19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.12.2022 21:39 | Son Güncelleme: 22.12.2022 22:02

Dünyanın en zenginleri bu yıl 2 trilyon dolar kaybetti

Teknoloji milyarderleri, Rus oligarklar ve Elon Musk için zor bir yıldı. Tesla CEO'su dünyanın en zengin insanı unvanını kaybetti. ABD'li milyarderler servetleri 660 milyar dolar azalırken Rus oligarkların servetlerinden de 150 milyar dolar eksildi
Dünyanın en zenginleri bu yıl 2 trilyon dolar kaybetti

2022 için milyarder olmak için kötü bir yıldı. Sadece işleri batanlar ya da tutuklananlar için değil. 2020 ve 2021’de dünyanın zenginleri servetlerine trilyonlar ekledikten sonra, 12 aydır sallanan borsalar, Avrupa’daki savaş ve yükselen enflasyonlar sarsıldı. 

Forbes'un tahminlerine göre, bir grup olarak gezegenin milyarderleri 2022'de 1,9 trilyon dolar kaybettiler ve yılın başında 13,8 trilyon olan toplu servetleri 9 Aralık itibariyle 11,9 trilyon dolara düştü. Sam Bankman-Fried, Kanye West ve RJ Scaring gibi yüksek profilli patronlar listelerden düşerken bu yıl milyarderlerin sayısı da 2 bin 671’den 2 bin 523’e geriledi.

En büyük darbe teknoloji patronlarına

Hiç kimse, 2022'de toplu olarak 1 trilyon dolardan fazla kaybeden dünyanın 300 kadar teknoloji milyarderinden daha sert darbe almadı. Pandemi dönemindeki patlama ve aşırı hevesli yatırımcıların teknoloji hisselerini ve girişimlerin değerlerini yükselttiği birkaç yılın ardından, işler geriledi. Şirketler maliyetleri düşürüyor, çalışanları çıkarıyor ve halka arzları geri çekiyor. 

Amazon hisseleri yaklaşık yüzde 50 oranında değer kaybetti ve bu, kurucusu Jeff Bezos'un net servetinin 80 milyar dolardan fazla düşmesine yardımcı oldu. Google’ın çatı şirketi Alphabet'in hissesi yüzde 36 düştü ve kurucu ortaklar Larry Page ve Sergey Brin'in servetinden her biri 40 milyar dolardan fazla kaybetti. 

Microsoft hisseleri 9 Aralık'a kadar yüzde 27 düşüş yaşayarak  kurucu ortak Bill Gates ve eski CEO Steve Ballmer'ın zenginliklerine zarar verdi, ancak Gates'in kötü yılı çoğunlukla kendi hatasıydı. Bu yaz, Bill & Melinda Gates Vakfı'na 20 milyar dolarlık bir bağış yaptı. Ayrıca Mark Zuckerberg, Meta’nın hisseleri yüzde 66 düştüğü için bu yıl yaklaşık 78 milyar dolar daha fakir. 

2022'nin açık ara en büyük kaybedeni, servetinin çoğu elektrikli araç üreticisi Tesla'dan geldiği için Forbes'un otomotiv milyarderi olarak sınıflandırdığı Elon Musk. Roket üreticisi SpaceX'in CEO'su da olan Musk'ın yeni oyuncağı Twitter’da çok fazla zaman ve para harcadığına dair korkular nedeniyle, bu yıl 20 Aralık'a kadar Tesla'nın hisse fiyatını yüzde 60 düşüren yatırımcılar Musk'a bu gerçeği hatırlattı. 

Bu yıl ABD'deki milyarderler 660 milyar dolar, Çin'deki milyarderler 620 milyar dolar, Rusya'daki milyarderler ise 150 milyar dolar kaybetti.

Musk, Forbes'un hesabına göre 2022'de servetinin 115 milyar dolarından fazlasını elden çıkardı. Yıla, Fransız lüks mallar kralı Bernard Arnault'nun yaklaşık 70 milyar dolar önünde, büyük bir farkla gezegenin en zengin insanı olarak başladı. Musk, bu ayın başlarında birinciliği Arnault'ya kaptırdı ve net serveti düşmeye devam etti.

En fazla kaybeden ABD'li milyarderler

Bu yılın en çok kaybedenleri ABD’li milyarderler oldu. 660 milyar dolarlık servet uçtu. Musk ve ülkenin teknoloji milyarderlerinin maruz kaldığı ağır kayıplara ek olarak, Nike'ın kurucu ortağı Phil Knight (18,3 milyar dolar kaybetti), Estee Lauder’ın eski patronu Leonard Lauder (-9,8 milyar dolar) ve Rocket Mortgage kurucusu Dan Gilbert (-8,1 milyarder dolar) gibi Amerikalı girişimciler 2022'yi en kötü geçiren ABD vatandaşları arasında yer alıyor. 

Covid-19 zorlukları, yerel protestolar ve düşen küresel taleple karşı karşıya kalan Çin, çok daha iyi bir performans göstermedi. Çinli milyarderler toplamda 620 milyar dolar kaybetti ve Çin'in teknoloji baskısının ardından Japonya'da yaşadığı bildirilen Alibaba'nın kurucu ortağı Jack Ma (-13,1 milyar dolar), emlak varisi Yang Huiyan (-11,6 milyar dolar) ve su patronu Zhong Shanshan (-11,3 milyar dolar) en büyük kaybedenler oldu.

Yılın kazananları

Ukrayna’daki savaş ve yaptırımlarda Rusya’nın en zengin insanlarını etkilemeye devam ediyor. Ülkenin milyarderlerinin net servetinde 150 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı. Yine de, herkes kötü durumda değil. Yatırım ve spor patronu Todd Boehly ve tasarımcı Tom Ford da dahil olmak üzere yeni milyarderler ortaya çıktı. 

E-ticaret devi Pinduoduo'nun arkasındaki Çinli milyarder Colin Zheng Huang (+11,1 milyar dolar ) ve  Endonezya'nın kömür kralı Low Tuck Kwong (+16 milyar dolar) dahil olmak üzere bir avuç süper şanslı milyarder için harika bir yıl oldu. Hintli milyarder Gautam Adani ise 2022’de en iyi yılını geçirdi. Limanlar, havaalanları, elektrik üretimi gibi alanlarda yatırım yapan Gautam, son 12 ayda 55,1 milyar dolar kazandı. 2023’e dünyanın en zengin üçüncü kişisi olarak başlayacak.