Ülkenin toplumsal cinsiyet konularından sorumlu baş askeri danışmanı, Ukrayna'nın kadınlara yönelik "eski moda zihniyetini" bir kenara bırakması ve İsrail tarzı bir kadın zorunlu askerlik politikasını benimsemesi gerektiğini söyledi. Hükümet rakamlarına göre şu anda Ukrayna silahlı kuvvetlerinde 65,000 kadın görev yapıyor. Rusya'nın işgalinin ardından bu sayıda yüzde 40'lık bir artış yaşandı. Ukrayna'da kadınlar için zorunlu askerlik uygulaması olmadığı için ordudaki kadınların çoğu neredeyse gönüllü olarak yer alıyor. Ancak tıp diplomasına sahip kadınların artık yerel askerlik şubelerine kayıt yaptırmaları zorunlu.
Bu yıl Ukrayna binlerce erkeği askere almaya çalışırken kara kuvvetleri komutanlığı cinsiyet sorunları danışmanı Oksana Grigorieva, kadınların da gelecekte askerlik hizmetine tabi olacağını söyledi.
"İsrail gibi biz de buna hazırlıklı olmalıyız"
Grigorieva The Times'a verdiği röportajda "Anayasamız her Ukraynalının vatanını koruma görevi olduğunu belirtiyor, dolayısıyla kadınların da hizmet etmesi en doğrusu. Kuzey komşumuz öylece ortadan kaybolacak değil. Yüzlerce yıldır bize defalarca saldırdılar. İsrail gibi biz de buna hazırlıklı olmalıyız ve bu da hem erkekleri hem de kadınları savaşa hazır olmaları için eğitmek anlamına geliyor" dedi.
Geçtiğimiz ay Danimarka dünyada kadınları askere alan onuncu ülke oldu. Danimarka başbakanı Mette Frederiksen, bu adımın hem potansiyel düşmanları caydırmak hem de cinsiyetler arasında eşitlik yaratmak için bir araç olduğunu söyledi.
İsrail ordusunun yüzde 40'ı kadın
Ülkenin resmi olarak kurulduğu 1948 yılından bu yana kadınların askere alınmasının zorunlu olduğu İsrail'de kadınlar silahlı kuvvetlerin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor. Mühimmat sıkıntısı çeken Ukrayna'nın insan gücüne olan ihtiyacı giderek artıyor. Ordu yetkilileri bu yıl 500 bin yeni askere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Geçtiğimiz ay Devlet Başkanı Zelenskiy, erkekler için askere alınma yaşını 27'den 25'e indiren bir yasayı imzaladı. Savaşabilecek yaştaki erkeklerin ülkeyi terk etmeleri yasak. Genel seferberlik ilan edilirse kadınların da terk etmesi yasaklanacak.
Zelenskiy her ne kadar kadınları askere alma niyetinin olmadığını söylese de geçtiğimiz ay tıp diploması olan kadınların askere kayıt yaptırmalarını zorunlu kılması olası bir kadın asker seferberliğinin işaretiydi.
"Siperlerde herkes eşittir"
Times'ın görüştüğü cephede görev yapan kadınlar, kendileriyle aynı rolleri üstlenemeyeceklerini düşünen erkekler tarafından yöneltilen cinsiyet ayrımcılığının devam ettiğini söyledi. Harkiv bölgesindeki Bölgesel Savunma Gücü'nde görev yapan 30 yaşındaki Viktoria, ayrımcılığın cephede nadiren sorun olduğunu ancak savaştan uzaklaştıkça daha yaygın hale geldiğini söyledi. Viktoria "Siperlerde herkes eşittir. Tehlike her yerde ve hayatta kalmak için hepiniz birbirinizi korumak zorundasınız" dedi. Ancak Aralık 2022'de askere gittiğinde, 2015'te Donbas'ta görev yapmış olmasına rağmen, askere alma görevlilerini ikna etmek zorunda kaldığını söyledi.