12 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2022 20:07 | Son Güncelleme: 11.10.2022 20:15

Silikon Vadisi'nin en zengin Rus’u Yuri Milner, Rusya vatandaşlığından vazgeçti

Milyarder yatırımcı Yuri Milner, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya vatandaşlığından çıktığını açıkladı
Silikon Vadisi'nin en zengin Rus’u Yuri Milner, Rusya vatandaşlığından vazgeçti

Silikon Vadisi'nin en zengin Rus'u Yuri Milner, Rus vatandaşlığından çıktığını açıkladı. Milner, girişim şirketi DST Global'in web sitesinde yayınladığı gönderide, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya ile ilgili tartışmalı geçmişine değindi ve vatandaşlıktan çıkma sürecinin Ağustos ayında tamamlandığını söyledi. 

Milner bir tweet'te, kendisinin ve ailesinin Kırım'ın ilhakından sonra 2014'te Rusya'dan kesin olarak ayrıldığını söyledi. Bu yılın başlarında Rusya Ukrayna’ya saldırdığında DST Global, savaşı kınayan bir açıklamaya yayınlayarak sivil halka yapılan vahşi saldırılara karşı çıktı.  Milner, bu açıklamaların arkasında durduğunu söyledi. 

Teknoloji devlerine yatırım yaptı

Moskova’da doğan Milner, Vladimir Putin'in Ukrayna işgali Batılı hükümetlerden kınama ve yaptırımlar aldığı için firmasını ülkeden uzaklaştırmaya çalışan en önde gelen teknoloji lideri oldu. Milner'ın ülkeyle olan bağları, Silikon Vadisi'nde bir miktar şaşkınlığa yol açtı. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre, Milner'ın serveti yaklaşık 3.5 milyar dolar. DST Global, Meta Platforms Inc. ve Twitter Inc. dahil olmak üzere teknoloji devlerine kazançlı yatırımlar yaptı.

"Rusya'da doğduğum gerçeğini değiştiremem"

2011 yılında DST Global’e, devlet kontrolündeki bir bankadan ve bazı Rus destekçilerinden fon aldığına dair inceleme yapıldı. Milner, Mart ayında Bloomberg'e verdiği demeçte, DST'nin o zamandan beri Rusya'dan herhangi bir para almadığını ve ülkeye herhangi bir yatırım yapmadığını söyledi. 2011'de Vladimir Putin başkan değildi ve ABD-Rusya ilişkileri daha iyimser bir durumdaydı. 

Mart ayında Bloomberg Businessweek ile yaptığı röportajda Milner, “Rusya'da doğduğum gerçeğini değiştiremem. Bazı Rus fonlarımız olduğu gerçeğini değiştiremem” dedi. Milner'ın 2011'de 100 milyon dolara satın aldığı Los Altos, California'da bir evi var. ABD'de girişimciler arasında popüler olan ve olağanüstü yetenekli kişiler için ayrılmış bir tür olan O-1 vizesine sahip.