02 Temmuz 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.06.2024 14:30 | Son Güncelleme: 07.06.2024 16:18

George Clooney UCM ile çalışan eşi için Biden’ı aradı

Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarmasını sert bir dille eleştirmişti. Washington Post’a göre Hollywood yıldızı George Clooney, emrin talep edilmesine yardımcı olan bir grubun parçası olan eşi Amal’ın yaptırımlardan etkileneceğinden endişe ediyor
George Clooney UCM ile çalışan eşi için Biden’ı aradı

Deneyimli bir insan hakları avukatı olan Amal Clooney, UCM savcısı Karim Khan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üç Hamas lideri (Yahya Sinvar, Muhammed Deif ve İsmail Haniye) hakkında, savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri talep etmesine yardımcı olan İngiltere merkezli bir grup hukuk danışmanından biriydi. Oscarlı aktör George Clooney, geçtiğimiz ay Biden’ın üst düzey yardımcılarından birini arayarak eşi Amal Clooney'nin de üzerinde çalıştığı Uluslararası Ceza Mahkemesi davasının İsrailli liderlere karşı harekete geçmesini eleştirmesinden şikayetçi oldu.

Başkan'ın danışmanını aradı

Clooney Biden’ın danışmanı Steve Ricchetti'yi arayarak Başkan’ın UCM savcıları tarafından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için çıkarılan tutuklama emirlerini kınamasından, özellikle de “utanç verici” kelimesini kullanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Savcılar ayrıca Hamas'ın üst düzey liderleri için de tutuklama emri talep etmişti. İsimlerinin gizli kalması kaydıyla konuşan kaynaklar, aktörün ayrıca hükümetin UCM'ye yaptırım uygulama konusundaki sözlerinden de rahatsız olduğunu çünkü eşinin bu cezalara maruz kalabileceğini söyledi.

Bağış etkinliğine katılacak mı?

Clooney'nin çağrısı, Biden'ın kampanyası için 15 Haziran'da Los Angeles'ta düzenlenecek bir bağış toplama etkinliğine katılmasından sadece haftalar önce geldi. Clooney'nin endişeleri Biden'ın çevresine yayıldı ve bazı yetkililer, yüksek profilli aktörün, eski başkan Barack Obama, TV sunucusu Jimmy Kimmel ve aktris Julia Roberts'ın da katılacağı önemli bağış toplama etkinliğine katılmaktan çekileceğinden endişelenmeye başladı. Biden’ın kampanyasını yürüten kaynaklar Clooney'nin hala bağış toplama etkinliğine katılmayı planladığını söyledi. 

“Tarihi adımı destekliyorum”

Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı Karim Khan 20 Mayıs'ta Netanyahu, Gallant, Hamas lideri Yahya Sinwar ve diğer iki üst düzey Hamas liderini savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edeceğini açıkladı. Khan'ın açıklamasının ardından uluslararası insan hakları avukatı Amal Clooney yaptığı açıklamada, savcılığın kendisinden soruşturmaya yardımcı olmasını istediğini, şüpheli savaş suçlarına ilişkin kanıtları incelemesini ve hukuki analiz yapmasını istediğini söyledi. Eşiyle birlikte kurduğu insan hakları örgütü Clooney Adalet Vakfı tarafından yayınlanan açıklamada, ekibin hukuki bulgularının “oybirliğiyle” olduğu belirtildi.

Amal Clooney açıklamasında “Hiçbir çatışmanın hukukun kapsamı dışında kalmasını ya da hiçbir failin hukukun üstünde olmasını kabul etmiyorum. Bu nedenle Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısının İsrail ve Filistin'deki zulüm mağdurlarına adalet getirmek üzere attığı tarihi adımı destekliyorum” dedi.

Uzun süredir Demokratları destekliyor

Clooney uzun süredir Demokrat adayları ve davaları destekliyor. 2020 yılında Biden'ın kampanya çalışmalarına 500.000 dolardan fazla bağışta bulunmuş ve onun için 7 milyon dolar toplanan sanal bir bağış kampanyasını yürütmüştü. 

Biden, 2023 yılında Clooney'i kültür politikaları konusunda danışmanlık yapan Başkan'ın Sanat ve Beşeri Bilimler Komitesi'ne atadı. Clooney Aralık 2022'de Kennedy Center Honors ödülünü aldığında Beyaz Saray'ı ziyaret etti. O etkinlikte Biden, kamuya açık ortamlarda önde gelen kişileri tanıtırken sık sık yaptığı gibi, Clooney'nin eşine şaka yollu bir gönderme yaptı. “Amal Clooney'nin kocasını görüyoruz” diyen Biden, “George zamanımızın en ünlü aktörlerinden, yönetmenlerinden, yapımcılarından ve senaristlerinden biri” diye ekledi.