29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2023 17:13 | Son Güncelleme: 24.08.2023 00:02

Rusya araştırmacısından dikkat çeken iddia: Prigojin 6 ay içinde ya öldürülecek ya bir darbe daha yapacak

Daha önce Wagner'in isyanını tahmin eden gazeteci Christo Grozev, bu defa Prigojin'in altı ay içinde ya öldürüleceğini ya da yeni bir darbeye daha liderlik edeceğini söyledi. Grozev'in bu öngörüsü de 10 gün içinde doğrulanınca gündem yarattı
Rusya araştırmacısından dikkat çeken iddia: Prigojin 6 ay içinde ya öldürülecek ya bir darbe daha yapacak

Araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat'in baş Rusya araştırmacısı gazeteci Christo Grozev, Rusya'nın paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin'in altı ay içinde ya öleceğini ya da Moskova'ya karşı yeni bir darbeye önderlik edeceğini söyledi. 

Financial Times'a konuşan Grozev, Prigojin'in kısa ömürlü isyanının Haziran ayında gerçekleşmesine şaşırmadığını dile getirdi. Grozev, "Geçen Ocak ayında Prigojin'in altı ay içinde Putin'e sırtını döneceğini söylemiştim ve bu benim tahminlerime tamamen uygun gelişti" dedi.  Grozev, Bellingcat tarafından elde edilen verilere göre Rusya'nın üst düzey ordu mensupları arasındaki telefon trafiğinde artış olmasının şüphelerini arttırdığını aktardı.

"Herkes hainlere ne yaptıklarını biliyor"

Grozev, "Putin televizyona çıktı ve Prigojin'e hain dedi. Herkes hainlere ne yaptıklarını biliyor ve Putin bunu yapmadı. Onun öldüğünü görmek istiyor. Bunu henüz yapamaz. Ancak altı ay içinde Prigojin ya ölmüş olacak ya da ikinci bir darbe olacak. Ben bu ikisi arasında kararsızım" ifadelerini kullandı. 

Prigojin, Ukrayna'daki savaş nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşadığı Rus askeri liderlerini devirmek amacıyla başarısızlıkla sonuçlanan Wagner isyanına önderlik etmişti.  Ancak Wagner birliklerinin Moskova'ya yürümeden önce Rusya'nın güneyindeki bir askeri üssü ele geçirdiği isyan, Prigojin tarafından aniden durduruldu. Wagner şefi, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından müzakere edilen bir anlaşma uyarınca birçok savaşçısıyla birlikte Belarus'a gitmeyi kabul etti.

"Aralarındaki anlaşma çöküyor"

ABD merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War (ISW) Çarşamba günü yaptığı değerlendirmede, bu anlaşmanın bazı yönlerinin artık çökmekte olduğunu söyledi. Düşünce kuruluşu, Putin'in isyanın ardından Prigojin ve Wagner tarafından gündeme getirilen konuları kararlı bir şekilde çözemediğini belirtti.

ISW'nin Wagner'e bağlı kaynaklara dayandırdığı haberine göre yüzlerce Wagner askerinin Rusya'ya dönmek üzere Belarus'tan ayrıldığına ve Ağustos sonunda harekete geçmeye hazır olduklarına dair söylentiler dolaşıyor. İçeriden bir Rus kaynak ve Wagner'e bağlı bir kaynak bunun nedeninin Lukaşenko'nun Wagner'i finanse etmeyi reddetmesi ve Rusya'nın onlardan sorumlu olmasını beklemesi olabileceğini belirtti. Düşünce kuruluşu, bu iddiaların geçerliliğinin şu an için belirsiz olduğunu ve Wagner'in nasıl ilerleyeceğinin ve Putin'in buna nasıl karşılık vereceğinin henüz belli olmadığını aktardı.

 Bilgi Notu: Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in içinde bulunduğu uçak, 23 Ağustos'ta akşam saatlerinde Moskova'nın kuzeyindeki Tver yakınlarında düştü. Uçakta bulunan Prigojin ve yardımcısı Dimitri Utkin dahil olmak 10 kişi hayatını kaybetti.