29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2023 12:59 | Son Güncelleme: 18.06.2023 14:46

İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson köşe yazarı oldu: Ozempic deneyimini anlattı

Milletvekilliğinden istifa eden İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson, Daily Mail gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. Yazarlığa başlayacağını resmi kurumlara zamanında bildirmeyerek yeni bir kural ihlaliyle adı anılan Johnson, ilk yazısında Ozempic'i nasıl kullanmaya başladığını anlattı
İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson köşe yazarı oldu: Ozempic deneyimini anlattı

İngiltere'de Avam Kamarası İmtiyaz İnceleme Komitesi'nin hakkında hazırladığı rapor nedeniyle milletvekilliğinden istifa eden eski Başbakan Boris Johnson, gazeteciliğe geri döndü. Siyasi kariyeri başlamadan önce çeşitli gazetelerde editörlük yapan Johnson, başbakanlığı süresince onu destekleyen Daily Mail gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. Daily Mail haberi sosyal medya hesaplarından paylaştığı bir tanıtımla duyurdu. Videoda Johnson, köşesinin dünya hakkında tam olarak ne düşündüğüyle ilgili olacağını söyledi. 

"İnsanların hayatını değiştireceğine inanıyorum"

Johnson haftalık yayınlanacak köşesindeki ilk yazısında Ozempic ile tanışmasını anlattı. Kilo vermeye nasıl karar verdiğini yazan eski Başbakanın yazısının başlığında, "Akşam saat 11.30'da buzdolabına yaptığım baskınları durduracağını umduğum mucize ilaç bende işe yaramadı. Ama hala milyonlarca insanın hayatını değiştirebileceğine inanıyorum" ifadeleri yer aldı. 

Kilo verme kararının ardından doktora gittiğini aktaran Johnson, doktorun kendisine iştah bastırıcı ilaçlar için ideal bir aday olduğunu söylediğini belirtti. Johnson, "Doktor bana ilacın çalışma şeklini şöyle anlattı: Bir yemek yediğinizde, vücudunuz hipotalamusunuza doyduğunuzu söyleyen bir hormon üretir; böylece yemeyi bırakırsınız. Sorun şu ki, bu doğal hormon sadece birkaç dakika dolaşır ve siz farkına bile varmadan tekrar yemeye başlarsınız. Bu yüzden bilim insanları onlarca yıldır size bu kadar aç olmayı bırakmanızı söyleyecek molekülü arıyor: tokluk molekülü" diye yazdı. 

Johnson'ın yazısına göre bu hormonun adının semaglutid ve ilacın tescilli adı Ozempic. İlacın nasıl kullanılması gerektiğini de anlatan Johnson yazısında şu ifadelere verdi:

Tek yapmanız gereken haftada bir kez karnınıza küçük bir doz şeffaf Ozempic sıvısı enjekte etmek ve  artık akşam 11.30'da buzdolabına baskın yapmak yok. 40 yıllık ahlaki başarısızlıktan, sonra yeni ve yenilmez bir kimyasal irade kazanacaktım. Eski bir obur, ölçülü, zarif ve itidalli bir insan olacaktım. Reçeteyi yazdı, eczaneye gittim; ve açıkçası maliyeti beni biraz şaşırtmış olsa da, ne olacak ki, dedim kendi kendime, sağlığa faydalarını bir düşün. Böylece haftalarca mideme iğne batırdım ve haftalarca işe yaradı. Zahmetsizce, pudingleri ve ikinci porsiyonları bir kenara ittim. Şaşırtıcı değil mi, dedim kendi kendime, gerçekten ne kadar az yiyeceğe ihtiyacın var. 

Ancak Johnson hafta dört ya da beş kilo verdikten sonra kendisin hasta gibi hissetmeye başladığını belirtti. Bu nedenle iğnelere devam etmeyi kesti. Şimdilik egzersiz ve irade gücüyle diyete devam ettiğini anlatan Johnson diğer iğnelere devam eden arkadaşlarını daha zayıf olduğunu söyledi. Johnson, "Bilim onlar için bunu yapabiliyorsa, belki bir gün bana ve diğer herkese yardımcı olabilir" dedi. 

Köşe yazarlığına başlarken kuralları ihlal etti

Johnson Covid-19 döneminde katıldığı partilerle ilgili milletvekillerini yanılttığına dair raporun yankıları hala sürerken gazetede başladığı işi vaktinde bildirmediği için de kural ihlali yaptığı ortaya çıktı. İngiltere'deki  Kamu Denetçiliği Kurumu, Boris Johnson'ın bir atama kurumuna Daily Mail köşe yazarı olacağını kamuoyuna duyurmadan sadece yarım saat önce söyleyerek eski başbakanların yeni işlere girmesine ilişkin kuralları açık bir şekilde ihlal ettiğini söyledi. 

Ancak Johnson, İş Atamaları Danışma Komitesi'ni (Acoba) bilgilendirmek için kamuoyu duyurusu öncesi neredeyse son ana kadar beklediğinin ortaya çıkmasının ardından bakanlık kurallarının yeni bir ihlaline karıştı. Acoba'dan bir sözcü, "Bakanlık kuralları, bakanların, komite tavsiyesini sunmadan önce hiçbir yeni atamanın duyurulmamasını veya alınmamasını sağlamaları gerektiğini belirtir. Bir atamanın duyurulmasından 30 dakika önce alınan bir başvuru açık bir ihlaldir. Sayın Johnson'a bir açıklama yapması için yazdık ve şeffaflık politikamız doğrultusunda yazışmaları zamanı geldiğinde yayınlayacağız" açıklamasını yaptı.