22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 11:14 | Son Güncelleme: 30.07.2024 11:16

Venezuela’da iç savaş korkusu: Maduro'dan taraflarına 'sokağa inin' çağrısı

Venezuela’da şaibeli olduğu iddia edilen seçim sonuçlarına karşı çıkan muhaliflerin sokak gösterilerine başlamasının ardından, seçimi kazandığı ilan edilen Madruo da kendi taraftarlarına sokağa inerek faşizme karşı direnme çağrısı yaptı
Venezuela’da iç savaş korkusu: Maduro'dan taraflarına 'sokağa inin' çağrısı

Venezuela’da yayın yapan Venezuelanalysis haber sitesine göre farklı şehirlerde sokak barikatlarının kurulduğu, yanmış lastiklerin ya da diğer molozların ana yolları ve otoyolları kapatmak için kullanıldığı yönünde çok sayıda haber geldi. Caracas ile ülkenin La Guaira'daki ana havalimanı arasındaki ulaşım pazartesi sabahı kesintiye uğradı.

Gerçek mermilerle ateş

Erken saatlerde bir grup protestocu merkezi Urdaneta Caddesi üzerinden Miraflores Başkanlık Sarayı'na ilerlemeye çalıştı ancak polis kordonu tarafından durduruldu. Sosyal medyada yer alan videolarda silahlı sivillerin muhalif kalabalığı dağıtmak için gerçek mermilerle ateş açtığı görülüyor. Diğer sosyal medya görüntülerinde de protestocuların silahlı oldukları ve çevredekilere ya da güvenlik görevlilerine saldırdıkları görülüyor.

Hedef Başkanlık Sarayı

Öğleden sonra bir başka maskeli eylemci grubu da El Silencio'da, başkanlık sarayının bir başka girişine yakın bir yerde Ulusal Muhafızlarla çatıştı. Muhalefet yanlısı büyük bir grup da aynı şekilde Doğu Caracas'tan yürümeye çalıştı ancak polis kordonuyla durduruldu ve sonunda dağıldı. Sosyal medya kullanıcıları Venezuela'nın başka şehirlerinde de eylemler olduğunu bildirdi.

Belediye binası yakıldı

Lara eyaletinin Jiménez kasabasında bir kalabalık pazartesi akşamı yerel belediye binasını ateşe verdi. Üç kişinin öldüğü ve kırktan fazla kişinin yaralandığı yönünde doğrulanmamış haberler geldi. Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise 23 yaralı askerden söz etti ve Venezüella halkını sakin olmaya çağırdı. Venezuella Devlet Başkanı Nicolás Maduro, gösterilerin spontane olduğu fikrini reddetti ve María Corina Machado liderliğindeki aşırı sağcı Vente Venezuela örgütünü işaret etti.

"Faşizme karşı yürüyün"

Maduro, Başsavcılığın halk ayaklanmasının arkasındaki entelektüelleri ve finansörleri soruşturduğunu söyledi. Maduro, eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in iki heykelinin yıkılması da dahil olmak üzere ülke genelinde kamu mallarına verilen zararı sıralamaya devam etti. Venezuela Devlet Başkanı aşırı sağın bir darbe girişiminde bulunduğu ve 2014 ve 2017 yıllarında Güney Amerika ülkesini sarsan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan şiddetli guarimba protestolarını yeniden yaratmaya çalıştığı uyarısında bulundu. Maduro ve diğer üst düzey Chavista figürleri, hükümet destekçilerini salı günü öğleden sonra barış için ve faşizme karşı bir yürüyüşle sokaklara çıkmaya çağırdı.