20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 13:14 | Son Güncelleme: 14.11.2023 13:33

Haaretz: Biden, İsrail-Hamas yaklaşımını değiştirmesi için Demokratların baskısı altında

ABD'de Biden yönetiminin İsrail-Hamas savaşına karşı söylemleri eleştirilerin odağında. İsrailli Haaretz gazetesine göre Demokratlar Biden'ın savaşla ilgili değerlendirmelerini yumuşaması için baskı yapıyor
Haaretz: Biden, İsrail-Hamas yaklaşımını değiştirmesi için Demokratların baskısı altında

Gazze'deki insani kriz kötüleştikçe ve Demokratlar İsrail'in askeri eylemlerine karşı öfkelendikçe, giderek daha fazla milletvekili ABD Başkanı Joe Biden'ı İsrail'e daha fazla baskı yapmaya çağırıyor. Biden yönetimi, Gazze Şeridi'ndeki İsrail-Hamas savaşına yaklaşımı nedeniyle hem Demokrat Parti içinden hem de alt düzey hükümet yetkililerinden artan bir tepkiyle karşı karşıya.

İsrail'in en eski günlük gazetesi Haaretz'te yer alan habere göre Biden, kendi partisinden gördüğü baskı nedeniyle savaşa dair söylemlerini yumuşatmak zorunda kaldı. Gazete bu duruma örnek olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Hindistan ziyaretini gösterdi. Blinken, Yeni Delhi'deki ziyaretinde çatışmalarda çok fazla Filistinli sivilin öldüğünü ve İsrail'in bu ölümleri engellemek için daha çok şey yapması gerektiğini söyledi. Haberde Biden, Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın düzenli olarak İsrailli mevkidaşlarına baskı uyguladığı ifade edildi. 

İsrail'in günde 4 saatlik ateşkes ve Gazze'nin kuzeyiyle güneyi arasında iki insani koridor kurulması gibi kararları bu baskı nedeniyle aldığı kaydedildi. Ayrıca Kongre'deki Demokratlar da seçim süreci yaklaşırken Arap ve Müslüman seçmenlerin Gazze'de yaşananlar karşısında hissettiklerinden kaygı duyuyor. Gazete, Gazze'deki kriz kötüleştikçe ve Cumhuriyetçilerin Biden'a yönelik daha yumuşak olma eleştirileri devam ettikçe, ABD yönetimi üstündeki baskının artacağını ve bunun İsrail'e yönelik baskıyı da yoğunlaştıracağını belirtti.