19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.05.2024 10:34 | Son Güncelleme: 13.05.2024 10:40

The Times analiz etti: Yeni savunma bakanı savaşı nasıl etkileyecek?

Ukrayna'nın işgalinden bu yana Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun etrafını savurganlık ve yetersizlik söylentileri sarmıştı. Putin'in Şoygu'nun yerine danışmanlarından biri olan Andrey Belousov'u getirmesi savaşı nasıl şekillendirecek? The Times analiz etti
Andrey Belousov (Getty Images)
Andrey Belousov (Getty Images)

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur Ivanov yıllarca St Tropez'deki villalara, yatlara ve Rolls-Royce'lara erişim sağlayarak gösteriş içinde yaşadı. 48 yaşındaki Ivanov nihayet geçen ay tutuklanıp büyük çaplı rüşvet almakla suçlandığında, analistler yakın müttefiki ve patronu olan Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun hedef tahtasında yer aldığını söyledi

Rus lider Putin'in en eski müttefiklerinden biri olan Şoygu'nun kendisi de lükse yabancı değil. Yolsuzlukla mücadele ekipleri 2015 yılında Şoygu'nun Moskova dışında, kayınbiraderi üzerine kayıtlı olan ve mülkiyeti gizlemek için 18 yaşındaki kızı tarafından satın alınan arazi üzerine inşa edilen 15 milyon dolarlık malikanede yaşadığını ortaya çıkardı.

Putin'in danışmanlığını yapan teknokrat

Putin'in 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, 68 yaşındaki Şoygu yönetimindeki silahlı kuvvetler savurganlık ve beceriksizlik söylentileriyle çalkalanıyordu. Şimdi Putin son on yılın en büyük görev değişikliklerinden birini yaparak Şoygu'yu görevden alıp yerine deneyimli bir teknokratı getiriyor. 65 yaşındaki Andrey Belousov başbakan birinci yardımcısı ve Putin'in danışmanlığını yapmış bir ekonomistti.

Silah üretimini artırma hedefi

Analistler onun görevinin dizginleri sıkılaştırmak olacağını söylüyor. Carnegie Rusya Avrasya Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Tatiana Stanovaya, "Putin'in amacı silah üretiminin etkinliğini attırmak ve askeri ihtiyaçları en iyi şekilde karşılamak. Bu bağlamda Belousov mantıklı bir seçim" dedi.

Askeri analist Rob Lee ise bu atamanın "Putin'in Belousov'a duyduğu kişisel güvenin ve Savunma Bakanlığı bürokrasisinde daha iyi bir iç yöneticiye duyulan ihtiyacın bir yansıması" olduğunu söyledi.

Peskov "doğal" dedi

Kremlin, askeri harcamaların GSYH'nin yüzde 6,6'sına ulaştığı bir dönemde Belousov'un bu iş için biçilmiş kaftan olduğunu belirtmişti. Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, "Bugün savaş alanında kazanan, yeniliklere daha açık olan, bunların savaşta pratik kullanımına daha açık olandır. Dolayısıyla gelinen aşamada Başkan'ın savunma bakanlığının sivil bir kişi tarafından yönetilmesi kararını almış olması doğaldır" dedi.

Yerli İHA'ların destekçisi

Rus askeri teknoloji uzmanı Samuel Bendett, Belousov'un "yerli yüksek teknoloji araştırma ve geliştirmeyi desteklemenin yanı sıra yerli drone ve İHA geliştirmenin büyük bir destekçisi" olduğunu belirtti. Belousov'un atanması, Şoygu'nun güvenlik konseyinin başına geçmesi ve uzun süredir sekreterlik görevini yürüten Federal Güvenlik Servisi eski direktörü Nikolai Patrushev'i saf dışı bırakması anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Rus Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un da görevden alınacağının habercisi olabilir. Yeni gelen savunma bakanları genellikle bu göreve bir müttefikin getirilmesini isterler, ancak bu durum savaş zamanında geçerli olmayabilir.

Şoygu, görevden alındığı hissine rağmen güvenlik konseyi başkanı olarak yüksek rütbeli bir pozisyonda kalmaya devam edecek. Stanovaya bunu Putin'in "Şoygu'yu alternatif bir rol bulmanın zor olacağı 'sisteme' yakın ama uzak tutma" yolu olarak görüyor.