29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 30.10.2022 13:41 | Son Güncelleme: 30.10.2022 14:04

En zengin 20 teknoloji milyarderi bu yıl yaklaşık yarım trilyon dolar kaybetti

Dünyanın en zenginleri listesinde yer alan teknoloji sektöründen 20 milyarder, bu yıl servetlerinden yarım trilyon dolar kaybetti. Listede yalnızca iki kişi bu yılı kazançlı geçirdi
En zengin 20 teknoloji milyarderi bu yıl yaklaşık yarım trilyon dolar kaybetti

Borsada yaşanan keskin düşüş ve S&P 500’deki yedi şirket dışında hepsinin piyasa değerlerinde yaşanan kayıp milyarderleri etkiledi. Teknoloji sektöründeki en zengin 20 kişi servetlerinden yaklaşık yarım trilyon dolar kaybetti. 

Dünyanın en zengin insanlarını sıralayan Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde göre Mark Zuckerberg, Bill Gates ve Larry Ellison dahil olmak üzere dünyanın en zengin teknoloji devlerinin serveti 480 milyar dolar azaldı. Teknoloji devlerinin hayal kırıklığı yaratan kazanç raporları, resesyon korkularını körükledi ve hisse senedi fiyatlarını aşağı çekti.

Zuckerberg'in büyük kaybı

Sıralamaya göre Zuckerberg'in net serveti sadece perşembe günü 11,2 milyar dolar düştü. Şirketi Meta Platforms Inc.'in hisseleri, hayal kırıklığı yaratan kayıp haberinin yatırımcıları korkutmasının ardından değerinin dörtte birini kaybetti. Bu yıl şimdiye kadar Meta'nın CEO'sunun serveti 87 milyar dolardan fazla düştü. Listede 28. sırada olan Zuckerberg’in şu an ki serveti 37.7 milyar dolar. Facebook’un kurucusu daha bu yılın başlarında listenin ilk 10’unda yer alıyor.  

Pandeminin başlangıcında güçlü bir büyüme yaşayan teknoloji şirketleri, şimdi yüksek enflasyonun, artan faiz oranlarının ve dijital reklamcılıktaki büyümenin yavaşlamasının acısını hissediyor. Birçok şirket artık maliyetleri kontrol ediyor, çalışan sayısını izliyor ve hatta personeli işten çıkarıyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite, bu yıl Cuma günkü kapanışına kadar yüzde 29 düştü.

Birçok yönetici ve kurucunun net servetleri, kısmen de olsa işletmelerinin hisselerine bağlıdır. Bu, şirketlerinin hisse senedi fiyatlarındaki büyük dalgalanmaların servet ölçümleri üzerinde derin etkileri olabileceği anlamına geliyor.

58'er milyar dolar kaybettiler

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk ve Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos, bu yıl servetlerinin 58’er milyar dolarını kaybetti. Musk aradaki farkı artırmadan önce her iki girişimci de geçmişte, dünyanın en zengin insanı olmak için övünerek yarışmışlardı.  

Tesla'nın CEO'su Musk, aynı zamanda roket şirketi SpaceX'i de yönetiyor. Bir yeraltı tüneli işletmesi olan Boring Co.'nun yanı sıra sinirbilim start-up’ı Neuralink Corp.'u kurdu. Bir kaç gün önce de Twitter anlaşmasını tamamlayarak platformun sahibi oldu. Musk’ın şu andaki net serveti 212 milyar dolar.  

Bezos’un serveti ise 134 milyar dolar. Amazon'un hisseleri Cuma günü Wall Street'in şirketin mevcut çeyrek için analistlerin beklentilerinin altında kalan satış tahmininden hayal kırıklığına uğramasıyla yüzde 7 düştü.

YouTube reklamlarından darbe

Dünyanın en zengin 10 insanı arasında yer alan Google'ın ana şirketi Alphabet Inc.'in kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin de servetlerinin düştüğünü gördü. Her ikisi de bu yıl 40 milyar dolardan fazla kaybetti ve Alphabet'in YouTube reklam satışlarında yıldan yıla ilk düşüşünü bildirmesinin ardından bu hafta bir darbe aldılar. 

En zengin teknoloji girişimcilerinin çoğu, Amerikan teknoloji devlerinden kimdir, ancak birkaçı ABD dışındandır, örneğin Jack Ma, e-ticaret devi Alibaba Group Holding Ltd.'yi Çin'in en büyük ticaret imparatorluklarından birine kurdu.

En zengin teknoloji girişimcilerinin çoğu ABD’li olsa da birkaçı değil. Örneğin Jack Ma, e-ticaret devi Alibaba Group Holding Ltd.’yi Çin'in en büyük ticaret imparatorluklarından birine kurdu. Endekse göre o da bu yıl 9,3 milyar dolar kaybetti ve şu anda 29,1 milyar dolar servete sahip. 

Listedeki tek kadın

En zengin 20 teknoloji patronu arasındaki tek kadın, eski kocası Bezos ile Amazon'u kurarak servetini kazanan milyarder hayırsever MacKenzie Scott. Bu yıl net servetinin 29 milyar dolarını kaybetti. Ancak onun kaybı yaptığı yüklü bağışlar nedeniyle de olabilir. Gıda bankaları, ABD'deki Kız İzciler ve üniversiteler de dahil olmak üzere birçok kuruluşa milyarlarca dolar bağışlama sözü verdi ve şimdiden bağışlamaya başladı. 

Sadece onlar kazandı

Endekse göre, en zengin 20 teknoloji milyarderinden sadece ikisi 1 Ocak'tan bu yana kârlarına para ekledi. TikTok'un sahibi ByteDance Ltd.'nin kurucusu Zhang Yiming'in serveti 10.4 milyar dolar arttı ve şu anda 54,9 milyar dolar değerinde. Kablosuz ekipman üreticisi Ubiquiti Inc.'in kurucusu ve NBA'deki Memphis Grizzlies'in sahibi Robert Pera'nın serveti 1,3 milyar dolar artarak 14,7 milyar dolara ulaştı.

Her 30 saatte yeni milyarder

Yoksullukla mücadele grubu Oxfam International'ın bu yılın başlarında bildirdiğine göre, dünyanın en büyük teknoloji devlerinin çoğunun yaşadığı bu kayıplar, Covid-19 pandemisinin ilk iki yılında milyarderlerin toplu servetinin 1987 ve 2010 yılları arasındakinden daha fazla artmasından sonra yaşandı. Oxfam, pandeminin ilk aylarında her 30 saatte bir yeni bir milyarder olduğunu bildirdi.