12 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2024 09:54 | Son Güncelleme: 22.08.2024 10:00

İtalyan araştırmacılar inceliyor: Bayesian süperyatı nasıl bu kadar hızlı battı?

İtalyan araştırmacılar Bayesian süperyatının nasıl bu kadar hızlı battığını bulmaya çalışıyor. Tanıklar ve uzmanlar Sicilya açıklarında batan geminin akıbetini düşünürken kayıp kişilerin cesetlerine ulaşıldı. Şimdi geminin nasıl battığına dair soruşturma yürütülüyor ve birkaç teori öne çıkıyor
İtalyan araştırmacılar inceliyor: Bayesian süperyatı nasıl bu kadar hızlı battı?

Sicilya'nın Porticello köyünde Bayesian süperyatının pazartesi günü şiddetli bir fırtınada hızla batışına tanık olan balıkçılar, geminin yanlış zamanda yanlış yerde olduğunu söylüyor. Ancak olayı soruşturan İtalyan savcıların odak noktası, kaptan ve mürettebatın trajediyi önlemek için gerekli tüm güvenlik önlemlerini alıp almadıkları olacak. Yakındaki Termini Imerese kasabasından savcılar salı günü yatın kaptanı 51 yaşındaki Yeni Zelandalı James Cutfield'i iki saatten fazla sorguladı.

"Birkaç dakikada geriye hiçbir şey kalmadı"

Enkazı araştıran dalgıçların kayıp beş kişinin cesedini bulduğu açıklandı. İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch, genç kızı Hannah Lynch, Morgan Stanley International başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy ile Clifford Chance avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda, geminin pazartesi sabahı batmasından bu yana kayıptı. Yatın aşçısı Recaldo Thomas'ın cesedi gemi battıktan kısa bir süre sonra bulunmuştu. Pazartesi günü tekneye ilk yardım eden yakınlardaki bir yelkenlinin kaptanı olan 69 yaşındaki Karsten Borner, "Bu büyüklükte bir geminin bu kadar çabuk battığını hiç görmemiştim. Birkaç dakika içinde geriye hiçbir şey kalmamıştı" dedi.

Kapı ya da cam açık bırakılmış olabilir

Kurtarma ekipleri teknenin hortum tarafından vurulduktan sonra hızla battığı varsayımı üzerinde çalışıyor. Borner'in küçük teknesi gibi yakınlardaki diğer teknelerin batmamış olması, olayın lokal niteliğinin bir göstergesi. La Repubblica'ya göre teknenin su altı incelemelerini gerçekleştiren dalgıçlar, yetkililer tarafından doğrulanmamış olmasına rağmen, kapının açık olduğunu belirttiler. Eğer durum böyleyse, boşluktan büyük miktarda su girerek geminin dengesini bozmuş olabilir. 

İki kez America's Cup'a katılmış ve İtalyan Olimpiyat takımına koçluk yapmış bir denizci olan Gabriele Bruni, "Bayesian gibi büyük bir gemideki açık bir kapak az miktarda suyun girişine dayanabilir ancak güçlü fırtınalar durumunda büyük miktarda suyun girişini engelleyemez. Suyun bir yerden girmiş olması bana makul geliyor. Aksi takdirde böyle bir tekne bu kadar çabuk batmazdı" değerlendirmesini yaptı.

Diğer kaynaklar İtalyan medyasına teknenin hareketli omurgasının kısmen yükseltilmiş olduğunu söyledi. Bayesian'ı inşa eden Perini Navi tersanesinin verilerine göre gemi omurgayı 10 metre derinliğe kadar indirebilen bir sistemle donatılmıştı. Bruni, “Alçaltılmış bir omurganın kuvvetli rüzgârlarda yelkenliye daha fazla denge sağlayacağı açıktır. Ancak bu teknelerin, özellikle de bir limanın yakınındayken, hareketli omurgalarını genellikle tamamen indiremedikleri de unutulmamalıdır. Derinliği 10 metre olan bir salma, deniz dibindeki kayaların arasına kolayca sıkışabilir" diye konuştu.

Yatın devasa direği

Perini Navi yapıldığı dönem geminin 72 metre ile dünyanın en uzun alüminyum direğine sahip olduğunu söyledi. Mike Lynch'in Autonomy markasını devralan Amerikalı girişimci Scott Painter MailOnline'a yaptığı açıklamada, Bayesian'ın direğinin yüksekliği nedeniyle kötü havalarda alabora olmaya karşı daha savunmasız olabileceğine inandığını söyledi. Sailing Today'in editörü Sam Jefferson, The Telegraph'a, “Yatın çok uzun bir alüminyum direği var, sanırım dünyanın en uzun ikinci alüminyum direği. Yaşadığı son derece güçlü rüzgârlarda denge sorunu olduğu açıktı ve teknenin yan yattığını ve suyla dolmadan önce düzelemediğini varsayıyorum" diye konuştu. 

İklim değişikliği

İtalyan yetkililer yatın batmasına fırtınalı koşulların neden olduğunu aktardı. Bayesian'ın, bir su kütlesi üzerinde oluşan ve genellikle bir kasırgaya benzetilen dönen bir rüzgar sütunu olan bir su hortumu tarafından vurulmuş olabileceğine inanılıyor. ABD Ulusal Okyanus Servisi'ne göre, hortumlar kara hortumlarıyla aynı özelliklere sahip ve genellikle onlara şiddetli gök gürültülü fırtınalar, yüksek rüzgarlar ve denizler, büyük dolu yağışı ve sık sık tehlikeli şimşekler eşlik eder. 

Bazı iklim uzmanları fırtınanın küresel ısınmadan kaynaklanmış olabileceğini söyledi. İtalya meteoroloji derneği başkanı Luca Mercalli, Bayesian'ın batmasından önceki günlerde Sicilya çevresindeki deniz yüzeyi sıcaklığının yaklaşık 30C olduğunu söyledi. Bu normalden neredeyse 3C daha fazla. 

Gerçek neden öğrenilebilecek mi?

Soruşturmanın henüz ilk günlerinde, Bayesian'a tam olarak ne olduğuna dair herhangi bir açıklama teoriden öteye geçemiyor. Uzmanlar tek bir neden tespit etmekte zorlanıyor ve özellikle de yatın birinci sınıf donanım ve güvenlik özelliklerine sahip olduğu varsayıldığı için herhangi bir sonuca varmakta tereddüt ediyorlar. Yanında demirli olan bir başka yat ise hava olayı sırasında su üstünde kalmayı başardı.

Deniz Arama ve Kurtarma Konseyi Başkanı Matthew Schanck batma olayını potansiyel bir “siyah kuğu olayı” olarak nitelendirdi. Bu öngörülemeyen, normalde bir durumdan beklenenin ötesinde ve potansiyel olarak ciddi sonuçları olan bir durumu ifade etmek için kullanılıyor. Bununla birlikte, hayatta kalanların, tanıkların ifadeleri ve deniz yatağında sağlam kalmış gibi görünen geminin incelenmesi sayesinde yetkililerin geminin batmasına neyin sebep olduğunu çözeceklerinden emin olduğunu söyledi.