23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 11:39 | Son Güncelleme: 30.07.2024 13:10

Venezuela'da ıslak imzalı tutanak avı: Muhalefetin en büyük umudu Actas

Venezuela’da muhalefet, bir yandan sokak eylemleriyle Maduro üzerinde baskıyı artırırken bir yandan da Maduro'nun kaybettiğini uluslararası toplum önünde kanıtlamak için oylama sonuçlarını toplamaya odaklanmış durumda
Venezuela'da ıslak imzalı tutanak avı: Muhalefetin en büyük umudu Actas

Venezuela’da tartışmalı başkanlık seçimlerinin ardından muhalif lider María Corina Machado, merkez komitesinin incelediği toplam dört bağımsız hızlı sayımın Edmundo González'in oyların %70'ini alarak ezici bir çoğunlukla kazandığını istatistiksel olarak kanıtladığını iddia ediyor.

Önümüzdeki birkaç saat tarihi olabilir

Caracas Chronicles isimli Venezuela haber sitesine göre önümüzdeki birkaç saat tarihi olabilir. Hugo Chavez'in 1999'da iktidara gelmesinden bu yana ilk kez muhalefet, ulusal bir oylamada yapıldığı iddia edilen bir hileyi inceleyip ortaya çıkarma konusunda kararlı. Ülkenin her bir oylama tablosundaki sonuçları ayrıştırabilen resmi oylama kayıtlarının açıklanmasını istiyorlar.

Caracas Chronicles’ta yer alan verilere göre seçimde 15 bin 797 oy verme merkezine yayılmış 30 bin 026 oy verme masası vardı. Tüm oylar ‘actas’ adı verilen oy sayım cetvellerine kaydediliyor. Bunlar bir oylama masasındaki her aday için toplam oyları belirleyen basılı belgeler. Bir oylama masasındaki tüm adayları temsil eden gözlemciler bu tutanağı imzalamak zorunda.

Seçim kurulunun sitesine erişim yok

‘Actas' basılıp imzalandıktan sonra makineler internete bağlanarak verileri elektronik olarak CNE'ye gönderiyor ve CNE de tutanağı internet sitesine koyuyor. CNE'nin web sitesi bütün gün kapalı kaldı. Her masadaki sonuçlara kamu erişimi yok. İddiaya göre bazı seçim merkezlerinde CNE yetkilileri ve Plan República askerleri sayımların basılmasını engelledi ya da zorla ellerinden aldı. Muhalefet bu tutanakları işleme koyamayacak.

‘Tutanakların yüzde 40’ı elimizde’

Ancak haber sitesine göre muhalifler, González'in iddia ettiği gibi ezici bir farkla kazandığını kanıtlamak için bunlardan yeterince toplayabilir. Gece saat 1'de Maria Corina Machado ıslak imza tutanakların %40'ının ellerinde olduğunu söyledi. Sonuçlara şüpheyle yaklaşan ABD, İspanya, Arjantin, Peru, Kosta Rika gibi birçok ülkenin yanısıra Avrupa Birliği, BM Genel Sekreteri ve Carter Merkezi, CNE'ye tüm oyların ayrıntılı hesaplarını tablo tablo yayınlaması için baskılarını arttırdı. Muhalefet de tam olarak bunu istiyor.