23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2024 15:02 | Son Güncelleme: 01.08.2024 15:15

Geniş çaplı Rusya-ABD tutuklu takası yolda: WSJ muhabiri serbest kalabilir

Times of Isreal'ın haberine göre Rusya ABD ile Soğuk Savaş'tan bu yana en geniş çaplı mahkum takasına hazırlanıyor. Rusya'nın 30 kişilik takas listesinde WSJ muhabiri Evan Gershkovich de dahil olmak üzere sanatçılar, aktivistler ve Aleksey Navalni'nin eski üst düzey çalışanları yer alıyor
Geniş çaplı Rusya-ABD tutuklu takası yolda: WSJ muhabiri serbest kalabilir

Rusya aralarında WSJ muhabiri Evan Gershkovich ve muhalif gazeteci Vladimir Kara-Murza'nın da bulunduğu 30 kişilik geniş bir mahkum takası gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Gerçekleşmesi halinde bu takas, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Rusya ile ABD arasında gerçekleşen en büyük mahkum takası olacak. Soğuk Savaş'tan bu yana yapılan en büyük esir takası 2010 yılında gerçekleşmiş ve her iki taraftan 14 kişiyi kapsamıştı.

Mart 2023'te casusluk suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, temmuz ayında maksimum güvenlikli bir hapishanede 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Güvenlik uzmanları uzun süredir Gershkovich'in ABD'ye iadesi için en iyi seçeneğin bir mahkum takası olduğunu düşünüyor. Kremlin'deki üst düzey yetkililer, Gershkovich'in serbest bırakılmasını da içeren takas için görüşmelerin devam ettiğini söylediler.

Bölgede hükümet uçakları var

Reuters'a göre Rus medyası da en az altı Rus hükümet uçağının mahkumların tutulduğu bölgelere gidip geldiğini bildirerek yaklaşan bir takas spekülasyonuna katkıda bulundu.

Rusya'da takasa dahil olabilecek mahkumlar arasında vatana ihanet suçlamasıyla mahkum edilen ve kısa bir süre önce Sibirya'daki cezaevinden nakledilen Rus-İngiliz aktivist ve gazeteci Kara-Murza; muhalif siyasetçi Ilya Yashin; Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin eski bölge müdürleri Lilia Chanysheva ve Ksenia Fadeeva; insan hakları aktivisti Oleg Orlov; Rusya'da vatana ihanetten hüküm giyen en genç kişi olan 19 yaşındaki çifte Rus-Alman vatandaşı Kevin Lik; sanatçı ve aktivist Daniil Krinari; ve sanatçı Alexandra Skochilenko.