22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.11.2023 13:12 | Son Güncelleme: 20.11.2023 13:22

Festival katliamı muamması: Eğlenen gençleri İsrail helikopterleri mi öldürdü?

Haaretz gazetesinin İsrail'in Nova Müzik Festivali'nde sivilleri vurmasını yazması tartışmaları da alevlendirdi. Filistin Yönetimi olayı doğruladığı bir açıklama yayınladı ancak sonra kaldırdı. ABD ise Filistin Yönetimi yerine olayı yalanladı
Nova Müzik Festivali alanı (Arşiv)
Nova Müzik Festivali alanı (Arşiv)

Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırısında Nova Müzik Festivali'nde 350 gencin öldüğü katliam, Gazze’de yaşanan çatışmaların en dehşet verici olayı oldu. İsrail bu katliamı, Hamas’ın sivilleri hedef aldığının en önemli kanıtı olarak dünyaya sundu. Hamas ise bunu inkar etti. Sivillerin iki ateş arasında kalarak can verdiğini ileri sürdü. Şimdi olayın üzerinden 1 aydan fazla süre geçtikten sonra yeni bir iddia ortaya atıldı. Hamas’ın ardından Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi de Kibbutz Re'im'deki müzik festivalinde en az 350 kişinin katledilmesinden Hamas üyelerinin değil İsrail savaş helikopterlerinin sorumlu olduğu yönünde resmi bir açıklama yayınladı.

ABD’den Filistin adına yalanlama

Açıklama tüm dünya medyası tarafından kullanıldıktan saatler sonra Filistin yönetiminin web sitesinden kaldırıldı ancak bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı. İsrail basınına göre açıklama sonrası ABD’den gelen baskı üzerine Filistin yönetimi resmi sitesinde yayınlanan belgeyi kaldırmak zorunda kaldı. Nitekim bu konuya açıklık getirmeye çalışan da Ramallah değil Washington oldu. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü bu açıklamanın Filistin Yönetimi'nin resmi pozisyonu olmadığını söyledi.

Açıklamada ne denilmişti?

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanlığı'nın duyurusunda şu ifadelere yer verilmişti:

İsrail Polisi'nin ön soruşturması, İsrail helikopterlerinin 7 Ekim'de müzik festivaline katılan İsrail vatandaşlarını bombaladığını, yani İsrail savaş uçaklarının bölgede büyük bir yıkıma neden olduğunu kanıtladı. Bu olayın ardından, işgal polisi ve ordusunun herkesi öldürmesine izin veren 'Hannibal Protokolü' devreye sokuldu. Bu nedenle bakanlık, bu soruşturmanın ortaya çıkardığı bulguların İsrail'in bölgede meydana gelen yıkım ve ölümlerle ilgili raporlarına şüphe düşürdüğüne inanmaktadır.

Haaretz haberine dayanıyor

Filistin Yönetimi'nin açıklaması, İsrail gazetesi Haaretz'in bir polis kaynağına dayandırdığı haberinde, olayla ilgili soruşturmanın bir IDF helikopterinin bölgedeki teröristlere ateş açtığını ve muhtemelen orada bulunan bazı İsraillileri vurduğunu gösterdiğini iddia etmesinin ardından geldi. Ancak Haaretz, Filistinlilerin iddialarının aksine, tüm kayıpların bir İsrail bombardımanı sonucu değil, sadece birkaç kişinin öldüğünü belirtti. Polis soruşturmasına göre, yerleşkeye ilk helikopter ancak 11:12'de, yani katliam başladıktan saatler sonra gönderildi.