08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.10.2023 21:40 | Son Güncelleme: 24.10.2023 23:21

İsrail-Hamas savaşında 18. gün: Dakika dakika yaşananlar

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta 18. güne girildi. Saldırı altındaki Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktüğünü duyurdu
İsrail-Hamas savaşında 18. gün: Dakika dakika yaşananlar

Gazze’ye 18 gündür bomba yağdıran İsrail ordusu, öğle saatlerinde kuzeydeki bölgelere yeniden yoğun saldırı başlattı. Savaş uçakları Beyt Hanun Mahallesi’nin de yer aldığı bölgelere çok sayıda saldırı düzenledi. İşte an be an bölgede bugün yaşananlar...

23:01: İngiltere, Lübnan'da durumun istikrarsız olduğunu ve kötüleşebileceğini belirterek vatandaşlarına ülkeyi terk etme tavsiyesinde bulundu.

21:39: Uluslararası toplumdan gelen çağrılara rağmen İsrail ordusu, Gazze'ye yakıt girişine izin vermeyeceğini yineledi.

21:25: İsrail ordusu, Suriye topraklarından iki roket atıldığını açıkladı. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Suriye topraklarından atılan roketler nedeniyle işgal altındaki Golan Tepelerinde sirenlerin çaldığı belirtildi. Atılan roketlerin ikisinin de boş araziye düştüğü aktarılan açıklamada, İsrail ordusunun roketlerin atıldığı bölgeyi topçu saldırısıyla vurduğu kaydedildi.

21:12: Suudi Arabistan'ın, Beyrut Büyükelçiliği’ndeki tüm diplomatları, çalışanları ve ailelerini hava kuvvetlerine ait uçakla ülkeden tahliye ettiği belirtildi.

20:59: Gazze'de bir günde çoğu çocuk 3 bin 150 kişide salgın hastalık vakaları tespit edildi.

20:42: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas’ın saldırılarından Filistinli sivillerin sorumlu tutulmaması gerektiğini belirterek bu nedenle İsrail'in sivillere zarar vermemek için mümkün olan her türlü önlemi alması gerektiğini söyledi.

20.33: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nden deniz yoluyla İsrail topraklarına sızmaya çalışan Hamas’a bağlı silahlı bir dalgıç grubunu hedef aldığını açıkladı.

20.09: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, bir günde çoğu çocuk 3 bin 150 kişide çeşitli salgın hastalık vakaları tespit edildiğini duyurdu.

19:59: Lübnan-İsrail sınır hattındaki çatışmalarda 7 Hizbullah mensubunun öldüğü açıklandı.

19:45: BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı yaptığı açıklamada "Yakıt sağlanmazsa Gazze'deki çalışmalarımızı yarın akşam durdurmak zorunda kalacağız ve bu nedenle insanlar ölebilir" ifadelerini kullandı.

17:49: Filistin Dışişleri Bakanı: BMGK'nin Gazze'deki katliamı durdurmadaki başarısızlığının devamı kabul edilemez.

17:17: İsrail ordusu sınırın Lübnan tarafında bir hücreye hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Ordudan yapılan açıklamada, İsrail’in Har Dov bölgesi yakınlarında sınırın Lübnan tarafında silahlı unsurlardan oluşan bir hücre tespit edildiği ifade edildi.

16:21: TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, AK Parti Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, yaşanan insan hakları ihlallerini yerinde incelemek üzere Filistin'in Gazze bölgesini ziyaret için çalışma başlattıklarını açıkladı.

16:11 Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze'nin Cibaliya beldesi, En-Nuseyrat Mülteci Kampı ve Beyt Lahiya beldelerini bombaladığı belirtildi. Açıklamada, saldırılarda en az 25 kişinin hayatını kaybettiği ve cesetlerin enkaz altından çıkarılmaya çalışıldığı aktarıldı.

15:56 Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail ordusuyla çıkan çatışmalarda 4 mensubunun yaşamını yitirdiğini duyurdu.

15:50 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Tamara Alrifai, Gazze'de görevli 35 UNRWA personelinin öldürülmesine ilişkin "Bazı meslektaşlarımız İsrail saldırılarında öldürülse de bunu hepsi için doğrulayamam" ifadelerini kullandı.

15:44 İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te askere alma bürosu önünde zorunlu askerlik karşıtı protesto düzenleyen Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudilere müdahale etti.

15:40 CNN Greece'in Girit'teki Suda Üssü'nden elde ettiği fotoğraflarda, ABD'ye ait 7 hava ikmal aracı, 10 C-130 nakliye uçağı, KC-135 tipi bir havada yakıt ikmal uçağı, Boeing P-8 Poseidon tipi bir anti-denizaltı ve anti-yüzey savaş uçağı görüldü. 

Haberde, ABD'nin büyük askeri uçaklarının konuşlanması için kullanmayı talep ettiği Elefsina Askeri Havaalanı'na ABD'ye ait uçakların hafta sonu gelmeye başladığı öne sürüldü.

5 bin 600 bina tamamen yıkıldı

15:00 Son verilere göre, saldırılar nedeniyle Gazze'de 5 bin 600 bina tamamen yıkılırken, 9 bin yapının da tamamına yakını yıkıldı. Saldırılar nedeniyle 121 bin yapı da hasar gördü. Gazze'deki hükümetin medya ofisi, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bombardımanda 177 okulun hasar aldığını, bunlardan 32'sinin tamamen hizmet dışı kaldığını kaydetti. Uluslararası kurumlarca finanse edilen ve saldırılar nedeniyle kısmen ya da tamamen yıkılan binaların sayısıyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.

14.00: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail’in Gazze'ye saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak 5 bin 791’e yükseldi. Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü.

13:24 İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırıları 18. gününde sürüyor. İsrail ordusunun,
Gazze kentinde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi'nin yakınını vurmasının ardından bölgeden dumanlar yükseldi.

13:04  İsrail ordusu, öğle saatlerinde kuzeydeki bölgelere yeniden yoğun saldırı başlattı.
Savaş uçakları Beyt Hanun Mahallesi’nin de yer aldığı bölgelere çok sayıda saldırı düzenledi.

12:45  İsrail polisi, İsrail vatandaşı Filistinli oyuncu Maisa Abd el-Hadi'yi "Hamas'a destek" verdiği iddiasıyla gözaltına aldı.

 

12:16 İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesi ile Lübnan sınırında yaşanan çatışmalara ilişkin, “Lübnan’daki durumu yakından takip ediyoruz. Hizbullah’ın ateşle oynadığını düşünüyorumdedi.

11:59 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gazze'ye tıbbi malzeme, yoğun bakım ekipmanları ve jeneratörler taşıyan 2 uçağın Mısır'a ulaştığını duyurdu. 

10.02 Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani,  Şura Meclisi'nin yeni dönem açılış oturumunda yaptığı konuşmada İsrail’in sınırsız bir şekilde insan öldürmesine yeşil ışık yakılmaması"gerektiğini söyledi.

09:55 Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İsrail saldırıları altındaki Gazze'de 7 Ekim'den bu yana "35 meslektaşlarının" öldüğünü duyurdu.

09:23 Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın operasyonlara danışmanlık yapmaları için birkaç üst düzey askeri yetkiliyi İsrail'e göndereceği iddialarını doğruladı.

08:54 ABD Başkanı Joe Biden, Hamas'ın elindeki tüm rehineler serbest kaldıktan sonra İsrail-Filistin çatışması için ateşkesi görüşebileceklerini söyledi.

08:22 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Gazze için yardım malzemeleri taşıyan Hava Kuvvetlerine ait iki uçağın daha Mısır'a gönderildiğini açıkladı.

08:01 İsrail ordusu son bir gün içerisinde abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 400 yeri vurduğunu duyurdu.

07:05 Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İsrail ordusuyla çıkan çatışmalar sonucunda iki mensubunun öldüğünü duyurdu.

06:16 Gazze'de, İsrail saldırıları sonucu bir gecede aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 110 Filistinli hayatını kaybetti.

05:36 Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye: Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü.

05:09 Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra: Gazze'deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı.

04:23 Quds Press haber ajansının haberine göre Hamas Hareketi, yazılı açıklamasında, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik süren saldırıları nedeniyle yaşanan elektrik kesintisini, "işgalin saldırganlığına ve soykırımına sessiz kalan ve katılan ülkelerin alnında bir utanç lekesi" olarak nitelendirdi.

03:59 İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Şeba Çiftlikleri'nde (Dov Dağı) bulunan bir hücreye, İsrail'e roket atma girişiminde bulunacakları iddiasıyla saldırı düzenlediği belirtildi.

03:31 Filistin haber ajansı WAFA'nın aktardığı gelişmelere göre, İsrail ordusu, Kudüs'ün kuzeydoğusu, Nablus ve Cenin gibi kentlerin çeşitli bölgelerine baskınlar düzenledi.

02:32 İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı noktalarına düzenlediği hava saldırılarında en az 53 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

01:54 ABD'de, 2024 Başkanlık yarışında Demokrat Parti'den aday adayı olan Türk kökenli Amerikan vatandaşı Cenk Uygur, İsrail'in Gazze'deki Filistinlileri, ayırt etmeden bombalamasını sert bir dille eleştirdi.

01:45 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İran'a iki defa mesaj gönderdiğini belirterek: "(Mesajların) İlkinde 'biz savaşı genişletmek istemiyoruz' dediler. İkincisinde bizden itidalli olmamızı istediler.

00:18 Kassam Tugayları, Gazze'deki 2 sivil esiri tek taraflı serbest bıraktı. Uluslararası Kızılhaç Komitesinden yapılan açıklamada, Kızılhaç yetkilileri, 2 İsrailli esirin serbest bırakılmasında rol aldıkları belirtildi.