17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 13:23 | Son Güncelleme: 14.07.2024 13:27

Wall Street Journal yayın kurulu: İç savaş istemiyoruz, Tanrı yardımcımız olsun

Trump ve Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen WSJ suikast girişiminin ülkede şiddet sarmalına dönüşmemesi uyarısında bulunan ve Trump'a 'Bu saldırının sorumlusu olarak Demokratlar'ı gösterme, ülkeyi birleştirecek bir liderlik göster' diye çağrı yapan bir başyazı yayınladı. İşte o yazı:
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times
Fotoğraf: Eric Lee/The New York Times

Donald Trump'ın vurulması. Pennsylvania'daki mitingde yaşananlar mucizevi ve kurtarıcı bir siyasi an olabilir. Cumartesi akşamı Donald Trump 'a yönelik suikast girişimi Amerika için çok daha kötü olabilecek korkunç bir andı. Ancak bunun tam bir sürpriz olduğunu söyleyemeyiz. Siyasi düşmanlık ve nefret dolu söylemler, Amerikan geçmişinde çok sık şiddet ve cinayet girişimine yol açan bir desibel seviyesine yükseliyor. Bazılarımız 1968'i hala çok iyi hatırlıyor.

Trump'ın ölümden kıl payı kurtulması mucizevi bir olay. Eski Başkan, Ronald Reagan'ın 1981'de vurulup hayatta kaldıktan sonra düşündüğü gibi, İlahi Takdir'in kendisini korumada bir rol oynadığını düşünmeden edemiyor. Ülke de öfkeli bir intikam döngüsünden kurtulmuş oldu. Yine de siyasi bağlılıklarını ve demokratik katılımlarını kutlamaları beklenen bir mitingde bir kişi öldürüldü ve iki kişi de ağır yaralandı. Gizli Servis suikastçı olduğu iddia edilen kişiyi öldürdü ancak asıl soru, bu kişinin eski Başkan'a ateş edebilecek kadar yakın bir binanın tepesine nasıl çıkabildiğidir. Trump'ın mitingleri ciddi güvenlik sınavlarıdır, ancak Gizli Servis bu etkinliklerde onu nasıl koruyacağını yıllardır biliyor.

Gizli Servis hesap vermeli

Saldırganın metal dedektörleri ve çanta aramalarının oluşturduğu güvenlik çemberinin dışında olduğunu söylemek yeterli değildir. Saldırganın kimliği, motivasyonları ve suç ortaklarının olup olmadığı, ateş menziline nasıl girebildiği konusunda bize daha fazla bilgi verebilir. Ancak Gizli Servis liderlerinin açıklaması gereken bazı hususlar var. Soruşturmada şeffaflık, sağda ve solda komplo teorilerinin yayılmasını önlemek için kritik önem taşıyacaktır. Cumartesi gecesi sosyal medya, saldırının Trump'ın kampanyasına yardımcı olmak için düzenlendiğini söyleyen Trump karşıtı posterlerle doluydu.

Başkan Biden, yapması gerektiği gibi hafta sonu Delaware'deki evinden ülkeye seslendi ve siyasi şiddeti uygun bir şekilde kınadı. Her iki siyasi partinin liderleri de öyle yaptı. Ancak bu açıklamaların ardından davranış ve söylem değişikliği gelmediği sürece pek bir anlamı olmayacaktır.

Eylemlerinden yalnızca saldırgan sorumludur. Ancak her iki tarafın liderleri de seçimin risklerini kıyamet terimleriyle tanımlamayı bırakmalıdır. Adaylardan biri ya da diğeri seçilirse demokrasi sona ermeyecek. Amerikan kurumlarına inancınız az değilse, Trump kazanırsa faşizm doğmayacaktır.

Eski Adalet Bakanı Bill Barr'ın cumartesi gecesi yaptığı şu açıklamaya katılıyoruz: "Demokratlar Trump'ın demokrasiye yönelik varoluşsal bir tehdit olduğu yönündeki sorumsuzca söylemlerine son vermelidirler, Trump böyle bir tehdit değildir."

Büyük bir risk, Butler'daki silahlı saldırının sağ kesimden bazılarının şiddetli bir intikam arayışına girmesine neden olmasıdır. İşte bu noktada Trump ve Cumhuriyetçilerin Milwaukee'deki kongrelerinde ve Kasım ayı boyunca bir yükümlülüğü ve siyasi bir fırsatı var.

Halihazırda değilse bile Amerikalılar Cumartesi gününden sonra istikrarlı ve güven verici bir liderlik arayışında olacaklar. Trump'ın Gizli Servis tarafından kanlı bir yüzle sahneden indirilirken yumruğunu kaldırdığı fotoğraf, kampanya boyunca yankılanacak bir kişisel metanet gösterisiydi. Kimse onun mücadele isteğinden şüphe duymuyor ve Cumartesi gecesi yaptığı ilk açıklama kayda değer ve cesaret verici bir itidal ve minnettarlık gösterisiydi.

Şimdi önündeki fırsat, kendisini hayatına yönelik saldırının üstesinden gelebilecek ve ülkeyi birleştirebilecek biri olarak sunmasıdır. Suikast girişiminden Demokratları sorumlu tutarsa hata yapmış olur. Takipçilerine barışçıl bir şekilde ve sistem içinde mücadele etmeleri gerektiğini söylerse daha fazla Amerikalıyı kazanacaktır. Eğer Trump kampanyası akıllıysa ve seçim kadar ülkeyi de düşünüyorsa, Milwaukee'nin temasını siyasi birliğe ve Amerikan doğasının iyi meleklerine bir çağrı haline getirecektir.
Bu da Demokratları ve onların başarısız politikalarını eleştirmek için bolca alan bırakır. Ancak ülke medeni anlaşmazlıklar ve söylemler istiyor, iç savaş değil.

Şiddet döngüsünü katalize edebilir

Donald Trump'ın neredeyse öldürülmesi, daha fazla nefret ve daha da kötü bir şiddet döngüsünü katalize eden bir an olabilir. Eğer böyle olursa, Tanrı yardımcımız olsun. Ya da iç gözlem ve şiddetli ama kıyamet gibi olmayan siyasi tartışmalara yol açan kurtarıcı bir an olabilir. Ülke cumartesi günü en kötüsünden kurtuldu ve bu partizan ölüm sarmalından çıkmak için bir şans. Amerikalıların görmek istediği liderlik budur.