20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 03.06.2023 13:03 | Son Güncelleme: 03.06.2023 13:34

Pedofili milyarder Jeffrey Epstein'ın ölümüne dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı

ABD'de çocuklara yönelik istismar, pedofili ve fuhuş ağı oluşturmak suçundan tutuklanan ve hapiste intihar eden Jeffrey Epstein'ın ölümüne dair şüpheler artıyor. Yeni ele geçirilen hapishane kayıtlarına göre Epstein, ölümünden birkaç gün önce intihar etmeyi düşünmediğini söyledi
Pedofili milyarder Jeffrey Epstein'ın ölümüne dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı

2019'da hapiste intihar eden pedofili milyarder Jeffrey Epstein'ın hapisteki son günlerine dair yeni detaylar ortaya çıktı. Epstein'ın ölümünün hala gerçekten intihar mı yoksa cinayet mi olup olmadığı tartışılıyor. Ölümünden yaklaşık dört yıl sonra AP, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında Federal Cezaevleri Bürosu'ndan Epstein'ın ölümüyle ilgili 4 bin sayfadan fazla belge elde etti. Ele geçirilen kayıtlar ölmeden önceki ruh sağlığına ilişkin yeni bilgiler veriyor. 

 

Kayıtlara göre Epstein ölümünden bir gece önce avukatlarıyla yaptığı görüşmeyi terk ederek, aralarında 15 yıl önce ölü olan annesinin de bulunduğu aile üyelerini aradı. Kayıtlar, Epstein'ın tedirgin olduğunu, zar zor uyuyabildiğini, kendisine korkak dediğini ve parmaklıklar ardındaki hayata uyum sağlayamadığından şikayet ettiğini öne sürüyor. 

"İntihar etmem delilik olur"

Epstein ölümünden, birkaç gün önce meydana gelen ve boynunun morarmasına neden olan bir intihar girişimi nedeniyle psikolojik gözlem altında tutuluyordu. Ancak 31 saat gözetim altında kaldıktan sonra Epstein hapishane psikoloğuna canına kıymasının delilik olacağını söyledi ve intihara meyilli olmadığını ısrarla vurguladı. 

Epstein ayrıca sporculara cinsel tacizde bulunmaktan hüküm giyen ABD jimnastik takımı doktoru Larry Nassar'a da bir mektup göndermeye çalıştı ancak mektup Epstein'ın ölümünden haftalar sonra iade edildi.  Tıbbi kayıtları 66 yaşındaki Epstein'ın hipertansiyon, prediyabet, uyku apnesi, kabızlık, bel ağrısı çektiğini ve daha önce klamidya tedavisi gördüğünü ortaya koydu. 

Ölümünden iki gün önce Epstein kantinden aralarında AM/FM radyo ve kulaklıkların da bulunduğu 73,65 dolar değerinde alışveriş yaptı ve öldüğünde hesabında 566 dolar kalmıştı. Kayıtlar yeni soru işaretleri ortaya çıkarsa da Epstein'ın intiharını çevreleyen pek çok komplo teorisini çürütmeye de yardımcı oluyor. Örneğin Cezaevleri Bürosu'ndaki ciddi personel eksikliği ve çalışanların işin kolayına kaçması gibi temel hataların Epstein'ın ölümüne nasıl katkıda bulunduğunun altını çiziyor.

Kayıtlarda yer alan e-postalar, Epstein'ın hücresinde ölü bulunmasının ardından federal cezaevi kurumunun verdiği  tepkiye ışık tutuyor. Bir e-postada Epstein'ın ceza davasına bakan bir savcı, Epstein'ın ölümünden sonraki kritik saatlerde Cezaevleri Bürosu'nun bilgi eksikliğinden şikâyet ederek, "Kurumun ailesine iletebilmeleri için avukatlarına aktarabileceğimiz temel bilgileri bize söylemeden önce halka açık basın bültenleri yayınlaması açıkçası inanılmaz" ifadelerini kullandı.

"Gazetecilerin para vermesi gerek"

Bir başka e-postada ise üst düzey bir büro yetkilisi, kurumun müdürüne, gazetecilerin Epstein'ın ölümüyle ilgili bilgi almak için hapishane çalışanlarına para ödüyor olmaları gerektiğini, çünkü kurumun başarısızlıklarının ayrıntılarını haberleştirdiklerini söyleyerek gazetecilerin ve kurumun kendi çalışanlarının etik değerlerini zan altında bırakan bir öneride bulundu.

Epstein, seks ticareti suçlamasıyla yargılanmayı beklemek üzere 6 Temmuz 2019'da Metropolitan Islah Merkezine geldi. 35 gün sonra hücresinde asılı bir şekilde bulundu. Reşit olmayanlara yönelik seks ticareti yapmak ve reşit olmayanlara yönelik seks ticareti yapmak için komplo kurmakla suçlandı.

Trump da intihara inanmadı

İddianamede Epstein'ın 2002 ve 2005 yılları arasında reşit olmayan düzinelerce kızı para karşılığında kendisiyle seks yapmaları için kandırarak istismar ettiği  iddia ediliyor. Suçlu bulunması halinde 45 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaktı. Epstein'ın intihar ederek ölmesi uzun süre şüpheyle karşılandı ve Donald Trump gibi yüksek profilli isimler komplo teorilerini körüklemeye yardımcı oldu. Trump daha önce Epstein'ın intiharının bir aldatmaca olduğunu ima etti ve 2019'da verdiği bir röportajda eski finansçının öldürülmüş olabileceğini öne sürdü. Ayrıca Bill Clinton'ın Epstein'ı öldürtmüş olabileceği iddialarını da retweetlemişti.

Yüzde 45'i öldürüldüğüne inanıyor

Epstein'ın uzun süredir ortağı olan ve çocuklara cinsel istismarda bulunmak için Epstein'la birlikte komplo kurmaktan 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Ghislaine Maxwell de komploya inanıyor ve bu yılın başlarında parmaklıklar ardında verdiği bir röportajda Epstein'ın öldürüldüğüne inandığını söyledi. Insider'ın Epstein'ın ölümünden iki ay sonra yaptığı bir ankete göre Amerikalıların yüzde 45'i Epstein'ın öldürüldüğüne inanıyor.