Küresel tarım şirketi Bunge'nin bir temsilcisi olan Amit Sharma, Singapur'da düzenlenen Emtia Ticaret Haftası kapsamında cnbc'ye verdiği demeçte "Açlık Hindistan'daki en büyük sorun" dedi ve şu sözleri kaydetti: "Hâlâ aç olan milyonlarca insan var. Hala istedikleri gıdayı alamıyorlar. Eğer gıda alıyorlarsa da bu besleyici değil"
Hindistan kalori içeriği bakımından dünyanın en büyük ikinci gıda üreticisi olsa da, kısa süre önce yayınlanan Küresel Açlık Endeksi'nde 125 ülke arasında 111. sırada yer aldı ve Hindistan nüfusundaki açlık seviyesini "ciddi seviyede" olarak nitelendirdi.
Hindistan, 1,4 milyarlık nüfusuyla dünyadaki yetersiz beslenenlerin dörtte birini oluşturuyor ve ülkedeki 190 milyondan fazla insanın yeterli gıdaya ulaşamadığı düşünülüyor.
Lojistik ve tedarik zincirleri
Sorunun büyük bir kısmı lojistik aksaklıklardan kaynaklanıyor. Sharma konuyla ilgili şu sözleri kaydediyor:
"Bunun tek nedeni tedarik zincirinin olmaması. Kimse tedarik zinciri hakkında konuşmuyor. Kimse lojistikten bahsetmiyor"
ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi'nin (ITA) verilerine göre Hindistan'ın zayıf altyapısı, bazı ürünlerde hasat sonrası kayıpların neredeyse yüzde 40'ına yol açıyor. Hasat sonrası kayıplar, mahsullerin hasadından tüketim sürecine kadar tedarik zincirinde kaybolan gıdaları ifade ediyor. Soğuk hava deposu olmadığında sebze ve meyveler daha çabuk çürüyor ve yüzlerce ton gıda tahılı depolarda çürüme riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Verimliliği düşüren çok fazla etken var
ITA, Hindistan'ın düşük verimliliğinin diğer nedenleri arasında "verimsiz" gıda dağıtım sistemleri, düzensiz ve olağandışı hava koşulları, ağır regülasyonlar ve çiftçiler için eğitim ve öğretim eksikliğinin yer aldığını belirtti.
Hindistan'ın gıda sorunu, yükselen orta sınıfın daha fazla gıda ve aynı zamanda daha kaliteli gıda talep etme eğiliminde olmasıyla daha da derinleşiyor.
Louis Dreyfus şirketinin CEO'sunun yardımcısı olan Garima Jain, konferanstaki bir panelde yaptığı konuşmada, "Bir insanın ekstra gelir elde etmek için para harcadığı ilk şey daha iyi gıdadır" dedi. Jain, Hindistan'da protein ihtiyacının artacağını da sözlerine ekledi.
Gıda güvenliği kritik önemde
Hem Jain hem de Sharma, gıda güvenliği ihtiyacının çok önemli hale geldiğini söyledi. İkiliye göre ülkede seçimler yaklaşırken hükümetin yüzleşmesi gereken bir mesele bu.
Hindistan'ın korumacı yaklaşımı
Hindistan dünyanın en büyük süt üreticisi ve ikinci en büyük pirinç, buğday, sebze ve meyve üreticisi. Ülke kendisini "kendi kendine yeten ve uluslararası alanda rekabetçi" olaran tanımlasa da geçtiğimiz yıl önemli gıda ürünlerine yönelik değişken arz ve fiyat hareketleri hükümetin denizaşırı sevkiyatları kısıtlamasına neden oldu.
Hindistan geçtiğimiz yıl önemli gıda ürünlerinde bazı değişken arz ve fiyat hareketleriyle karşı karşıya kaldı ve bu da hükümetin denizaşırı sevkiyatları kısıtlamasına neden oldu.
Yasaklar ve kısıtlamalar
Hindistan, yurtiçi fiyatları dizginlemek amacıyla Aralık ayından Mart ayına kadar soğan ihracatını yasakladı. Ekim ayında ülke, Eylül ayında başlayan şeker ihracatı üzerindeki kısıtlamalarını genişletti.
Dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olan Hindistan da Temmuz ayında basmati olmayan beyaz pirinç ihracatını yasakladı.
Yerel yemeklerin önemli bir parçası olan domates fiyatları da geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle hızla yükseldi.
Seçimler hızla yaklaşırken, bazıları ülkenin gıda ekosistemine yardımcı olmak için daha fazla önlem alınabileceğini umuyor.
DBS Bank'ın kıdemli ekonomisti Radhika Rao, CNBC'ye gönderdiği e-postada, "Öngörülemeyen hava koşulları ve yeni başlayan enflasyonist baskılar nedeniyle sektör kısa vadeli aksaklıklarla karşı karşıya olduğundan bugün açıklanması beklenen yeni bütçe, kırsal kesimi ve çiftçi topluluğunu destekleyecek önlemler içerebilir" dedi.