20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2024 11:04 | Son Güncelleme: 31.07.2024 11:43

Bloomberg yazdı: Hamas liderinin öldürülmesi jeopolitik riskleri arttırırken petrol yükseliyor

Hamas, İsrail'in düzenlediği hava saldırısında İsmail Haniye'nin İran'da öldürüldüğünü açıkladı. Bölgedeki tansiyonun yükselmesi petrol fiyatlarının da yükselmeye başlamasına neden oldu
Bloomberg yazdı: Hamas liderinin öldürülmesi jeopolitik riskleri arttırırken petrol yükseliyor

Hamas'ın, siyasi liderinin öldürüldüğünü açıklamasının ardından petrol yükselerek daha önceki kazancını genişletti ve dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini üreten bir bölgede gerilimi artırdı. Brent ham petrol yüzde 4,5 düştükten sonra varil başına 80 dolar civarına yükselirken, West Texas Intermediate 76 dolar civarında seyretti. Hamas, İsrail'in İran'da düzenlediği bir hava saldırısında siyasi lideri İsmail Haniye'nin öldürdüğünü açıkladı. Bu olay İsrail'in  Beyrut'ta üst düzey bir Hizbullah komutanını öldürdüğü saldırıyı takip etti. 

İsrail'in kontrolündeki Golan Tepeleri'nde Hizbullah'ın düzenlediği ve 12 gencin ölümüne yol açan saldırının İsrail ile Hamas arasında devam eden ateşkes görüşmelerini tehlikeye atma potansiyeli taşıdığı geçen hafta sonundan bu yana çatışmalarda bir tırmanma söz konusu. Petrol tüccarları bu riski ve Kızıldeniz'den geçen gemilere yönelik daha fazla saldırıya yol açıp açmayacağını ya da özellikle İran'dan üretim ve ihracatı etkileyip etkilemeyeceğini değerlendiriyor. Ham petrol fiyatları, Ekim 2023 başından bu yana devam eden savaştaki son gelişmelere özellikle sert tepki vermedi.

"Başka ülkelerinde müdahil olması olası"

Singapur'daki aracı kurum Phillip Nova Pte'nin kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, Haniye'nin öldürülmesinin “ateşkes umutlarını ortadan kaldırdığını” söyledi. Sachdeva, “Olay Tahran'da gerçekleştiği için daha geniş çaplı bir çatışmayı tetiklemesi ve başka ülkelerin de olaya müdahil olması olası" dedi. Orta Doğu'dan uzakta, Çin ekonomisindeki uzun süreli yavaşlama petrol piyasasındaki hissiyatı etkilemeye devam ederken küresel talep de durgun seyretmeye devam ediyor. OPEC+ arz kısıntıları ve ABD Merkez Bankası'nın yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri fiyatları desteklese de Brent, bu yılın en büyük aylık düşüşü olan yaklaşık yüzde 7'lik bir düşüşe hazırlanıyor. ABD'de Amerikan Petrol Enstitüsü ham petrol stoklarının geçen hafta 4,5 milyon varil düştüğünü açıkladı. Fed'in faizleri sabit tutması bekleniyor ve yatırımcılar faizlerin Eylül ayında düşürüleceği yönündeki bahislerin teyidi için Başkan Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklanacak.