23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2022 21:21 | Son Güncelleme: 06.07.2022 09:22

İngiliz basını istifaları yazdı: Johnson şimdilik kör topal gidiyor ama daha ne kadar sürecek?

İngiliz basını; Sağlık Bakanı Javid, Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Muhafazakar Parti genel başkan yardımcısı Bim Afolami'nin istifalarının Boris Johnson'ı köşeye sıkıştırdığını yazdı. Guardian'ın analizinde "Boris Johnson şimdilik kör topal gidiyor ama daha ne kadar sürecek?" diye sordu. 
İngiliz basını istifaları yazdı: Johnson şimdilik kör topal gidiyor ama daha ne kadar sürecek?

İngiltere'de Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak yalnızca birkaç dakika arayla istifa ettiklerini duyurdu. Siyasi hayatı çalkantıda olan Başbakan Boris Johnson'ın kabinesindeki bu ayrılıklar İngiliz basınında yankı uyandırdı. 

İngiliz basınında yer alan iddialara göre Boris Johnson, Muhafazakar Parti Grup Başkanı görevine getirdiği Chris Pincher hakkındaki taciz iddialarını önceden biliyordu.  Pincher 2019-20 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı bakanıydı.  

"İstifalarla sarsıldı"

İki bakanın, Johnson'ın bu iddialardan haber olduğunun basına sızması nedeniyle istifa ettiği öne sürüldü. BBC istifa haberini "Sunak ve Javid, Başbakan Pincher'ın hatasını kabul ettiği için kabineden ayrıldı" başlığıyla duyurdu. İstifa haberlerini ardarda duyuran Financial Times ise "Boris Johnson bakanlık istifalarıyla sarsıldı" diye başlık attı. 

Boris Johnson'ın siyasi düşüşüne atıfta bulunan The Telegraph ise haberi "Başbakan Rishi Sunak ve Sajid Javid istifa ederken geleceği için savaşıyor" diyerek paylaştı.

The Guardian da benzer bir başlık atarak "Sajid Javid ve Rishi Sunak istifa etti – Boris Johnson'ın geleceğini şüpheye düşürdü" sözlerini kullandı. Guardian'ın analizinde "Boris Johnson şimdilik kör topal gidiyor ama daha ne kadar sürecek?" diye sordu. 

Gazete Javid ve Sunak'ın istifalarının, bir istifa dalgası yaratmadığını, ancak iktidardaki Muhafazakâr Parti'de birçok kişinin Johnson için sonun yaklaştığına inandığını belirtiyor.

DailyMail ise haberi "Bu nihayet Boris için son mu?" başlığıyla paylaştı. DailyMail'in haberinde, "Rishi Sunak ve Sajid Javid, Johnson'ın 'dürüstlük eksikliğine', yetkinliğine ve liderliğine vahşi bir saldırıyla istifa etti. Zor durumdaki Başbakan bu gece daha fazla istifa tehdidiyle Downing Caddesi'ne döndü" ifadeleri yer aldı.

"Boris hayatta kalmak için savaşırken istifa ettiler"

The Sun ise "kabine darbesi" diye duyurduğu haberi Boris Johnson için istifa çağrısı olarak yorumladı. İstifa haberleri İngiliz basınında yer aldığı kadar ABD basınında da geniş yer buldu. New York Times, "2 üst düzey Kabine Bakanı Boris Johnson hayatta kalmak için savaşırken istifa etti" başlığıyla haberi paylaştı.  Bloomberg ise istifa haberine "Sunak ve Javid, Johnson'a büyük darbede Birleşik Krallık hükümetinden ayrıldı" bağlığını attı.