16 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2022 14:49 | Son Güncelleme: 19.02.2022 15:01

NATO, Rusya'yı yeni bir mektupla diyaloğa çağırdı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u yeni bir mektupla bir kez daha diyaloğa davet ettiğini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde uygulayacakları yaptırımların, enerji alanını da kapsadığını söyledi
NATO, Rusya'yı yeni bir mektupla diyaloğa çağırdı

Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan NATO Genel Sekreteri Jens StoltenberRusya'nın Ukrayna sınırından kuvvetlerini çekmediğini, aksine güçlendirdiğini, çatışma riski bulunduğunu belirtti.

NATO ve müttefiklerinin krize barışçıl çözüm bulunması için diplomatik çabalarını sürdürdüğünü aktaran Stoltenberg, "NATO, Avrupa'daki tüm ülkelerin ve Rusya'nın güvenliğini artıracak anlamlı karşılıklı adımlar atılması için Moskova ile kapsamlı bir diyaloğa girmeye hazırdır" dedi.

 Stoltenberg, daha önce Rusya'ya yazılı tekliflerde bulunduklarını hatırlatarak "Rusya ve NATO müttefiklerini NATO-Rusya Konseyi'nde bir dizi toplantıya davet etmiştim. Bu davetimi Dışişleri Bakanı Lavrov'a perşembe günü gönderdiğim mektupta yineledim" diye konuştu.

Rusya işgal için bahane üretiyor

Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale bahane olması için bazı durumlar yaratmaya çabaladığını, son derece tehlikeli durumlar gördüklerini söyledi. NATO Genel Sekreteri, "Bunların şu anda da hayata geçirildiğini görüyoruz. Bu da Rusların işgale bahane üretmeye çabaladıklarına yönelik endişemizi artırıyor" dedi.

"Aşırı derece endişeliyiz"

Bu tür çabaları ortaya çıkardıklarını, böylece Rusya'nın planlarını zorlaştırdıklarını kaydeden Stoltenberg, "Aşırı derecede endişeliyiz çünkü Rusya yığınak yapmaya ve hazırlıklarına devam ediyor. Soğuk Savaş'tan bu yana Avrupa'da bu kadar fazla muharebeye hazır asker yığılması görmedik" ifadelerini kullandı.

"Yeni normal"

Stoltenberg, Rusya'nın NATO'dan açık kapı politikasını terk etmesini ve neredeyse müttefik ülkelerin yarısından tüm NATO askerlerini çekmesini talep ettiğini belirtti. Talepler yerine getirilmezse bu durumda Rusya'nın "askeri ve teknik sonuçlar" doğacağına yönelik açıklamaları bulunduğunu aktaran Stoltenberg, "Yani şu anda tehlike, devasa askeri yığınakla birlikte tehdit edici söylem, bunun yanı sıra karşılayamayacağımız taleplerin ortaya atılması. Biz de bunları karşılamayacağımızı söylediğimizde bunun askeri sonuçları olacağının söylenmesi. Bu bir adım değişikliği. Bu Rusya'nın Avrupa güvenliğiyle ilgili temel değerlere açıkça karşı çıktığı, sonra da isteklerini almak için askeri tehditte bulunduğu yeni normal" diye konuştu. 

AB: Rusya'ya yönelik yaptırımlar enerjiyi de içerecek

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde uygulayacakları yaptırımların, enerji alanını da kapsadığını söyledi. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşma yapan von der Leyen, AB'nin Rusya'nın eylemlerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Yaptırımlar paketi hazırlıyoruz

Von der Leyen, "AB ve transatlantik ortakları olarak enerji ve ileri teknoloji alanlarını da içeren sağlam bir mali ve ekonomik yaptırımlar paketi hazırlıyoruz. Kremlin saldırırsa Moskova'nın ekonomik çıkarlarına yüksek bedel ve ağır sonuçlar ödetebiliriz. Kremlin'in karanlık bir geçmişten çıkan tehlikeli düşüncesi Rusya'nın müreffeh geleceğine mal olabilir" dedi.

"Bağımlılığı azaltmak için çalışıyoruz"

Rusya'dan AB'ye gelen doğal gaza bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren von der Leyen, Rus enerji şirketi Gazprom'un yüksek enerji fiyatlarına rağmen özellikle sözleşmelerdeki en alt seviyede gaz tedariki yaptığını aktardı.

Çeşitliliği artırmak için işbirliği

Von der Leyen, Rusya'nın son 6 aydır en alt seviyeden gaz arzı yaptığını, Avrupa'nın depolarındaki Gazprom gazının son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ifade etti. "Bu, bir şirket için garip bir davranış yöntemi" diyen von der Leyen, enerji çeşitliliğini artırmak için başta ABD olmak üzere birçok ülkeyle çalıştıklarını, sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikini artırmak için uğraştıklarını söyledi.

Von der Leyen, "Bugün itibarıyla Rusya'nın gaz arzını tamamen kesmesi halinde bile kışı rahat geçirebiliriz. Orta ve uzun vadede yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmada kararlıyız. Bu, Avrupa'nın stratejik enerji bağımsızlığını artıracaktır" diye konuştu.

 

Kaynak: AA