29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 10.11.2022 16:50 | Son Güncelleme: 10.11.2022 17:00

Rusya askeri birliklerini Ukrayna'da Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekmeye başladı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin, Ukrayna'da Dnipro Nehri'nin sol yakasındaki pozisyonlara çekilmeye başladığını söyledi. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy ise "Herson’da düşmanın kaçmaktan başka seçeneği kalmadı" dedi
Rusya askeri birliklerini Ukrayna'da Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekmeye başladı

İgor Konaşenkov, Rus askeri güçlerinin Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki eylemleri konusunda bilgi paylaştı. Rus güçlerinin, Ukrayna'nın Herson kentinde Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekilmeye başladığına işaret eden Konaşenkov, "Mıkolayiv ve Kriviy Rig yönlerinde Rus birliklerinin, onaylanan plan doğrultusunda Dnipro Nehri'nin sol yakasında hazırlanmış pozisyonlara geçişi gerçekleştiriliyor" dedi.

Konaşenkov, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Kupyansk, Krasnıy Liman, Donetsk'in güney yönlerindeki saldırılarının püskürtüldüğünü ve buradaki çatışmalarda 200'den fazla Ukraynalı askerin etkisiz hale getirildiğini, çok sayıda askeri teçhizatın da yok edildiğini iddia etti.

Son 24 saatin raporu

Son 24 saatte Ukrayna ordusuna ait 2 yönetim merkezi, mühimmat ve yakıt depolarının imha edildiğini aktaran Konaşenkov, Su-25 tipi savaş uçağı, Mi-8 tipi helikopter ile 9 insansız hava aracının düşürüldüğünü söyledi.

Savaş raporu

Konaşenkov, "Bugüne kadar Ukrayna'ya ait 333 uçak, 173 helikopter, 2 bin 479 insansız hava aracı, 388 hava savunma füze sistemi, 6 bin 491 tank ve zırhlı araç, 885 çok namlulu roketatar, 3 bin 564 obüs ve havan topu, 7 bin 158 özel askeri araç yok edildi" diye konuştu.

Putin, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'nın Rusya tarafından ilhak edilmesine yönelik belgeleri 30 Eylül'de, yasaları da 5 Ekim'de imzalamıştı.

 Ukrayna: Düşmanın kaçmaktan başka seçeneği kalmadı

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy iseTelegram hesabından yaptığı açıklamada, Herson yönünde düşmanın lojistik yollarını, birliklerinin kontrol ve destek sistemini yok ettiklerini belirterek “Herson’da düşmanın kaçmaktan başka seçeneği kalmadı” ifadesini kullandı.

Düşmanın 'iyi niyet jesti'nin arkasında Ukrayna Savunma Birlikleri'nin muazzam çabalarının olduğunu vurgulayan Zalujnıy, “Tıpkı Kiev'den ve Harkov bölgesinden geri çekilip Yılan Adası'nı terk etmesi gibi, Herson'dan muhtemel çıkışı da aktif eylemlerimizin sonucudur” ifadesini kullandı.

Ukrayna, Herson’da taarruza devam ediyor

Şimdiye kadar, Rus işgal birliklerinin Herson'dan sözde geri çekilmesiyle ilgili bilgileri ne teyit ne de yalanlayabileceklerini söyleyen Zalujnıy, “Taarruzumuza devam ediyoruz” dedi. Zalujnıy, Ukrayna birliklerinin Herson yönünde, 1 Ekim'den bu yana 36,5 kilometre ilerledikleri ve geri alınan bölgenin toplam alanının 1381 kilometrekare olduğu bilgisini paylaştı. Zalujnıy, Herson’da 41 yerleşim yerinin kontrolünün yeniden sağlandığını kaydetti.

Son bir günde 12 yerleşim biriminde kontrol sağlandı

Zalujnıy, son 24 saatte, Petropavlovka-Novoraysk yönünde 7 kilometre ilerleyerek 6 yerleşim birimini, Pervomayısk-Herson’da ise 6 yerleşim biriminde kontrolü sağladıklarını belirterek, toplam 264 kilometrekare toprağın düşmandan kurtarıldığını sözlerine ekledi.