17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.11.2023 11:31 | Son Güncelleme: 28.11.2023 11:59

Merriam-Webster 2023'ün kelimesini seçti: Geçen yıl Gaslight bu yıl Authentic (Otantik)

2022'de yılın kelimesi olarak gaslight'ı seçen ABD'nin en eski sözlük yayıncısı Merriam-Webster, bu yılın kelimesinin authentic olduğunu açıkladı. Yayıncıdan yapılan açıklamaya göre bu kelimenin öne çıkmasında yapay zeka ve gerçeklik tartışmaları etkili oldu
Merriam-Webster 2023'ün kelimesini seçti: Geçen yıl Gaslight bu yıl Authentic (Otantik)

Amerika'nın en eski sözlüğü Merriam-Webster 2023 yılının kelimesi olarak authentic'i seçti. Sözlükten yapılan açıklamada otantik, gerçek, güvenilir, asıl, doğru anlamlarına gelen kelimenin bu yıl çevrimiçi aramalarda önemli ölçüde arttığı belirtildi. Sözlük yayıncısı, ilginin yapay zeka, kimlik ve sosyal medya hakkındaki hikayeler ve konuşmalardan kaynaklandığını söyledi.

Merriam-Webster açıklamada, "Açıkça arzu edilen bir nitelik olmasına rağmen, 'otantik'i tanımlamak zordur ve tartışmaya tabidir" ifadelerini kullandı. Yayıncı, geçmişte ABD'de çok aranan bu kelimenin popülaritesinin bu yıl gerçek ve sahte arasındaki çizgi giderek bulanıklaştıkça arttığını da sözlerine ekledi. Şirket, yapay zeka patlamasının bu bulanıklığa yardımcı olduğunu ve metin, resim ve videoların gerçekliğine olan ilgiyi artırdığını söyledi.

Yılın diğer öne çıkanları

Yayıncının bu yıl için popüler olarak seçtiği kelimelerden biri de yapay zeka ile dijital olarak değiştirilen video ve fotoğrafları tanımlamak için kullanılan deepfake oldu. Bu arada, markalar, sosyal medya fenomenleri ve ünlüler de bu kelimeyi popüler hale getirdiler; bunlar arasında, insanların sosyal medyada daha otantik olmaları gerektiğini söyleyen, X'in sahibi Elon Musk da bulunuyor.

2023'te en çok kullanılan diğer kelimeler arasında romantik çekicilik ya da cazibe anlamına gelen ve daha çok sosyal medyada kullanılan rizz ve ABD eski Başkanı Donald Trump'ın dört ayrı hukuki davada suçlanmasının ardından ilginin arttığı indict (iddianame) yer alıyor.

ABD'de en çok aranan kelimeler İngiliz etkisinden muaf değildi. 3. Charles'ın Mayıs ayında yeni kral olarak taç giymesinin ardından coronation (taç giyme töreni) da çok arandı. 2022'de yılın kelimesi, bir kişinin kendi gerçeklerini ya da inançlarını sorgulamasına neden olacak şekilde manipüle edilmesi anlamına gelen gaslighting olarak seçilmişti.