs keşfetti. Çinli uzmanlar, insanlar üzerindeki etkisinin "Belirsiz olduğunu ve incelenmesi gerektiğini" söyledi
Covid iddialarının merkezindeki Çin laboratuvarı farelerde yeni bir virüs tespit etti

Covid-19 virüsünün çıkış noktası olduğu iddia edilen Çin laboratuvarında yeni bir virüs keşfedildi. Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, bir farede kod adı LsPyV KY187 olan yeni bir patojen tespit ettiler. Virüs her yıl milyonlarca çocuğun enfekte olduğu ancak son derece hafif geçirilen polyoma virüs ailesine ait. 

Tartışmalı laboratuvardaki bilim insanları, 2016 ve 2019'da Kenya'da yüzlerce kemirgeni test ettikten sonra bu virüse rastladılar. Örnekler daha sonra, Covid pandemisinin merkez üssü olan Wuhan'daki biyokimyasal araştırma tesisine analiz için gönderildi.

Çizgili çim faresinde tespit edilen yeni polyoma virüs bu ay, Çin dergisi Virologica Sinica’da yayınlanan bir çalışmada ortaya çıktı. Araştırmacıların söylediğine göre yeni virüs bilinen herhangi bir patojenle yakından ilişkili olmadığı için insanlar üzerindeki etkisi henüz belirsiz ve daha fazla değerlendirilmesi gerekiyor. 

232 hayvan incelendi

Geçen Kasım ayında bilimsel dergiye sunulan son çalışma, Kenya'daki beş ilçede 232 hayvandan alınan örnekleri içeriyordu. Araştırmacılar Ağustos ve Eylül 2016 ve Mart 2019'da iki kez örnek toplandılar. Araştırmacılar, tümü insanlara sıçrayan zoonotik bulaşıcı hastalıkların barındığı bilinen 226 fare ve sıçan, beş sivri fare ve bir kirpiyi inceledi. 

Numuneler PCR analizi için Wuhan’daki laboratuvara geri gönderildi. Her hayvanın karaciğer, akciğer ve böbrek dokusu, virüslerin varlığını tespit etmek için tarandı. Hayvanlardan 25 tanesi pozitif çıktı. Tek bir vaka dışındaki tüm vakalardaki virüsler varlığı önceden bilinen virüslerdi. 

Bilinen virüslerle ilişkisi bulunamadı

Yapılan detaylı analizlerle yeni polyoma virüsün en yakın akrabasıyla yalnızca yüzde 60'lık bir eşleşme olduğunu gösterdi. Makalede yazan araştırmacılar, yeni virüsün “Küçük memeli konakçılarında veya insanlarda hastalığa neden olduğu bilinen herhangi bir virüsle yakından ilişkili olmadığını” söyledi.

Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80'i hayatlarının bir noktasında, yaygın olarak çocukluk döneminde bir polyoma virüs enfeksiyonu geçirmiştir. Virüs üst solunum yollarında yaşar ve insanlarda genellikle hiçbir belirtiye rastlanmaz.

Covid'e rağmen çalışmalara devam ediyor

Bu keşif, pandemi ile bağları hakkında devam eden sorulara rağmen Wuhan laboratuvarında işlerin her zamanki gibi devam ettiğini de gösteriyor. Covid, tehlikeli corona virüslerle çalışan laboratuvardan yaklaşık 12 km uzakta bir hayvan pazarında yayılmaya başladı. 

Çinli yetkililer, laboratuvara yönelik bağımsız soruşturmaları engelledi ve ilk Covid hastaları hakkında bilgi içeren önemli veritabanlarını sildi. Resmi Covid vakalarından aylar önce grip benzeri gizemli bir virüse yakalandığı söyleyen laboratuvar araştırmacılarından bazıları susturuldu ve ortadan kayboldu. 

Laboratuvar tezi

Sözde laboratuvar sızıntısı tezi, 2020'nin başlarında komplo veya yabancı düşmanlığı olarak reddedildi. Ancak zaman geçtikçe teori daha fazla ilgi görmeye başladı. Laboratuvardaki uzmanların yarasa ve diğer hayvanlardaki corona virüsler üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıkları ve çeşitli deneyler yaptıkları biliniyordu. Ancak Covid’in doğrudan olarak buradan insanlara yayıldığına dair bir kanıt bulunamadı.