03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.07.2023 23:47 | Son Güncelleme: 08.07.2023 23:57

Orta Afrika Cumhuriyeti: Wagner birlikleri ülkeyi terk etmiyor rotasyon değiştiriyor

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Cumhurbaşkanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, yüzlerce Rus Wagner askerinin Orta Afrika Cumhuriyeti'nden ayrılmasının bir çekilmeden ziyade kuvvetlerin rotasyonunun bir parçası olduğunu söyledi
Orta Afrika Cumhuriyeti: Wagner birlikleri ülkeyi terk etmiyor rotasyon değiştiriyor

Wagner paralı askerlik şirketinin kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Haziran ayında Rusya'da başlattığı kısa süreli isyan, grubunun OAC ve Afrika'nın diğer bölgeleri, Orta Doğu ve başka yerlerdeki geniş askeri ve ticari operasyon ağının görünümü hakkında soru işaretleri yarattı.

Son günlerde çok sayıda Wagner personelinin OAC'den uçakla ayrıldığına dair haberler, grubun 2018'den bu yana çeşitli isyanları bastırmak için hükümete yardım ettiği ülkeden çekileceği yönündeki spekülasyonları körükledi.

Ayrılma yok, rotasyon

Ancak OAC Başkanlık Sözcüsü Albert Yaloke Mokpem bu spekülasyonları bitiren bir açıklama yaptı ve "Bu kesin bir ayrılma değil, bir rotasyon" sözlerini kaydetti. Başkent Bangui'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Mokpem, Wagner birlikleri hakkında "Bazıları gitti, diğerleri de gelecek" dedi.

Reuters'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir askeri kaynak, birkaç yüz Wagner askerinin kısa süre önce ülkeyi terk ettiğini söyledi. Kaç kişinin kaldığı bilinmiyor. Aralarında Wagner'in de bulunduğu yaklaşık 1900 Rus paralı askerin burada faaliyet gösterdiğine inanılıyordu.

Yeniden yapılanmanın ticari sonuçları olabilir

Wagner'in OAC'deki faaliyetlerinin yeniden yapılandırılmasının önemli ticari sonuçları olabilir. Analistler Wagner'in ülkedeki bir altın madeninin işletme haklarını ve kontrolünü aldığını söyledi.

Haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri, yasadışı altın ticareti yoluyla Wagner'i finanse ettiğini söylediği BAE'den bir şirket de dahil olmak üzere birkaç işletmeden birine yaptırım uyguladı.