02 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2024 09:42 | Son Güncelleme: 23.01.2024 09:46

Reuters: TBMM İsveç'in NATO teklifini bugün görüşecek

Geçen ay TBMM Dışişleri Komisyonu'nda onaylanan İsveç'in NATO üyeliği teklifinin bugün TBMM'ye gelmesi bekleniyor. Reuters, meclisten üç kaynağın teklifin görüşüleceğini söylediğini yazdı
Arşiv
Arşiv

İngiliz haber ajansı Reuters'ın TBMM'den üç kaynağa dayandırdığı haberine göre meclis, bugün İsveç'in NATO üyeliği teklifini görüşmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parlamentonun tam onayını aldıktan sonra yasayı imzalaması ve Ankara'nın Batılı müttefiklerinden bazılarını hayal kırıklığına uğratan uzun bir süreci tamamlaması bekleniyor. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından 2022 yılında askeri ittifaka katılma talebinde bulunmuştu. Ancak NATO üyesi Türkiye, iki ülkenin Ankara'nın terörist olarak gördüğü grupları koruduğunu söyleyerek itiraz etti. 

Türkiye geçtiğimiz Nisan ayında Finlandiya'nın üyelik teklifini destekledi ancak Macaristan ile birlikte İsveç'i ülkesinde bulunan PKK üyelerine karşı tutumunu sertleştirene kadar bekletti. Bunun üzerine Stockholm, bir terör örgütüne üye olmayı yasadışı hale getiren yeni bir terörle mücadele yasası çıkardı. İsveç ve NATO üyeleri Finlandiya, Kanada ve Hollanda da Türkiye'nin silah ihracatı politikalarını gevşetmek üzere adımlar attılar. 

Erdoğan İsveç'in teklifini Ekim ayında parlamentoya gönderdi ancak onaylanmasını ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını onaylamasına da bağladı. Beyaz Saray bu satışı destekliyor, ancak ABD Kongresi'nin onaylaması için net bir zaman dilimi yok. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bu ay başında yaptığı görüşmenin ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği teklifini gelecek haftalarda onaylamasını beklediğini söyledi.

Parlamentonun dışişleri komisyonu, onay sürecinin ilk adımı olarak geçen ay teklifi onayladı. Komisyon toplantısında Erdoğan'ın AK Partisi, milliyetçi müttefiki MHP ve ana muhalefet partisi CHP onay lehinde oy kullanırken, Saadet Partisi ve İYİ Parti karşı oy kullandı.