16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2024 00:30 | Son Güncelleme: 08.07.2024 03:22

Fransa'da seçimleri sol kazandı: Macron kimi başbakan yapacak?

Fransa'da seçimlerin ikinci turundan solcu Yeni Halk Cephesi zaferle çıktı. Yarışı Macron ittifakı 2'nci sırada, aşırı sağcı Ulusal Birlik ise 3'üncü sırada tamamladı. Seçim sonuçlarının ardından Başbakan Attal istifasını açıklarken Macron'un yerine kimi atayacağı merakla bekleniyor
Fransa'da seçimleri sol kazandı: Macron kimi başbakan yapacak?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un erken seçim kararı almasının ardından geçen hafta ilk turu yapılan seçimlerin ikinci ayağı da tamamlandı. Fransa İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre oylamaya katılım oranı 1981'den bu yana en yüksek seviyedeydi. Seçimler, dönemin Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın 1997'de parlamentoyu feshetmesinden bu yana Fransa'da yapılan ilk erken seçimdi. 

İkinci turun resmi sonuçlarına göre solcu Yeni Halk Cephesi 182 sandalye ile parlamentoda en fazla sandalyeye sahip koalisyon oldu. Macron'un merkezcileri 168 sandalyeye sahip. Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ise ilk turda önde gitmesine rağmen 143 sandalyeye sahip. Kimse için çoğunluk yok. 

Başbakan kim olacak?

Seçim sonuçlarının ardından Başbakan Gabriel Attal istifasını açıkladı. Yeni Halk Cephesi ittifakından Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, hükümet kurma görevinin kendilerine verilmesini istiyor. Ancak Olimpiyatlar nedeniyle Attal’ın bir süre daha görevine devam etme ihtimali var. Macron’un ofisi ise Başkan’ın  yeni hükümet konusunda karar vermek için 'bekleyeceğini' söyledi.

Yeni bir yönetim şekli

Bloomberg’e göre hiçbir partinin Meclis’te çoğunluğu elde edememesi Fransa’nın yeni bir yönetim şekli bulması gerektiği anlamına geliyor. Bu da çok fazla uzlaşma yapılmasını gerektiriyor. Sol ittifakın önde gelen isimlerinden Raphael Glucksmann TF1 televizyonuna yaptığı açıklamada "Yetişkinler gibi davranacağımız yeni bir dönem başlatmalıyız. Tartışmaya ve diyaloğa ihtiyacımız olacak” dedi.

Solcu koalisyona kısa bir bakış

Sol koalisyonun bir araya gelebilmek için sadece birkaç günü oldu. Fransa'nın sol partilerinin liderleri, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN)'in Fransa'da iktidarı ele geçirmesini engellemek amacıyla birleşmeyi kabul ettiler. Koalisyon kendini 1930'larda Fransa'da faşizmin yükselişine karşı kurulan benzer bir koalisyonun adını taşıyan Yeni Halk Cephesi olarak adlandırdı. Koalisyonda çevreci partiler, Fransız Sosyalistleri ve Komünistleri ile sert sol Boyun Eğmeyen Fransa partisi yer alıyor.

Seçimler öncesinde ttifakın dört ana partisinin liderleri Ukrayna'ya tereddütsüz destek sözü verdi. Ayrıca emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasayı iptal etme, asgari ücreti yükseltme, maaş ve emekli maaşlarını enflasyon oranına göre ayarlama ve halkın alım gücünü artırmak için gıda ve enerji fiyatlarını dondurma sözü verdiler.

Yeni Halk Cephesi'nin seçim vaatleri şöyle:

  • Kamu sektörü çalışanları için ücretlerin artırılması
  • Asgari ücretin aylık net 1600 euro'ya yükseltilmesi
  • Varlık vergisi uygulanması
  • Veraset vergisinin elden geçirilmesi
  • Macron'un emeklilik reformunun çöpe atılması
  • 60 yaşında 'emekli olma hakkı' için çalışılması
  • Yakıt ve gıda gibi temel malların fiyatlarının sınırlandırılması
  • AB bütçe kuralları kapsamında 'kemer sıkma' uygulamasına son verilmesi
  • Avrupa'nın ortak tarım politikalarında reform yapılması


İşte aşırı sağın gölgesinde geçen Fransa seçimlerinde anbean yaşananlar:

02:57: Euro bugün seçim haberleriyle birlikte düşüşe geçti, ancak hiçbir partinin salt çoğunluğu kazanamaması nedeniyle düşüşün sınırlı kalması bekleniyor. Bu da herhangi bir mali teşviğin kabul edilmesinin kolay olmayacağı anlamına geliyor.

02:56: İşte ikinci turun resmi sonuçları: Solcu Yeni Halk Cephesi 182 sandalye ile parlamentoda en fazla sandalyeye sahip koalisyon oldu. Macron'un merkezcileri 168 sandalyeye sahip. Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ise ilk turda önde gitmesine rağmen 143 sandalyeye sahip. Kimse için çoğunluk yok. 

02:25: Sol koalisyonun sürpriz zaferinin ardından hiçbir partinin çoğunluğu elde edememesi Fransa'yı siyasi istikrarsızlığa sürüklüyor. Beklenmedik sonuç, farklı gündemlere sahip üç ayrı gruba bölünmüş bir yasama organı anlamına geliyor. Elysee'den bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre Emmanuel Macron, bir sonraki başbakanı belirleme konusunda herhangi bir karar vermeden önce Ulusal Meclis'in yeni yapısını bekleyecek. Ulusal Meclis'in yeni üyeleriyle ilk oturumu 18 Temmuz'da yapılacak. 

02:20: Sol koalisyon Yeni Halk Cephesi Fransa'daki parlamento seçimlerinin sürpriz galibi oldu. Oylamayı kazanacağı tahmin edilen Marine Le Pen'in aşırı sağı, Cumhurbaşkanı Macron'un ittifakının arkasında üçüncü sırada yer aldı. Sol koalisyonun bir parçası olan aşırı sol lider Jean-Luc Melenchon, yönetime geçmeye hazır olduklarını söyledi, Macron'la müzakere ya da işbirliğini reddeden gruplardan hiçbirinin çoğunluğu sağlayamaması ve çok partili koalisyon geleneğinin sınırlı olması nedeniyle, ülkenin yasama yapabilecek bir hükümeti nasıl kuracağı belirsiz. Euro erken işlemlerde düştü. Ancak Asya'daki likiditenin zayıf olması euro'nun seyriyle ilgili net fikir vermiyor.

02:15: Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) Pazar günkü seçimlerde umduğu çoğunluğu elde edememiş olsa da, parti önceki seçimlerden bu yana uzun bir yol kat etti. 2017 seçimlerinde RN sadece sekiz sandalye kazanmıştı. 2022'de ise 89 sandalye kazandı. Şimdi ise partinin 132 ila 152 arasında sandalye kazanması bekleniyor. Başarılı olması halinde Bardella'nın partisinin aynı zamanda tek başına en fazla sandalyeye sahip parti olacağı tahmin ediliyor

02:10: Fransa'da 2024 yılında yapılacak parlamento seçimlerine ilişkin ilk tahminler, solcu bir koalisyon olan Yeni Halk Cephesi'nin en çok sandalyeyi kazanacağını gösteriyor. Sürpriz tahminler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci ittifakını ikinci, aşırı sağı ise üçüncü sırada gösteriyor.

02:02: Bir ay önce Yeni Halk Cephesi (NFP) diye bir oluşum yoktu. Şimdi ise Fransız parlamentosunda en fazla sandalyeyi kazanmaya aday görünüyor ve Fransa'ya yeni başbakanını kazandırabilir. Aceleyle bir araya getirilen sol koalisyon, 1936'da aşırı sağın iktidara gelmesini engelleyen orijinal Halk Cephesi'ni diriltmek amacıyla bu ismi seçti. 

01:38: Aşırı sağcı Ulusal Birlik Parti'nin (RN) genel merkezindeki kutlama havası, sonuçların belli olmasıyla hızla karamsarlığa dönüştü. Marine Le Pen günlerce kendinden emin bir şekilde partisinin salt çoğunlukla zafer kazanacağını ve himayesindeki Jordan Bardella'nın başbakan olacağını öngörmüştü. Bunun yerine RN, sol bir ittifakın ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci bloğunun arkasında üçüncü olma yolunda ilerliyor. Muhtemel sonuç, Le Pen tarafından dikkatlice tasarlanan aşırı sağın Fransa'daki amansız yükselişini sarsıcı bir şekilde durdurdu. Elbette, Le Pen ve partisi daha önce de hayal kırıklığına uğradı, en son 2022'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron'a yenildi ve eskisinden daha güçlü bir şekilde geri dönmeyi başardı. Ancak şimdilik sonuç Le Pen için pek tatmin edici değil. (Reuters)

01.17: Polis, Paris'teki Cumhuriyet Meydanı yakınlarında yanan barikatlar kuran göstericileri dağıtmak için müdahale etti ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

01:08: Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Fransa'nın Ulusal Meclis'te benzer büyüklükteki üç grupla tamamen kilitleneceğini ve hiçbirinin çoğunluğa sahip olmadığını söylüyor. Ancak Ulusal Birlik Partisi'nin muhtemelen bir yıl içinde çoğunluğa sahip olacak bir konumda olacağını savunuyor. Pazar günkü yaşananlar tarih yazmaya hazır görünen parti için bir sarsıntı oldu. Bu arada Le Pen'in 2027'de tekrar cumhurbaşkanlığına aday olması bekleniyor. Macron tekrar aday olamayacak, ancak görev süresinin sonuna kadar görevde kalacak.

01:01: Marine Le Pen'in kız kardeşi Marie-Caroline Le Pen, Fransa'nın batısındaki Sarthe'de meclis üyeliği için girdiği yarışı kaybetti. Solcu aday Elise Leboucher oyların yüzde 50.23'ünü, Le Pen ise yüzde 49.55'ini aldı.

00:40: Fransız sol ittifakının Pazar günü yapılan ikinci tur oylamada parlamentoda en fazla sandalyeyi kazanacağının anlaşılmasının ardından ABD hükümeti rahat bir nefes aldı. Washington'da bir kaynak, Fransa'da transatlantik öncelikleri dikkate alacak bir yönetimin olacak olmasının kesinlikle iyi bir şey olduğunu kaydetti. (France24)

00:38: Pazar günkü sonuçların kilit noktası, birçok insanın taktiksel olarak oy kullanmasıydı. Anket şirketi OpinionWay bunun boyutlarına ışık tuttu. Kayıtlı 6 bin 446 seçmenle yapılan ankete göre, seçmenlerin yüzde 67'si istediği adaya oy verirken, yüzde 30'u bir adaya karşı oy kullandı. (Bloomberg)

00:33: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'da aşırı sağın iktidara gelmesi şeklindeki kabus senaryosundan kurtuldu ancak ülkesini ve cumhurbaşkanlığının geri kalanını belirsiz bir geleceğe doğru yönlendirmek gibi eşi benzeri görülmemiş bir zorlukla karşı karşıya. Macron'un merkezci güçleri yasama seçimlerinde beklenenden daha güçlü bir performans sergileyerek, 30 Haziran'daki ilk turu kazanan aşırı sağın ancak üçüncü sırada yer almasıyla, yeniden dirilen solun ardından ikinci olması bekleniyor. Ancak Washington'daki NATO zirvesi için ABD'ye uçmaya hazırlanırken, artık yönetme yetkisine sahip olduğuna inanan bir sol ve en etkili müttefiklerinden bazılarının açık muhalefeti de dahil olmak üzere bir dizi baş ağrısıyla karşı karşıya.

(Pazartesi) 00.10: Fransa'nın dört bir yanından gelen görüntüler ülkenin seçim sonuçları konusunda bölünmüş olduğunu gösteriyor. Nantes kentinde bazı göstericiler sonuçlara tepki göstererek sis bombası kullandı. Paris'teki bazı kalabalıklar kutlama yaparken, Lyon ve Nantes'taki protestocular sonuçlara tepki gösteriyor. 

23.40: Ifop, güncellenmiş sandalye dağılımını açıkladı.

  • Sol-Yeşil Yeni Halk Cephesi: 187-198
  • Macron'un ittifakı: 161-169
  • Aşırı sağcı Ulusal Birlik ve ittifakı 135-143

23.35: Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından euro düşüşe geçti.

22.45: Place de la Republique'te toplanan insanlar Fransız bayrağı açarak seçim sonuçlarını kutluyor. Halk, "Herkes faşistlerden nefret eder" sloganları attı.

'Hayal kırıklığına uğramayacak kadar çok deneyimim var'

22.35: Ulusal Birlik Partisi lideri Marine Le Pen TF1 televizyonuna yaptığı konuşmada "Sular yükseliyor. Bu sefer yeterince yükselmedi ama yükselmeye devam ediyor ve sonuç olarak zaferimiz sadece ertelendi" dedi. Le Pen "Milletvekili sayımızı iki katına çıkardığımız bu sonuçtan dolayı hayal kırıklığına uğramayacak kadar çok deneyimim var" diye ekledi. 

Başbakan Attal istifasını açıkladı

22.25: Fransa Başbakanı Gabriel Attal istifasını açıkladı. Attal "geleneklere uygun olarak" yarın istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a vereceğini söyledi. Ancak istifasının reddedilmesi halinde, üç hafta sonra başlayacak Paris Olimpiyatları nedeniyle 'gerektiği sürece' görevine devam edeceğini sözlerine ekledi. 

Attal, "Bu akşamki sonuçların ışığında, mutlak çoğunluk olmadığı için pek çok Fransız'ın gelecekle ilgili bir belirsizlik hissettiğini biliyorum. Ülkemiz eşi benzeri görülmemiş bir siyasi durum yaşıyor. Bu gece yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor" dedi. 

22.15: Yasaları parlamentodan geçirmek için Fransa'nın 49.3 maddesini defalarca kullanmasıyla ünlenen eski başbakan Elisabeth Borne, oyların 56.37'sini alarak Calvados'tan yeniden seçildi. 

“Le 49.3” olarak nitelendirilen Fransa Anayasa’nın 49. maddesinin 3. paragrafı; hükümetin mali veya sosyal güvenlik konularıyla ilgili herhangi bir tasarıyı oylama olmaksızın tek taraflı bir şekilde Ulusal Meclis’ten geçirmesine izin veren yasadır.

 

22.05: Fransa eski başbakanı Edouard Philippe, ülkenin istikrarlı bir hükümete sahip olması için bir anlaşmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, bu görevi üstlenmeye hazır olduğunu söyledi ve diğerlerini de bu çabada kendisine katılmaya davet etti.

Macron'un ofisinden ilk açıklama

22.00: Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Macron'un seçim sonuçlarını analiz ettiği ve seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından kararlarını duyuracağı belirtildi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, kurumlarımızın garantörü olarak Fransız halkının tercihine saygı duyacaktır" denildi.

21.55: Fransa'nın eski cumhurbaşkanı François Hollande %43.3 oy olarak Yeni Halk Cephesi'nden milletvekili seçildi. 

Bardella: Doğal olmayan onursuz ittifak

21.39: Ulusal Birlik lideri Bardella seçimin ilk sonuçlarının ardından yaptığı konuşmada rakiplerini 'onursuzluk ittifakı' olarak niteleyerek ikinci tur öncesi yapılan "doğal olmayan ve onursuz" ittifakın zaferlerine engel olduğunu söyledi. Bardella, "Bu akşam tüm bu ittifaklar Fransa'yı aşırı solcu Jean-Luc Melenchon'un kollarına itmiştir" dedi ve Cumhurbaşkanı Macron'u da, "Fransa'yı belirsizliğe ve istikrarsızlığa itmekle" suçladı.

RN karşıtı oyların bölünmesini önlemek için bu hafta başında 200'den fazla aday yarıştan çekilmişti. 

21.33: Fransız sosyalist lider Olivier Faure, Fransız parlamento seçimlerinin solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) için bir zafer olduğunu ve bu nedenle Fransız halkının birleşmesi gerektiğini söyledi. Destekçilerine "Tek bir pusulamız olacak: Yeni Halk Cephesi'nin programı" diyen Faure, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un politikalarının devam ettirilmemesi ve tartışmalı emeklilik reformunun iptal edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

21.31: Fransız merkez sol lideri Raphael Glucksmann, Yeni Halk Cephesi koalisyonunun parlamento seçimlerinin ikinci turunda en fazla sandalyeyi kazanmasının ardından Fransa'nın barışı bulması gerektiğini söyledi. Siyasi kültürün değişmesi gerektiğini söyleyen Glucksmann, hiçbir partinin net çoğunluğa sahip olmadığı bir parlamentonun diyaloga açık olmak gerektiğini sözlerine ekledi. Glucksmann aynı zamanda Avrupa Parlamentosu üyesi ve geçen ayki Avrupa oylamasında Fransa'nın sol adayına liderlik etti.

21.30: Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin Ulusal Meclis'e milletvekili olarak seçildi.

'Ülkeyi yönetmeye hazırız'

21.15: Yeni Halk Cephesi’ndeki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, ilk seçim sonuçları sonrası Cumhrubaşkanı Macron'un hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini söyledi, “Ülkeyi yönetmeye hazırız” dedi.

Solcu lider Mélenchon

 

Yeni Halk Cephesi lider

21.00: Sandık çıkış anketine göre sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi önde. İlk sonuçlar hiçbir partinin Fransa Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayamayacağını gösteriyor.

  • Yeni Halk Cephesi: 172-192 sandalye
  • Emmanuel Macron'un ittifakı: 150-170 sandalye
  • Aşırı sağcı Ulusal Birlik ve ittifakı: 132-152 sandalye
Yeşiller ve Yeni Halk Cephesi destekçileri seçim sonuçlarını sevinçle karşıladı

20.45: Reuters'ın servis ettiği fotoğrafta Paris'te aşırı sağ parti Ulusal Birlik'i protesto etmek için insanların toplandığı görülüyor. Bir kadın üzerinde "Fransa, bir göç mozaiği" yazan Fransız bayrağını taşıyor. 

Reuters

20.20: Oy verme işleminin bitmesinin ardından Ulusal Birlik liderleri Jordan Bardella ve Marine Le Pen'in konuşma yapacağı açıklandı. 

20.10: Bloomberg'e göre bugünkü seçim sonuçlarına göre olası 2 senaryo var. Bu senaryolar yatırımcılar için pek de iyi görünmüyor. 

  • 1.Senaryo: Le Pen ve müttefikleri oyların büyük bir kısmını kazanır ancak salt çoğunluğu elde edemeyerek parlamentonun askıda kalmasına neden olur.
  • 2.Senaryo: Ulusal Birlik 577 sandalyeli parlamentoda mutlak çoğunluğu elde ederek aşırı sağcı partinin Macron ile birlikte yönetime geçer. Bu durum hükümeti istikrarlı ancak öngörülemez hale getirir.

19:30: Seçimlere katılım oranı %67.1 olarak açıklandı. Bu sayı 2022'de %46.23'tü. (France 24)

19:15: Macron, sandıklar kapanmadan önce zayıflayan çoğunluk ittifakının liderleriyle bir araya geldi. Macron'un merkezci siyasi müttefiklerinin birçoğu, aşırı sağcı Ulusal Birlik'in Avrupa seçimlerinde partisini hezimete uğratmasından sadece üç hafta sonra Macron'un sürpriz seçim kararı almasına öfkeli. (AP)

18:46: Bugün herkes oy kullanmayacak. Bölgelerinde oyların salt çoğunluğunu alarak geçen hafta ilk turda Marine Le Pen de dahil olmak üzere 76 milletvekili seçildi. Geriye 501 sandalye kaldı. (Bloomberg)

18:44: Fransa'daki seçimlere ilişkin genel piyasa stresi azaldı. Euro Bölgesi'nin en büyük şirketlerinden bazılarını temsil eden Euro Stoxx 50'yi takip eden volatilite endeksi, ABD'deki eşdeğeriyle arasındaki farkı daralttı. Haziran ayında son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. (Bloomberg)

18:40: Macron'un seçim çağrısı yapma kararı piyasaları geçici bir durgunluğa sürükledi. Fransız hisse senetlerindeki satış, değerlerinden yaklaşık 210 milyar dolar sildi ve ülke tahvillerinin Alman emsallerine göre ödediği risk primi, devlet borç krizinin piyasaları sarstığı 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Geçen hafta ilk tur oylamanın ardından kayıplar azaldı ve tüccarlar Ulusal Birlik'in (RN) mutlak çoğunluğun gerisinde kalabileceğine dair işaretleri olumlu gördü. (Bloomberg)

18:28: Bazı Fransız gençler aşırı sağcı Ulusal Birlik'i destekleyenlerin sayısı karşısında şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Fransız-Faslı 15 yaşındaki Nawel Marrouchi Paris'te yaptığı açıklamada "İki uluslu biri olarak doğrudan endişe duyuyorum" dedi. Irkçılığın daha da zemin kazanacağından korkan Marrouchi, "Sınıfımda bir adam yabancıların konut almaması gerektiğini söylemişti. Ama benim babam bir göçmendi. Buraya neden geldiklerini anlamak için bu ülkelere gitmeliler" dedi. Aşırı sağın yükselişinden kaygı duyan bir başka isim de Jessica Saada. 31 yaşında olan Saada, "Bence gençler olanların farkında değil" şeklinde konuştu. Kamusal alanda başörtüsü takmak gibi konularda partinin geçmişteki ve şimdiki tutumlarının kendisini şaşırttığını söyleyen Saada, "Bu sadece sorunlara yol açacak ve daha fazla nefret getirecek" (AP)

18:15: Sandıkların kapanmasına üç saat kala yüzde 59.71 ile 1981'den bu yana seçimlere en yüksek katılım oranı görüldü. Genel katılım oranı son kırk yılın en yüksek seviyesine ulaşma yolunda ilerliyor. (AP)

18:07: Parlamento seçimlerinin ikinci turunun ardından Pazar günü geç saatlerde Fransa genelinde 30 bin kadar polis, tansiyonun yükseldiği bir ortamda sorun yaşanmaması için görev yapacak. Büyük şehirlerdeki esnaf, sokaklarda yaşanacak olası taşkınlıklara önlem olarak kapılara barikat kurup pencereleri takviye ederken en kötüsüne hazırlanıyor.

17.02:  Görevdeki milletvekilleri, Guadeloupe'un dört seçim bölgesinin tamamında aşırı sağcı Ulusal Birlik'in (RN) iki adayına karşı yeniden seçildi. Sırasıyla solcu adaylar Christian Baptiste (yüzde 72.38) ve Max Mathiasin (yüzde 69.15) tarafından yenilgiye uğratılan Laurent Petit (RN) oyların yüzde 27.62'sini, Rody Tolassy (RN) ise yüzde 30.85'ini aldı.

16.42:  Emmanuel Tjibaou, Yeni Kaledonya'nın 1986'dan bu yana ilk bağımsızlık yanlısı milletvekili oldu. Siyasette acemi olan 48 yaşındaki Tjibaou, ilk turdaki liderliğini pekiştirerek oyların yüzde 57.44'ünü aldı ve merkez sağ Les Républicains partisinin adayı Alcide Ponga'ya 13 bin 404 oy fark atarak seçimi kazandı. Yeni milletvekilinin Yeni Halk Cephesi sol bloğu tarafından desteklenen milletvekilleri arasında yer alması bekleniyor. Seçime katılım oranı yüzde 71,35 ile Yeni Kaledonya'da Fransa'nın diğer yerlerinden çok daha yüksekti.

16.28:  Paris'in 9. bölgesinde oy veren Mael isimli seçmen, Macron'un Meclisi feshederek sorumsuzca davrandığını ifade etti. Mael, erken genel seçimlerin birkaç hafta gibi bir sürede hazırlanmasına ilişkin, "Partilerin seçimlere hazırlanması için çok kısa bir süre olduğunu düşünüyorum" dedi. Mael, seçime katılımın yüksek olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Bunun ne gibi sonuçlar getireceğini göreceğiz" diye konuştu.

14.27: Bazı denizaşırı bölgelerde ön sonuçlar açıklandı. Guadeloupe'da, sol kanat milletvekilleri dört seçim bölgesinde yüzde 69 ile 77.5 arasında değişen oy oranlarıyla yeniden seçildi. Martinik'te dört seçim bölgesinin tamamı Yeni Halk Cephesi (NFP) adaylarına gitti. Fransız Guyanası'nda, NFP tarafından desteklenen iki aday seçildi ve Davy Rimane rakibi olmadığı halde oyların yüzde 100'ünü aldı.

14.12: Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa'nın kuzeyindeki Le Touquet'de oy kullandı. 

13.15: Fransa İçişleri Bakanlığı, parlamento seçimlerinin ikinci turuna katılım oranının, 2022'de yapılan son seçimin ikinci turuna kıyasla gün ortası itibariyle önemli ölçüde yüksek olduğunu açıkladı. Bakanlık, katılımın yerel saatle 12:00 itibarıyla yüzde 26,63 olduğunu ve 2022'de yüzde 18,99 olduğunu söyledi. Aynı saatlerde seçmenlerin yüzde 28,3'ünün sandık başına gittiği 1981 genel seçimlerinden sonra görülen en yüksek katılım oranına ulaşıldı.

12:45: Bugün erken saatlerde Emmanuel Macron ve eşi Brigitte de sandık başına gidenler arasındaydı.

12.05:  Geçen hafta yapılan ilk turda olduğu gibi bu pazar da seçime katılım oranının yüksek olması bekleniyor. France 24'ün haberine göre ilk turda yüzde 66,7'ye ulaşan bu oran 1997'deki bir önceki erken seçimden bu yana en yüksek katılım oranı oldu. 

11.03: Başbakan Gabriel Attal oyunu Paris'te oyunu kullandı.

09.00: Fransa'nın denizaşırı bölgelerindeki seçmenlerin hafta sonu erken saatlerde oy kullanmasının ardından sandıklar TSİ ile saat 9'da açıldı ve ülke genelinde oy verme işlemi başladı.