06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.08.2023 15:16 | Son Güncelleme: 17.08.2023 15:20

Washington Post yazdı: Hazine Bakanı Yellen gerçekten sihirli mantardan etkilenmedi mi?

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın Çin ziyaretinde yediğini itiraf ettiği sihirli mantarlar gündemde. Washington Post yazarı Emily Heil, bu mantarların özelliklerini ve Yellen’ın neden etkilemediğini uzmanlarla konuştu
Washington Post yazdı: Hazine Bakanı Yellen gerçekten sihirli mantardan etkilenmedi mi?

ABD eski Başkanı Bill Clinton bir keresinde marihuana içtiğini itiraf etti ancak dumanı içine çekmediğine dair yemin etti. Şimdi, Hazine Bakanı Janet Yellen, halüsinojenik özelliklere sahip olabilecek mantarları yediğini ama halüsinasyonu görmediğini söyledi. Bakanın geçen ay Pekin’de yaptığı ziyarette yediği yemeklerinden biri jian shou qing olarak bilinen bir mantarla yapılmıştı.

Akşam yemeğinin Çin'de yerel bir yemek blog yazarının sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle ses getirmesinin ardından, bu hafta CNN'den Erin Burnett ile yaptığı bir röportajda Yellen'a mantar deneyimi soruldu. “Lezzetli bir mantar yemeği vardı. Bu mantarların halüsinojenik özelliklere sahip olduğunu bilmiyorum” diyen Yellen, yemeği kendisinin sipariş etmediğini ancak geziyi düzenleyen kişinin sipariş ettiğini aktardı. Yemeğin çok lezzetli olduğunu vurgulayan Bakan, halüsinojenik olduklarını sonradan öğrendiğini anlattı.

“Lezzetinden dolayı önem veriliyor”

Utah Üniversitesi'nde mantarlar üzerinde çalışan bir doktora adayı olan Colin Domnauer, Yunnan eyaletindeki yerli halkın bu mantarları tipik olarak bu şekilde gördüğünü söyledi. Domnauer, Amerikalılar ve diğer batılıların böyle bir mantarı halüsinojenik özelliklerinden dolayı önem verdiğini ancak yerel halkın ona tadı için değer verdiğini belirtti. Domnauer, "Psikoaktif etkiyle ilgili kültürel tutumda bir fark var. Sanki yiyeceğin kendisi bu özellikten daha önemli gibi" dedi.

Adı kelimenin tam anlamıyla el mavisi görmek olarak tercüme edilen mantarın eti ezildiğinde maviye dönüyor. Yellen ve ekibinin yemek yediği restoran gibi Yunnan’da eyalet mutfağını  sunan  diğer yerlerde bulabilirsiniz. Mantarı tüketen bazı insanları bir takım halüsinasyonlar yaşadıklarını bildirmiş olsalarda uygun şekilde pişirildiğinde bu etkisinin kaybolduğu biliniyor. 

Yellen, "Mantarlar düzgün pişirildiğinde hiçbir etkisi yok" diye okuduğunu söyledi. Ayrıca masadaki herkesin mantardan ve restorandan çok memnun kaldığını ve kimsenin kendisini kötü hissetmediğini de ekledi. Domnauer geçenlerde örnek toplamak için Yunnan'ı ziyaret etti ve o da bir restoranda yerel lezzetleri tattı. Domnaue, restorandaki personelin bir kronometre kurduğunu ve müşterilere mantarları yemeden önce en az 15 dakika kaynayan suda tutmaları talimatını verdiklerini söyledi. Kimse halüsinasyon görmedi. 

Söz konusu mantar, yaygın olarak lezzetli olarak kabul edilirken, aynı zamanda mikologların çözmeye çalıştığı gizemleri de var. Bu mantarları ilginç kılan şey West Virginia Üniversitesi Davis Koleji'nde bir mikolog ve profesör olan Matthew Kasson'a göre, içindeki psikoaktif etkilere neden olan bileşiğin tanımlanamaması. Bilim insanlarının yaptığı analiz çoğu sihirli mantarda yaygın olarak bulunan ve onları popüler bir eğlence aracı yapan psilosibini ortaya tespit edemedi. Bilim insanları, popüler video oyunundaki tasvirleri nedeniyle bazen Super Mario mantarları olarak anılan kırmızı-beyaz puantiyeli mantarlarda görülen ibotenik asit gibi bilinen başka bir bileşik de bulamadılar.

Peki halüsinasyonlar neden oluyor?

Domnauer, bu mantarda olan bileşiğin belki de tamamen yeni bir şey olabileceğini söyledi. Bu durumu 1950'lerde kuzey Meksika'daki eski törenlerde kullanılan mantarları inceledikten sonra mikologların şu anda çeşitli psikiyatrik tedavilerde kullanılan psilosibini ilk kez öğrendikleri zamana benzetti. Domnauer, "Oaxaca'daki bu küçük grubun dışında kimsenin bunu bilmediği bir zaman vardı ve şimdi her yere yayıldı" dedi.