29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 14.09.2022 11:21 | Son Güncelleme: 14.09.2022 12:13

Trump'ın, Süleymani’nin ölümünün intikamı olarak İran suikastinden korktuğu ortaya çıktı

ABD'de gelecek hafta yayınlanacak olan gazeteci Peter Baker ve Susan Glasser’ın yazdığı yeni kitap Donald Trump'ın, İran politikasına odaklanıyor. Kitaba göre Trump, Süleymani'nin öldürülmesinden sonra bir intikam suikasti yapılmasından korkuyordu
Trump'ın, Süleymani’nin ölümünün intikamı olarak İran suikastinden korktuğu ortaya çıktı

Yeni yayınlanacak bir kitaba göre Aralık 2020'de Donald Trump, arkadaşlarına, yaklaşık bir yıl önce ABD'nin insansız hava aracı saldırısında öldürülen İranlı general Qassem Süleymani'nin intikamını almak için İran'ın kendisine suikast düzenlemeye çalışmasından korktuğunu söyledi. 

Trump’ın suikast korkusu karı koca New York Times ve New Yorker yazarı olan Peter Baker ve Susan Glasser’ın yeni kitabında ortaya çıktı. The Guardian’ın haberine göre The Divider:Trump in the White House 2017-2021 adlı kitap ABD’de gelecek hafta yayınlanacak. 

İran politikasını anlatıyor

Baker ve Glasser, Barack Obama döneminde imzalanan nükleer anlaşma konusundaki görüşmelerden Mayıs 2018'de ABD'nin geri çekilmesine ve Trump'ın hava saldırılarını kabul edip son dakikada iptal ettiği Haziran 2019'a kadar Trump'ın İran politikasını anlatıyor. 

Kitapta Trump’ın saldırıya dair şu sözleri yer aldı: Bir an düşündüm ve 'Biliyor musun, insansız bir hava aracını düşürdüler… ve ben devam edin dedikten sonra muhtemelen yarım saat içinde 150 insan ölecek’ Bu durum hoşuma gitmedi. Bunun münasip olduğunu düşünmedim.

Daha sonra Fox News sunucusu Tucker Carlson'ın Trump'a İran saldırılarını emretmemesini tavsiye edenler arasında olduğu ortaya çıktı. Altı ay sonra Trump, Süleymani'ye yönelik saldırıya izin verdi.

"Kana susamış bir teröristti"

ABD'nin Nisan 2019'da terör örgütü ilan ettiği İran Devrim Muhafızları Kolordusu'nun Kudüs kuvvetinin komutanı, 3 Ocak 2020'de Bağdat havaalanından ayrılırken öldürüldü. Pentagon’dan yapılan açıklamada Süleymani’nin “Irak’ta ve bölgedeki Amerikalı diplomatlara ve askerlere saldırmak için aktif olarak planlar geliştirdiğini" söylendi. 

Trump, Ohio, Toledo'daki bir mitingde yaptığı konuşmada saldırı hakkında övünerek, “Onu çabucak durdurduk. Kana susamış bir teröristti ve artık öldü” dedi.  Ancak Glasser ve Baker'a göre, bir yıldan kısa bir süre sonra, en azından özel olarak, Trump o kadar da yükselmedi. 

İntikam mesajı

16 Aralık 2020'de İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Twitter paylaşımında, “General Süleymani'nin öldürülmesini emredenler de bunu yapanlar da cezalandırılmalıdır. Bu intikam kesinlikle doğru zamanda alınacak” dedi. 

Baker ve Glasser, Trump ve danışmanlarının yeni saldırılar yapmayı düşündüklerini ancak Trump'ın iktidar süresinin sonuna çok yakın olduğu için geri adım attıklarını belirtti. Kitapta yazdıklarına göre bir kokteyl partisinde Trump, Florida'daki birkaç arkadaşına İran'ın kendisini öldürmeye çalışmasından korktuğunu, bu yüzden daha güvende olacağı Washington'a geri dönmesi gerektiğini söyledi.