15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.12.2022 09:26 | Son Güncelleme: 21.12.2022 11:51

Kuzey Kore'de gülmenin yasak olduğu 7 gün başladı

Kuzey Kore bir hafta boyunca eğlenceyi, alkolü ve doğum günlerini yasakladı. Eski lider Kim Jong Il için bir hafta sürecek yas sırasında neşeli davrananları tespit etmek için casuslar görevlendirildi. İnsanlar eğlenmeleri sonucunda kötü sonuçlar ile karşılaşacakları konusunda uyarıldı
Kuzey Kore'de gülmenin yasak olduğu 7 gün başladı

Kuzey Kore'de eski lider Kim Jong Il'in ölümünün 11. yıldönümü nedeniyle yedi günlük zorunlu yas ilan edildi.  Şarkı söylenmesine, içki içilmesine ya da kutlama yapılmasına izin verilmeyecek olan bu yedi günde neşeli davrananları tespit etmek içi casuslar görevlendirildi.

Hükümet, vatandaşlarına 17 Aralık 2011'de ölen ve şimdiki lider Kim Jong Un'un babası olan merhum Kim Jong Il'in hayatı üzerine ciddi bir şekilde düşünmelerini emretti. Kuzey'deki Ryanggang eyaletinde yaşayan bir kişi dün Özgür Asya Radyosu Kore Servisi'ne güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada "Anma dönemi boyunca asla alkol almamalı, şarkı söylemek ya da içki içmek gibi eğlencelere katılmamalısınız" dedi. Ayrıca, insanların doğum günleri, düğünler, cenazeler ve hatta ölüyü anma töreni olan jesa gibi olayları azaltmaları ya da bunlardan kaçınmaları gerekiyor.

Korkutarak baskı altına alıyorlar

Kaynak, "Sakinleri kontrol eden ve baskı altına alan korku atmosferi anma döneminde güçlü olacak. Bu süre zarfında kendinize dikkat etmez ve dikkatli olmazsanız başınız ciddi belaya girebilir" ifadelerini kullandı.

Yetkililer ayrıca insanlara bu süre zarfında siyasi açıklamalar yapmaktan veya hükümete karşı herhangi bir eleştiride bulunmaktan kaçınmalarını söyledi ve gizli ajanların tetikte olduğu tehdidinde bulundu. Yakın kaynak ayrıca, ülkenin farklı bölgeleri arasındaki hareketliliğin de normalden daha kısıtlı olacağını ve yas döneminde seyahat izni için yetkililere rüşvet vermenin neredeyse imkansız olacağını söyledi.

Kin Jong II'in halka sevgisini gösteren videolar

Kuzeydoğu eyaleti Kuzey Hamgyong'da yaşayan bir sakinin isminin açıklanmaması kaydıyla RFA'ya verdiği bilgide "Kim Jong Il'in başarılarını ve halka olan sevgisini anlatan belgeseller her gün televizyonlarda yayınlanıyor," dedi. Müze ziyaretleri, yoğun dersler ve anma konferansları gibi anma ile ilgili çeşitli etkinlikler sürekli olarak düzenleniyor ancak her zaman Kim Jong Un'a sonsuz sadakat temasıyla sona eriyor.

Her yıl düzenlenen yas haftası geçen yıl 11 gün için geçerliydi ve yine eğlenceli aktivitelerle neşeli olmak yasaktı

Yas ve kutlama dönemleri halk için zor oluyor

Yakın kaynaklar, Aralık ayının aynı zamanda Kim Jong Il'in annesi Kim Jong Sook'un doğum ayı olduğunu ve onun için de anma etkinlikleri düzenlendiğini, bu nedenle halkın yılın bu zamanında Kim Hanedanı'na odaklanmayı yorucu bulduğunu söyledi. Kim Jong Il'in yas dönemindeki etkinliklerin bazıları soğukta açık havada düzenleniyor.

Hipotermi geçirenleri görmezden geliyorlar

Güney Pyonganlı kaynağa göre, yetkililer soğuk havada törene katılan tüm kadınların Kore'nin geleneksel kıyafetlerini giymelerini zorunlu kıldı. Geleneksel kıyafetlerin hem kışlık hem de yazlık versiyonları var ancak çoğu kadın sadece resmi etkinlikler için giydikleri tek bir sete sahip. Bunlar soğuğa karşı çok az koruma sağlıyor. Güney Pyonganlı kaynak, "Yetkililer, hipotermi ve kaşıntılı cilt gibi donma belirtileri gösterseler bile titreyen kadınları görmezden geliyor" dedi.