15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2023 09:48 | Son Güncelleme: 17.10.2023 22:48

İsrail - Hamas savaşında 11. gün: Dakika dakika gelişmeler

İsrail ordusu, 7 Ekim'de başlayan savaşın ardından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam ediyor. Son olarak Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani Hastanesi'ne saldırısı sonucu en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu
İsrail - Hamas savaşında 11. gün: Dakika dakika gelişmeler

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İsrail Hava Kuvvetlerinin kuzeydeki sivillerin gitmesini istediği güneyde bulunan Han Yunus ve diğer bölgeleri bombaladığını duyurdu. İşte dakika dakika gün içinde yaşananlar...

22.45: Rusya ve BAE, Gazze'deki hastane katliamının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni 18 Ekim'de acil toplantıya çağırdı.

22:40: Reuters: İsrail ordusu hastane katliamından İslami Cihat örgütünü sorumlu tuttu. İsrail tarafının açıklamasına göre; Gazze'den İsrail'e fırlatılan roketler yanından geçerken hastaneye isabet etti.

22.35: İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarılarının en üst düzeye çıkarıldığını ve tüm İsraillilerin derhal Türkiye'den ayrılmaları gerektiğini duyurdu.

22:30: TBMM'de İsrail'in Gazze'de hastaneleri hedef alan saldırılarına ilişkin yayımlanan ortak bildiride, "İnsanlık suçu olan bu saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz. Bütün parti grupları ve milletvekilleri olarak bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarını tutum ve inisiyatif almaya davet ediyoruz" denildi.

22:24: Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail savaş uçaklarının Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını "savaş suçu" olduğunu belirtti.

22:10: Birleşmiş Milletler, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulundu.

22:09: Katar, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasını kınayarak, saldırıyı "vahşice bir katliam ve uluslararası hukukun ihlali" olarak tanımladı.

22:08: İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını "vahşi bir savaş suçu" ve "soykırım" olarak nitelendirdi.

21:45: Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği hastane katliamına ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir" ifadelerini kullandı. Erdoğan dünyaya kamuoyuna şu çağrıda bulundu: "Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum."

21:40: Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı.

21.30: İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, Gazze'deki hastane saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Hagari, "Elimizde tüm detaylar yok" dedi.

21.25: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti.

20:39: İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in düşmanlarına bu ülkenin yalnız olmayacağını açıkça ifade ettiğini söyledi.

20:33: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani Hastanesi'ne saldırısı sonrası en az 500 kişi hayatını kaybetti.

20:27: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 19 Ekim'de Mısır'a gideceği açıklandı.

20:14: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail-Filistin çatışmasının tüm bölgeye sıçramasının engellenmesi gerektiğini belirterek, "(Bölgedeki) Her aktör, bu çatışmaya müdahil olmanın iyi bir fikir olmadığını aklına getirmeli. Bu, affedilemez bir hata olur" dedi.

20:03: Ürdün Kralı Abdullah, Gazze'deki nüfus hareketliliğiyle ilgili olarak kendi sınırlarını koruyacaklarını ve yeni mülteci dalgasına izin vermeyeceklerini söyledi.

19:42: Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK), İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ne acil insani yardım operasyonu düzenlemeyi ve yardımların acilen ulaştırılmasını planladığı açıklandı.

19:31: Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada Gazze'de El-Megazi Mülteci Kampı'nda BM'ye bağlı bir okulun hedef alınması sonucu en az 6 kişinin öldüğünü duyurdu.

19:30: Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, İsrail-Filistin çatışmasının doğurduğu sonuçlarla ilgili ortak tutum belirlemek amacıyla videokonferans toplantısında bir araya geldi.

18:30: Uluslararası insani yardım kuruluşu Norveç Mülteci Konseyi (NRC), Gazze içindeki çalışanı Yusuf Hammaş’ın gönderdiği ve Han Yunus’ta yoğun geçen İsrail bombardımanının ardından bölgedeki durumu anlattığı ses kaydını paylaştı. Gazze’deki durumu, "Kesinlikle bir insani felaketin eşiğindeyiz" diyerek anlatan Hammaş, Han Yunus’ta yüzlerce kişinin evlerine su götürmek için su depolarının önünde beklediğini ve ekmek için fırınların önünde kaos olduğunu söyledi. 

Can kaybı 3 bini aştı

18:05: Hamas lideri İsmail Haniyye’nin üç aile üyesinin İsrail saldırılarında öldüğü iddia edildi.

18:00: Gazze Sağlık Bakanlığı: Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana 3 bin kişi öldü, 12 bin 500 kişi yaralandı.

17:40: Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, elektriğin kesilmesi nedeniyle hastanelerin "gerçek bir çöküş durumuna" girdiğini duyurdu. Bakanlık Sözcüsü el-Kudra, benzin istasyonu sahiplerini ve elinde mazot bulunan herkesi Sağlık Bakanlığı ile iletişme geçmeye çağırdı.

17:35: İsrail'de çalışan yaklaşık 4 bin Gazzeli işçinin 7 Ekim'de başlayan çatışmaların ardından İsrail güçlerince alıkonulduğu belirtildi.

17.30: Hamas, İzzettin el Kassam Tugayları'nın yüksek askeri komite üyesi Eyman Nevfel'ın İsrail'in hava saldırılarında öldüğünü duyurdu. İsrail Savunma Güçleri'nden yapılan açıklamada, Nevfel'in İsrail’e ve güvenlik güçlerine yönelik birçok saldırıyı yönettiği ve Hamas’ın roket atışlarını yönlendirdiği belirtildi. Nevfel'in 25 Haziran 2006'da İsrail askeri Gilad Şalit’ın kaçırılmasında da rol oynadığı aktarılan açıklamada, Nevfel'in Hamas’ın en baskın üst düzey yetkililerden biri ve İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif’e yakın olduğu ifade edildi.

"Yakıt sıkıntısı insani felakete yol açacak"

16:28 Gazze Şeridi'nde Hamas'a bağlı Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, yakıt stoklarının tükenmek üzere olduğunu, bunun da sağlık sistemini çökme riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi. Maruf "Hastaneler elektrik olmadan hizmet veremeyeceği için yakıtın bitmesi, yaralılar, prematüre bebekler başta olmak üzere hastaların idama mahkum edilmesi anlamına geliyor" dedi. Sadece hastanelerin değil, belediyelerin su pompalamak, kanalizasyon ve atıkları taşımak için yakıta bağımlı olduğuna işaret ederek, yakıtın olmaması durumunda Gazzelileri tehdit eden sağlık sorunları oluşacağını, belediyelerin halka içme suyu tedarik hizmetini aksatacağını vurguladı.

Kerame Hastanesi hizmet dışı kaldı

16:20  Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yer alan el-Kerame Hastanesinin yanı başındaki binaları bombaladığını böyledi. Hava saldırıları sonucu Kerame Hastanesinde de oluşan ciddi hasar sebebiyle hizmet dışı kaldığını belirten Kudra, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Avrupa-Gazze Hastanesi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından kurulmuş sahra hastanesinin de İsrail saldırıları sebebiyle zarar gördüğü bilgisini paylaştı.

16:16 Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in, yaklaşık 2 bin personel ve bazı birlikleri, konuşlandırma emrine hazırlık için "yüksek düzeyde hazır duruma" geçirdiği kaydedildi.  Açıklamada, halihazırda herhangi bir birliğin konuşlandırılması yönünde karar alınmadığı vurgulanırken, Austin'in bu konuda durum değerlendirmesi yapmayı sürdüreceği, müttefikleri ve ortaklarıyla yakın temas halinde kalacağı aktarıldı.

Ayrıca açıklamada, Austin'in, ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika/Altıncı Filo Harekat Alanı'ndaki USS Gerald R. Ford ekibinin görev süresinin uzatılmasını onayladığı belirtildi.

Ürdün dörtlü zirveye ev sahipliği yapacak

15:49 Ürdün Kraliyet Divanı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın yarın ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geleceği belirtildi. Kral Abdullah'ın ABD, Mısır ve Filistin liderlerinin katılacağı dörtlü zirveye de ev sahipliği yapacağı kaydedilen açıklamada, zirvede "Gazze'deki tehlikeli gelişmeler, bunların bölgeye yansımaları, barış sürecini canlandıracak siyasi bir çözüm bulunması" konularının ele alınacağı aktarıldı.

15:28 İsrail ordusu, Lübnan topraklarından iki antitank füzesiyle sınırdaki Yiftah yerleşim bölgesine saldırı düzenlendiğini ve orduya ait noktalara da hafif silahlarla ateş açıldığını aktardı.

15:23 İsrailli rehinelerin ailelerine tıbbi danışmanlık desteği veren eski İsrail Ordusu Travma Bölümü Başkanı Amir Blumental, Hamas'ın vidosunu yayımladığı esir Mia Shem'in görüntülerini dikkatle incelediğini ve ona gerekli tıbbi yardımın sağlandığını gördüğünü söyledi.

15:15: Nimet Kıraç, Hamas-İsrail savaşında son durumu ve özel söyleşilerinden çarpıcı notları anlattı (Oksijen TV)

14:33 İsrail eski iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Yakov Peri, İsrail hükümetinin abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirler için Hamas'a aracılar vasıtasıyla mesaj gönderdiğini ancak henüz yanıt gelmediğini söyledi.

14:12 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail'in abluka altındaki Gazze'de sivillere tahliye baskısının "uluslararası hukukun ihlali ve sivillerin zorla yerinden edilmesi" anlamına gelebileceğini bildirdi.

13.53 İran lideri Ayetullah Ali Hamaney İsrail'in Gazze'deki saldırılarının devam etmesi halinde Lübnan Hizbullahı'nın da dahil olduğu direniş güçleri olarak adlandırılan grupları kimsenin durduramayacağını söyledi.

13:50 İsrail, Filistin bölgesini kontrol eden ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'ın saldırılarına karşılık olarak şu ana kadar Gazze'ye bir kara harekâtı düzenleme taahhüdünde bulunmadı. İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Richard Hecht Salı günkü bir brifingde "Herkes bir kara saldırısından bahsediyor ama sonraki aşama farklı bir şey de olabilir" dedi. Hecht, İsrail'in bir kara harekâtına karşı hazırlık yaptığını ancak Hamas'ın üst düzey liderlerini ve şeritte kalan komutanlarını ortadan kaldırmaya odaklandığını söyledi.

13:48: Hamas, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sivillerin öldürülmesinden, bölgede insani yardım koridoru açılmasına ilişkin tasarıyı reddeden ülkeleri sorumlu tuttuğunu bildirdi.

12:53 İsrail polisi, Filistinli şarkıcı Dellal Ebu Amine'yi sosyal medyada "Filistin'i desteklediği ve İsrail karşıtı paylaşımlar yaptığı" gerekçesiyle gözaltına aldı.

12:24  İsrail savaş uçakları, Hamas'ın hukuk sorumlusu Teysir İbrahim ile Vaiz Vail ez-Zerid'in Gazze'deki evlerini bombaladı. Hamas 2 yetkilisinin yanı sıra  aile fertlerinin de yaşamını yitirdiği duyurdu.

12:14 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin elektriğini kesmesi ve yakıt girişine izin vermemesi nedeniyle Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin hizmetlerinin büyük kısmının durma noktasına geldiği bildirildi.

11.52 Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki sağlık hizmetlerine yönelik 41 teyit edilmiş saldırı düzenlediğini açıkladı.

11:40 Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esir İşleri Heyeti, İsrail güçlerinin Batı Şeria'ya sınır dışı edilen Gazzeli işçilerin El Halil'de kaldığı okula baskın düzenlediğini ve Gazzeli 35 işçiyi gözaltına aldığını duyurdu

11:16 Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Tommaso Della Longa, İsrail'in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze'de bir felaketin yaşandığını belirterek, "Gazze'ye insani yardım girmezse durum daha da kötüye gidecek. Yakıt olmadan elektriğin olmayacağı ve hastanelerin artık çalışmayacağı çok açık. İlaç olmadan insanlar tedavi edilemez" dedi.

1 gazeteci daha öldü

10:52: Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Filistinli gazeteci Muhammed Baluşe'nin Gazze'nin kuzey kesiminde Es-Saftavi bölgesinde yer alan evine saldırı düzenledi. Saldırıda, "Filistin el-Yevm" kanalı muhabiri Baluşe'nin yaşamını yitirdiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı aktarıldı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen gazeteci sayısı 13'e yükseldi.

10: 36: İsrail ordusu da Lübnan sınırı üzerinde gece boyunca yaşanan gelişmelere ilişkin bir açıklama yayınladı. Lübnan sınırındaki telleri geçerek ülkeye sızma girişiminde bulunan ve bomba yerleştirmek isteyen silahlı 4 kişinin öldürüldüğü ifade edildi.

10:28 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail Hava Kuvvetlerinin kuzeydeki sivillerin gitmesini istediği güneyde bulunan Han Yunus ve diğer bölgeleri bombaladığını belirtti. UNRWA tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin hava, deniz ve karadan ağır bombardımanlarına devam ettiği bildirildi.

09:57 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail'in ablukası altındaki ve temel hizmetlere erişimi kesilen Gazze Şeridi'ne yardımların ulaşabilmesi için insani koridor açılması çağrısında bulundu.

09:43 İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da aralarında eski milletvekilleri ve Hamas yetkililerinin de olduğu 55 Filistinliyi gözaltına aldı.

09:32 İrail ordusunun gece boyunca abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 60 Filistinli yaşamını yitirdi.

08:00 Filistin haber ajansı WAFA, İsrail'in, savaş uçakları, gemileri ve topçu atışlarıyla Gazze Şeridi'ne saldırılarının gece devam ettiğini aktardı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Gazze'nin orta kesimlerinde bulunan Deyr el-Belah bölgesinde bir eve saldırı sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu 7 Filistinli hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

03:55 Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. Tasarı, 5 'evet' oyu alırken, 6 'çekimser' ve 4 'hayır' oyuyla reddedildi. ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya 'hayır' oyu kullandı. Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı.

03:50 Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu.

03:44 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu.

02:28 Yedioth Ahronoth gazetesine göre, İsrail Ordu Sözcüsü, "Lübnan topraklarındaki Hizbullah'ın askeri hedeflerine saldırdık" dedi. Saldırıya ilişkin daha fazla bilgi vermeyen sözcü, ayrıntıların daha sonra geleceğini söyledi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi’nesaldırılarına devam eden İsrail ordusu, Gazze sınırı yakınında yer alan Sderot kenti çevresindeki yollarda güvenlik önlemleri aldı


01:30 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 15 Ekim'de Mısır'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından gerçekleşen görüşmede Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi  ve ABD Başkanı Joe Biden,  sivillerin korunması ve Gazze'ye insani yardımların ulaştırılmasının öncelikli olduğunu ifade etti.

İki lider ayrıca, çatışmanın daha geniş bir alana yayılarak bölgesel güvenlik ve istikrarı tehdit etmemesi için durumun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

00:37 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın katıldığı savaş kabinesi toplantısının ardından beraber yaptığı açıklamada, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi.

Esir kadının tedavi görüntülerini yayımladı

00:13 Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bir İsrailli kadın esirin tedavi görüntülerini içeren video yayımladı.Kassam Tugayları Askeri Medyası tarafından yayımlanan videoda, Kassam unsurlarının, 21 yaşındaki İsrailli bir kadın esiri tedavi ettiği görüldü. Videoda, sağ kolundan ameliyat edilen kadının, Kassam unsurları tarafından pansuman edilerek bandajlandığı anlar yer aldı.