08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 11:14 | Son Güncelleme: 14.07.2024 15:27

Trump'a suikast girişimi başkanlık seçimleri için ne anlama geliyor?

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'a yönelik suikast girişimi, 5 Kasım'daki seçimlere dört aydan az bir süre kala geniş kapsamlı bir etkiye sahip olabilir. Trump'ın Başkan Joe Biden'a karşı adaylığını bazı açılardan güçlendirebilir, ancak pek çok açıdan kargaşayı artırabilir
Trump'a suikast girişimi başkanlık seçimleri için ne anlama geliyor?

Biden, Haziran ayında Trump'a karşı kötü bir tartışma performansının ardından kenara çekilme çağrılarıyla karşı karşıya kaldığı için seçim kampanyası zaten gergindi. Şimdi de Trump'a yönelik suikast girişimi sonrası seçim yarışında yeni bir dönemeç geride kaldı.

Reuters'a göre işte suikast girişiminin olası etkileri: 

Siyasi şiddet korkusu derinleşiyor

Seçim kampanyası zaten sert geçiyor ve ülke iyice kutuplaşmış durumda. Mayıs ayında Reuters/Ipsos tarafından yapılan bir ankette her üç Amerikalıdan ikisi seçim sonrasında şiddet olaylarının yaşanmasından endişe duyduğunu belirtmişti. İç Güvenlik Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada yeterli güvenliğin sağlanması için kampanyalarla koordinasyon halinde olduğunu belirtti. 

Cumhuriyetçi Kongre'ye ilgi artıyor

Partinin kurultayı Pazartesi günü Milwaukee'de başlayacak ve hafta içinde Trump'ın adaylığı resmileşecek ve başkan yardımcısı aday adayını açıklayacak. Suikast girişimi sonrası Trump'ın kurultay konuşmasını daha fazla seçmenin izlemesi muhtemel. Kurultayda partililerin Trump'ı ekstra ve içten bir coşkuyla karşılaması bekleniyor. Cumartesi gecesi parti, Trump'ın kongreyi dört gözle beklediğini söyledi.

Saldırı Trump'ın güçlü imajını pekiştirebilir

Suikast girişimi sonrası yayınlanan görüntüler Trump'ı güçlü ve meydan okuyucu gösteriyordu. Gizli Servis üyeleri tarafından etrafı sarılırken Trump'ın yüzüne kan bulaşmıştı ve yumruğunu havaya kaldırdı. Kalabalıktan bazı kişiler ayağa kalktı, tezahürat yaptı ve alkışladı. Trump'ın oğlu Eric Trump, X'te yaptığı paylaşımda "Amerika'nın ihtiyacı olan savaşçı bu" dedi.

Trump'a yönelik siyasi saldırılar duraklayabilir

Saldırının ardından Biden da dahil olmak üzere Demokratlar şiddeti kınamakta gecikmedi. Biden'ın seçim kampanyasını yürüten bir yetkili, olayın ciddiyeti karşısında televizyon reklamlarını olabildiğince hızlı bir şekilde yayından kaldırdıklarını söyledi. Muhtemelen Demokratlar bu hassas dönemde Trump'ı hedef alıyor gibi görünmek istemeyeceklerdir.

Trump'ın desteği pekişmiş olabilir

Saldırıdan kısa bir süre sonra Trump, Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve milyarder hedge fon yöneticisi Bill Ackman'dan yüksek profilli destek aldı. Eski başkanın destekçileri, Trump'ın davalarında savcılar tarafından haksızlığa uğradığını düşünüyor. Suikast girişimi Trump'ın kurban olduğu söylemini güçlendirerek bazı kararsız seçmenlerin Trump'ın yanında yer almasını sağlayabilir.