22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.06.2024 09:56 | Son Güncelleme: 15.06.2024 12:40

WSJ görüntüleri doğruladı: İsrail Hizbullah'a karşı Orta Çağ silahı kullanıyor

Hizbullah'la arasındaki çatışma giderek şiddetlenen İsrail, Orta Çağ taktiklerine başvurmaya başladı. Karşılıklı sınır çatışmaları iki tarafı da geniş çaplı savaşa sürükleme riski taşırken İsrail cephaneliğine mancınık ekledi
WSJ görüntüleri doğruladı: İsrail Hizbullah'a karşı Orta Çağ silahı kullanıyor

Hizbullah'ın son üç gün içinde İsrail'in kuzeyine yüzlerce roket ve insansız hava aracı fırlatması nedeniyle İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim artmaya devam ediyor. İsrail ordusu savaşçıların saklandığını söylediği çalılıkları temizlemek amacıyla güney Lübnan'a ateş topu fırlatmak için Orta Çağ döneminde sıklıkla kullanılan bir silaha başvurdu. WSJ'nin yayınladığı görüntülerde İsrail askerleri mancınık kullanarak alev topu fırlatıyor. Videoda bir askerin "Bir tane daha" diye bağırdığı duyuluyor.

Daha önce cihazın kullanıldığını gören İsrailli askerler, bu yöntemi kullanmadaki amacın bitki örtüsünü yakarak İsrailli askerlerin görüş açısını artırmak ve Hizbullah savaşçılarının çalıları siper olarak kullanmalarını engellemek olduğunu söyledi. İsrailli bir askeri sözcü, askerlerin mancınığı belirli olaylar ya da hedefler üzerinde kullandığını doğruladı.

Resmi emirle yapılmadı

Mancınık kullanımına şahit olan İsrailli yedek askerlerden biri, silahın ilk olarak birkaç ay önce İsrail'in kuzeyinde konuşlu bir taburdaki yedek askerler tarafından yapıldığını söyledi ve yapımının resmi bir direktif olmadığını ekledi. Cihazın bir videosunun bu hafta internette yayılmasının ardından İsrail'de pek çok kişi yüksek teknolojiye sahip ülkeyi Orta Çağ taktiklerine geri döndüğü için alaya aldı.

Sınırın her iki tarafından fırlatılan mermi yağmuru kuru çalılıklarda yangınların yayılmasına neden oldu ve gerilimin daha da tırmanacağına dair endişeleri arttırdı. İsrail'in bu ayın başlarında Hizbullah'a ait olduğundan şüphelenilen insansız hava araçları ve roket saldırılarının neden olduğu büyük yangınları kontrol altına alması birkaç gün sürmüştü.