02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2024 17:00 | Son Güncelleme: 19.04.2024 23:19

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı: Dakika dakika gelişmeler

İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluk binasını vurmasına İran'ın verdiği karşılıkla iki ülke arasında başlayan gerginlik bugün sabah saatlerinde yeni bir boyut kazandı. İsrail İsfahan'a 'sınırlı' saldırı gerçekleştirdi. İşte dakika dakika yaşananlar

22.26: Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bakan Safedi, ülkesinin, "İsrail'in, İran'ı hedef almak için hava sahasını ihlal etmesine izin vermediğini ve vermeyeceğini, İran'ın da Ürdün hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceklerini" belirtti.

22.05: Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberlerine ilişkin, "Şu anda bu haberlere ilişkin bir yorumumuz yok" dedi.

21.44: ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına girmeden İran'a 3 füze fırlattığını iddia etti. ABD'nin ABC News televizyonuna konuşan üst düzey yetkili, İsrail'in sabah saatlerinde İran'a misilleme amaçlı saldırı düzenlediğini söyledi. Yetkili, İsrail'in, İran'daki Natanz Nükleer Tesisi'nin korunmasının bir parçası olan, İsfahan yakınlarındaki hava savunma sahasını hedef aldığını belirtti. İlk belirlemelere göre saldırıda sahanın vurulduğunu kaydeden yetkili, değerlendirmelerin henüz tamamlanmadığını aktardı.

21.17: ABD merkezli CNN televizyonu, İsrail'in hedef aldığı iddia edilen İsfahan'daki hava üssüne ait bu sabah kaydedilen uydu fotoğraflarını paylaştı. Haberde, İshafan'daki hava üstünde olası bir füze saldırısında oluşabilecek bir çukur ve yıkılmış bina bulunmadığına dikkati çekildi. Bunun da İsrail'in hedef aldığı iddia edilen üste büyük bir hasar oluşmadığını ortaya koyduğu kaydedildi.

17.33: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Komsomolskaya Pravda, Sputnik ve Govorit Moskva medya kuruluşlarına ortak röportaj verdi. Gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtlayan Lavrov, Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin "Durum çok kötü. (Gazze'de) Şiddetin sona erdirilmesini, insani sorunlara çözüm bulunmasını ve Arapların, tüm güçlerin desteğiyle inisiyatif almasını, bir Filistin devleti kurma konusundaki sorumluğu üstlenmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.

16.55: ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri dışişleri bakanlarının dönem başkanı İtalya’nın ev sahipliğinde Capri Adası'ndaki toplantıları bugün sona erdi. Ev sahibi İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, toplantıların ardından düzenlediği basın toplantısında İran'ın İsfahan kentinde gece saatlerindeki patlamalara işaret ederek "Bu sabah, İran meselesini hemen ele almaya karar verdik. G7'den net bir mesaj vermesini istedim. Gerilimi düşürmek için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Tüm tarafları, pozitif katkı yapmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

16.19: Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, günün erken saatlerinde İsrail'in İran'ı hedef aldığına yönelik iddialar üzerine Twitter (X) hesabından açıklamada bulundu. Safedi açıklamasında, "Bölgesel gerilimin tırmanması tehlikesi konusunda uyarıyor ve bölgeyi savaşa sürükleme tehdidinde bulunan tüm eylemleri kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

16.03: Hindistan Hava Yolları, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından, Tel Aviv'e yapılan uçuşlara yönelik sosyal medya platformu üzerinden paylaşımda bulundu.  Paylaşımda, "Orta Doğu'daki durum göz önüne alındığında Tel Aviv'e gidiş ve geliş uçuşlarımız 30 Nisan 2024'e kadar askıya alınacak. Bölgedeki durumu takip ediyoruz" ifadelerine yer verildi. Belirtilen süre zarfında Tel Aviv bileti olan yolculara uçuşlarını yeniden planlama veya iptal seçeneklerinin sunulacağı belirtilen paylaşımda, Hindistan Hava Yolları için önceliğin yolcu güvenliği olduğuna işaret edildi.

16.00: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Orta Doğu'daki "tehlikeli misilleme döngüsünü durdurmanın tam zamanı olduğunu" söyledi. Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan açıklamada, "Genel Sekreter her türlü misilleme eylemini kınamakta ve uluslararası topluma, tüm bölge ve ötesi için yıkıcı sonuçlara yol açabilecek herhangi bir gelişmeyi önlemek üzere birlikte çalışma çağrısında bulunmaktadır" denildi.

15.58: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü. Bakan Fidan, karşı tarafın talebi üzerine İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

15.36: Ürdün Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhenned Mubeydin, devlet televizyonu El-Memleket'e yaptığı açıklamada, ülkesinin sınırlarına ve egemenliğine yönelik ihlaller konusunu önemsediğinin altını çizdi. Mubeydin, "Ürdün kimsenin savaş alanı olmayacak. Geçtiğimiz saatlerde hava sahamıza hiçbir yaklaşma girişimi tespit edilmedi" dedi. Ürdün hava kuvvetlerinin gerekli önlemleri almaya devam edeceğini belirten Mubeydin, söylentilere kulak asılmamasını istedi.

14.53: İran resmi ajansı IRNA’ya göre, Ordu Genel Komutanı Musevi, sabah yerel saatle 04.00 civarında İsfahan eyaletinde duyulan patlamaya ilişkin açıklamada bulundu. İsfahan'daki patlamanın "şüpheli bir hava cisminin tespit edilmesi üzerine hava savunma sistemi tarafından ateş açılması" kaynaklı olduğunu ve ilgili uzmanların konunun detaylarını araştırdığını ifade eden Musevi, araştırma sonuçları hakkında gerekli bilgilendirmenin yapılacağını kaydetti.

14.46: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İtalya'nın Capri kentinde düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları toplantısının sonunda basının karşısına çıktı. G7 adına konuşan Blinken, İran'ın İsrail 'e yönelik seyir füzesi ve insansız hava aracı saldırısını kınayarak, bugün ülkenin İsfahan şehrine düzenlenen ve ABD'nin İsrail tarafından gerçekleştirildiğini teyit ettiği hava saldırısını kınadı. Blinken "İsrail'in güvenliğine bağlıyız. Ayrıca gerilimi düşürmeye de kararlıyız" dedi. 

13.59: Associated Press'in (AP) haberine göre İtalya Dışişleri Bakanı, ABD'nin cuma günü G7 dışişleri bakanlarına İsrail 'den İran'daki bir insansız hava aracı eylemiyle ilgili son dakika bilgisi aldığını söylediğini aktardı. Bakan Tajani, ABD'nin söz konusu bilgiyi cuma sabahı yapılan ve şüpheli saldırıyı ele almak üzere son dakikada değiştirilen bir oturumda verdiğini belirtti. Tajani, "Son dakika bilgilendirildik ancak ABD tarafından saldırıya ilişkin herhangi bir paylaşım yapılmadı. Bu sadece bir bilgiydi" ifadelerini kullandı.

13.30: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'in İran'a yönelik saldırı düzenlediği iddiaları nedeniyle bir kez daha Orta Doğu'da gerilimin tırmanmaması uyarısında bulunarak "Herkes şimdi ve yakın gelecekte ihtilafın daha fazla tırmanmamasını sağlamalı" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

12.50: Dışişleri Bakanlığı: İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır. Hadiseleri yakından takip etmekteyiz. Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

12.42: Mısır Dışişleri Bakanlığı İsrail'in İran ve Suriye'de füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı gerçekleştirdiği iddiasına ilişkin açıklamada bulundu. Bakanlık açıklamasında "Mısır, İsrail ile İran arasında tırmanan gerilimden duyduğu derin endişeyi ifade eder. Taraflara azami itidal gösterme ve uluslararası hukuk kuralları ile Birleşmiş Milletler Şartı'na tümüyle uyma çağrısında bulunur" ifadelerine yer verdi.

AB'den itidal çağrısı

11.49: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'in İran ve Suriye'ye saldırdığı iddialarının ardından bölgede gerilimin tırmanmasını önlemek için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi. Petteri Orpo ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Tüm tarafların bölgedeki gerilimin tırmanmasını engellemesi için mümkün olan her şeyi yapmalıyız" diyen von der Leyen, "Bölgenin istikrarlı kalması ve tüm tarafların daha fazla eylemden kaçınması kesinlikle gerekli" dedi.

Telefon diplomasisi 

10.48:  Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder; ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile İran ve Gazze konusunu görüştüğünü söyledi.  Açıklamada, iki bakanın bölgesel tehditler ve “İran’ın Orta Doğu’da istikrarı bozucu eylemleri” hakkında görüş alışverişinde bulunduğu aktarılarak, Austin'in Gazzeli sivillere Aşdod Limanı’ndaki yeni rota da dahil olmak üzere insani yardım akışının artırılmasının ve sürdürülmesinin önemine işaret ettiği bildirildi.

10:00 Al Jazeera'nin Washington muhabiri John Hendren, saldırıların ardından Biden'ı eleştirdi. "Biden zayıf görünüyor" diyen Hendren "Her iki taraf da onu dinlemiyor. ABD Kongre üyelerinden gelen pek çok yanıt büyük ölçüde İsrail'i desteklerken aynı zamanda Biden'ı eleştiriyor. Bu da seçim dönemi ona yardımcı olmayacak. İsrailliler üzerinde etkili olamadığı gibi İranlılar üzerinde de ikna edici olamıyor.
Biden ayrıca Gazze'de ateşkes çağrısında bulunmaya çalıştı ve bu da işe yaramadı. Yani bu durum ABD başkanı için iyi görünmüyor" dedi.  

09.55:  Suriye'nin devlet haber ajansı Sana'nın cuma günü askeri bir açıklamadan aktardığına göre İsrail, güneyindeki bir hava savunma birimini hedef alan ve maddi hasara yol açan bir füze saldırısı gerçekleştirdi. Associated Press'e (AP) göre savaş uçakları, Cuma günü erken saatlerde İran'ın önemli bir hava üssü ve nükleer tesisinin yakınlarında yüksek sesler ve insansız hava araçları rapor edildiği sırada görüldü. Suriye'nin bu bölgesi İsfahan'ın hemen batısında, yaklaşık bin 500 kilometre uzaklıkta ve İsrail'in doğusunda yer alıyor.

09:50 Reuters'a konuşan üst düzey İranlı yetkili, "Acil misilleme planı yok, olayın arkasında kimin olduğu net değil" ifadelerini kullandı.

G7 dışişleri bakanları bugün görüşecek

09:29:  İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Tajani, "İsfahan’da gece vakti meydana gelen patlamaların ardından gelişmeleri takip ediyorum. Bu konuyu bu sabah Capri'de yapılacak G7 oturumunda, dışişleri bakanlarıyla konuşacağız" ifadesini kullandı. Tajani, İran'daki İtalyan Büyükelçisi'yle de görüştüğünü aktararak, "İran'da yaşayan İtalyanlar için şu anda kritik bir sorun bulunmuyor" yorumunu yaptı.

09.09: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı saldırılar sonrası yaptığı açıklamada İsfahan'dakiler de dâhil olmak üzere İran'ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasar meydana gelmediğini duyurdu. İsfahan İran'ın en büyük nükleer araştırma kompleksinin bulunduğu yer. Genel Müdür Rafael Mariano Grossi "UAEA durumu çok yakından takip ediyor" dedi

 

Dolar ve euro nasıl etkilendi?

09.00: İsrail'in İran'a düzenlediği misilleme saldırısı altın ve euro fiyatlarını nasıl etkiledi? İstanbul serbest piyasada dolar 32,5990 liradan, euro 34,7430 liradan güne başladı. Serbest piyasada 32,5970 liradan alınan dolar, 32,5990 liradan satılıyor. 34,7410 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 34,7430 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 32,4960 lira, avronun satış fiyatı ise 34,7300 lira olmuştu.

08.38:  İsrail ordu sözcülüğü, AA muhabirinin İran'daki patlamalara ilişkin sorusu üzerine, "henüz bu konuda yorum yapmadıkları" yanıtını verdi. Sözcülük, halka yapılan güvenlik talimatlarında henüz değişiklik yapılmadığını aktardı.

08.23: New York Times (NYT) İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığını yazdı. NYT'nin haberinde İsrail'in İran'a yönelik son saldırısına ilişkin adı açıklanmayan İsrailli iki savunma yetkilisinin açıklamasına yer verildi. Buna göre; İsrailli yetkililer  cuma sabahı erken saatlerde "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini" doğruladı. Tel Aviv'den ve Washington'dan henüz saldırıya ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.

"İsrail başarısız bir İHA uçurma girişiminde bulundu"

08:06: İran uzay ajansı yetkilisinden İran'a yönelik bir füze saldırısına ilişkin doğrudan yalanlama geldi. Hüseyin Daliryan şunları yazdı: "İsfahan'a ya da ülkenin diğer bölgelerine sınır dışından herhangi bir hava saldırısı olmamıştır. İsrail sadece başarısız bir İHA uçurma girişiminde bulundu ve düşürüldü".

İran devlet medyası da benzer şekilde, gece boyunca ülkenin çeşitli bölgelerinde hava savunma sistemlerinin olası hedefleri vurmak üzere harekete geçirildiğini, ancak herhangi bir doğrudan çarpma ya da patlama rapor edilmediğini bildirdi. (BBC News)

"3 İHA imha edildi"

08:00 İran Devlet Televizyonu hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve İsfahan üzerinde görülen 3 İHA'nın imha edildiğini açıkladı. İranlı yetkili füze saldırısı olmadığını belirtirken, "İsfahan'daki patlamalar hava savunma sistemimizden kaynaklı" ifadelerini kullandı. (Reuters)

07:56: 
İsrail'in bir saldırısı olduğu doğrulanırsa, İran'ın Cumartesi günü gerçekleştirdiği İHA ve füze saldırısına karşı oldukça sınırlı bir misilleme gibi görünüyor. Emekli General Israel Ziv İsrail'in Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada, ilk belirtilerin bunun İran'ı agresif bir karşılık vermeye zorlamayacak "sembolik bir saldırı" olduğu yönünde olduğunu söyledi. Eğer İsfahan'da sadece tek bir askeri üs vurulduysa, bunun İran açısından büyük bir misilleme gerektiren bir eylem olma eşiğinin altında kalma ihtimali yüksek. ABD, Avrupa ve Arap ülkeleri için bu iyi bir sonuç olacak. (Bloomberg)

Tahran'da uçuşlar başladı

07:52: İran devlet medyası İran devlet haber ajansı IRNA, Tahran'daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların yeniden başladığını bildirdi. Merkezdeki İsfahan eyaletinde patlamaların bildirilmesi üzerine İran'ın büyük bölümünde uçuşlar askıya alınmıştı. 


07:50: 
ABD'li bir yetkili İsrail'in İran içinde bir saldırı gerçekleştirdiğini söylese de İsrail henüz saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ve İran medyası da saldırının etkisini küçümsüyor. (CNN International)

07:41: Şu ana kadar İran saldırının boyutunu küçümsüyor gibi görünüyor. Öte yandan İsfahan ve çevresinde büyük patlamalar olmuş gibi görünmüyor. Resmi Tasnim haber ajansı şu an itibariyle füze saldırısı ya da büyük bir patlamanın ihtimal dışı bırakıldığını bildiriyor. İran devlet yayın kuruluşu İsfahan'da sükunet havası veriyor. Devlet medya organları ülkenin en üst düzey güvenlik organının acil bir toplantı yaptığı yönündeki haberleri yalanlıyor. (Bloomberg)

07:34: Sabah saatlerinde gerçekleşen saldırı, İran'ın batısı ve Tahran üzerindeki hava sahasını kapatmasına ve ticari uçuşların bir haftadan kısa bir süre içinde ikinci kez yeniden yönlendirilmesine neden oldu. FlightRadar24'ün verilerine göre ülkenin büyük bir bölümü hava trafiğine kapatılmış durumda.

07:33: CIA eski Direktörü John Brennan, istihbarat kurumlarının İsrail saldırısının verdiği zararın kapsamını ve kayıp olup olmadığını ya da kaç kişinin İran'a karşılık vermesi için baskıyı arttırabileceğini belirlemeye çalışacağını söyledi. 2013'ten Ocak 2017'ye kadar ajansın başkanlığını yürüten Brennan yaptığı açıklamada, "Pek çok şey İran'ın içinde ne kadar zarar verildiğine bağlı olacak" dedi. Brennan, İran'ın orta kesiminde yer alan İsfahan'ın bir hava üssü, bir füze üretim tesisi ve ilgi çekebilecek diğer alanlarla "hedef açısından zengin bir ortam" olduğunu söyledi. Şehir daha önce de saldırıya uğramış, 2023 yılında bir askeri tesis vurulmuştu. (NBC News)

Saat 07:30 itibariyle İsfahan'daki İran Hava Kuvvetleri Üssü önü sakin görünüyor

07:31: İran devlet medyası, hava savunma sistemlerinin birkaç eyalette devreye girdiğini ve İran'ın merkezindeki İsfahan'da bulunan nükleer tesislerin güvende olduğunu duyurdu. (NBC News)

07:30: İran'ın İsrail'e saldırısında olduğu gibi, İran'daki bu patlamalarla ilgili şu ana kadar görülen şu: Riskleri büyük ölçüde artırmadan birbirlerine mesaj göndermek için tasarlanan "sınırlı tutulmuş" eylemler. (Bloomberg)

07:28: Yerel saatle Cuma günü gerçekleşen saldırı, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in doğum gününe denk geldi. Hamaney 85 yaşına bastı. (NBC News)

07:26: Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın verdiği bilgiye göre İsrail, İran'a karşı sınırlı bir askeri saldırı gerçekleştirdi ve şu anda saldırının büyüklüğü ve yol açtığı hasar değerlendiriliyor. Kaynak, şu anda İsrail'in sivil nüfusuna yönelik kurallarda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. (NBC News)

07:22: Cuma günü Asya borsaları ve tahvil getirileri düşerken, güvenli liman olarak görülen para birimleri, altın ve ham petrol sıçrama yaptı. Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 2 artışla varil başına 88,86 dolara yükselirken, dolar genel olarak değer kazandı, altın yüzde 1 yükseldi ve S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 1 düştü. (Reuters)

07:06: İran'ın hafta sonu İsrail'e düzenlediği saldırının ardından kullandığı dil dikkat çekiciydi: İran 'yanıt'ını vererek gelişmeler için "bitti" ifadesini kullanıyordu. Üst düzey İranlı yetkililer gerilimi azaltmaya hazır olduklarından söz ediyorlardı. Son gelişmeler açık bir şekilde bu tabloyu değiştiriyor. ABD de dahil olmak üzere diğer ülkeleri askeri olarak daha fazla içine çekme riski taşıyan bir saldırı olabilir. (Bloomberg)

06:57: The New York Times, üç İranlı yetkilinin İsfahan yakınlarındaki bir askeri hava üssünün Cuma günü vurulduğunu söylediğini aktarıyor. Haberde yetkililerin saldırıyı hangi ülkenin düzenlediğini söylemedikleri de belirtiliyor. (Bloomberg)

06:56: Yen, İsviçre frangı ve dolar gibi güvenli liman para birimleri, Orta Doğu'daki gelişmeler ışığında Cuma günü yükselişe geçti. Risk, olayların hafta sonu boyunca tırmanabileceği düşünülürse hareketlerin daha da güçlenebileceğini gösteriyor. (Bloomberg)

İran basını, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu. İran televizyonları, İsfahan kentini gösteren yayınlar yaptı.



06:54: İran'ın orta kesiminde yer alan İsfahan birçok askeri üs ve tesise ev sahipliği yapıyor. İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e düzenlediği füze ve insansız hava aracı saldırısının fırlatma yerlerinden biri olduğuna inanılıyor. Bloomberg'in haberine göre bölgede nükleer tesisler de var. Bunlardan en önemlisi, binlerce mühendisin İran'ın atom kompleksini araştırdığı ve geliştirdiği çok amaçlı bir alan olan nükleer teknoloji merkezi. Ancak İran'ın nükleer tesislerinden herhangi birinin hedef alındığına dair bir işaret yok. (Bloomberg)

06.06: Amerikan ABC News kanalının ABD'li bir yetkiliye dayandırarak verdiği İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberi, daha sonra CBS News ve CNN tarafından da takipçilerine aktarıldı.

İsrail, ABD'ye saldırıdan önce haber vermiş

Yetkili, İsrail'in saldırıdan önce, "İran'a yönelik sınırlı bir karşı saldırı düzenleyeceğini" perşembe günü haber verdiğini ve ABD'nin bu saldırıyı "desteklemediğini" kaydetti.

 05.56: Iran resmi haber ajansı IRNA'nın, İran Yol ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Hava Limanları ve Havacılık Şirketi'ne dayandırdığı haberde, Tahran, İsfahan ve Şiraz ile ülkenin batı, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki tüm uçuşların askıya alındığı duyuruldu.

05.53: Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

05.45: IRNA, İsfahan'daki patlamaların ardından Tahran, İsfahan ve Şiraz ile ülkenin batı, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki tüm uçuşların askıya alındığını bildirdi

05.21: İran devlet televizyonu, İran Hava Kuvvetleri Üssü'ne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Yarı resmi Fars Haber Ajansı da yerel kaynaklara dayandırarak, İsfahan'ın kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehrinde bir patlamanın duyulduğunu bildirdi. Bu seslerin nedeninin henüz bilinmediğini belirten Fars, Kehcavaristan şehrinin, İsfahan Havalimanı'nın ve Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8'inci Üssü'nün yakınında yer aldığını aktardı.

05.56: Iran resmi haber ajansı IRNA'nın, İran Yol ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Hava Limanları ve Havacılık Şirketi'ne dayandırdığı haberde, Tahran, İsfahan ve Şiraz ile ülkenin batı, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki tüm uçuşların askıya alındığı duyuruldu.

05.53: Amerikan medyası, ABD'li yetkililere dayandırarak geçtiği haberlerde, İsrail'in İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

 

05.45: IRNA, İsfahan'daki patlamaların ardından Tahran, İsfahan ve Şiraz ile ülkenin batı, kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki tüm uçuşların askıya alındığını bildirdi.

05.21: İran devlet televizyonu, İran Hava Kuvvetleri Üssüne ev sahipliği yapan İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda patlama seslerinin geldiğini duyurdu. Yarı resmi Fars Haber Ajansı da yerel kaynaklara dayandırarak, İsfahan'ın kuzeydoğusundaki Kehcavaristan şehrinde bir patlamanın duyulduğunu bildirdi. Bu seslerin nedeninin henüz bilinmediğini belirten Fars, Kehcavaristan şehrinin, İsfahan Havalimanı'nın ve Ordu Hava Kuvvetleri'nin 8'inci Üssü'nün yakınında yer aldığını aktardı.

02.38: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), artan jeopolitik risk nedeniyle İsrail'in AA- olan kredi notunu A+'ya indirdi.