19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.09.2022 12:55 | Son Güncelleme: 12.09.2022 13:00

URAP sıralamasına göre Türkiye'nin en iyi üniversitesi Koç

ODTÜ URAP'ın açıkladığı Türkiye'deki 183 üniversitenin akademik performansının sıralandığı listede, Koç Üniversitesi geçen yıla göre iki sıra birden yükselerek ülkenin en iyi üniversitesi oldu
URAP sıralamasına göre Türkiye'nin en iyi üniversitesi Koç

Bu yıl, üniversitelerin akademik performansını özetleyen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) University Ranking by Academic Performance Laboratuvarının (URAP) 2022-2023 Türkiye sıralamasında, Clarivate Analytics/InCites ile YÖK'ün yayımladığı veriler kullanıldı. 

URAP Türkiye sıralamasında 2009 yılından bu yana 9 gösterge kullanılmaktaydı. Bu yıldan itibaren 9 göstergeye 6 yeni gösterge eklenerek toplam gösterge sayısı 15'e çıkartıldı. Üniversitelerin araştırma etkinliklerini daha hassas ölçebilmek amacıyla bu yıl üniversitelerin TÜBİTAK proje sayıları URAP göstergeleri arasına eklendi. 

Üniversitelerin diğer üniversiteler ile yurt içi ve uluslararası ortak çalışma yapabilme becerilerini ölçmek amacıyla yurt içindeki üniversitelerle ortak makale sayısı ve diğer ülke üniversiteleriyle ortak makale sayısı da URAP göstergeleri arasına eklendi. Bu yıl URAP 2022-2023 Türkiye sıralamasında 183 üniversite yer aldı.

İlk kez birinci sırada

2022-2023 URAP Türkiye sıralamasında Koç Üniversitesi, URAP sıralamalarında ilk kez birinci sırada yer aldı. Koç Üniversitesi 2017'de Türkiye sıralamasında 11'inciyken geçen yıla göre iki sıra birden yükselerek birinci sıraya yükseldi. 

Koç Üniversitesini, sırasıyla Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, Ankara Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi izledi. URAP Türkiye sıralamasında yükseköğretimdeki farklılıklar göz önüne alınarak, devlet-vakıf; tıp fakültesi olan-olmayan; 2000 yılı öncesi-sonrası kurulan üniversiteler kendi grupları içinde ayrıca sıralandı.

 

Kaynak: AA