15 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2024 16:43 | Son Güncelleme: 01.09.2024 16:49

Bloomberg yazdı: İstanbul'un yıllık enflasyonunda keskin yavaşlama

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre şehirde ağustosta yıllık enflasyon yüzde 61, aylık ise 1,73'e oldu. Uzmanlar enflasyondaki bu düşüşü iyi haber olarak yorumladı
Bloomberg yazdı: İstanbul'un yıllık enflasyonunda keskin yavaşlama

İstanbul'da perakende enflasyonu sğustos ayında 10 puandan fazla gerileyerek ülke genelinde fiyatların gevşemeye başladığının habercisi oldu. İstanbul Ticaret Odası tarafından pazar günü yayınlanan verilere göre, Türkiye'nin ticari başkentinde fiyatlar ağustos ayında yıllık bazda yüzde 61,6 artarken, bir önceki ay yüzde 72,8 artış göstermişti. Aylık artış ise temmuz ayındaki yüzde 4,21'e kıyasla yüzde 1,73 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ağustos ayı enflasyon verilerini 3 Eylül'de açıklayacak. Bloomberg anketindeki medyan tahmine göre tüketici fiyatlarının temmuz ayındaki yüzde 61,8'e kıyasla yıllık yüzde 51,9 oranında artması bekleniyor.

"Bu rakam iyi bir haber"

İstanbul merkezli Spinn Consulting'in kurucusu Özlem Derici Şengül'e göre İstanbul'daki aylık enflasyon rakamının yavaşlaması, şu anda yaklaşık yüzde 2,3 olarak beklenen ülke genelindeki rakam için olumlu bir sinyal olabilir. Şengül, “Aylık İstanbul enflasyonunun son üç aydır ulusal verilerin üzerinde olduğu göz önüne alındığında, bugünkü rakam iyi bir haber” dedi. Yıllık rakamın ise Ağustos ayından sonra ulusal enflasyonun yüzde 50'nin altına inmesinin “ufukta göründüğünü” gösterdiğini söyledi.

İstanbul'da konutla ilgili fiyatlar ağustos ayında bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 7,1 oranında artarken, gıda fiyatları yaklaşık yarım puan arttı, giyim fiyatları ise yüzde 3,7 oranında geriledi. Toptan eşya fiyatları aylık bazda yaklaşık yüzde 1, yıllık bazda ise yaklaşık yüzde 46,9 yükseldi. Merkez Bankası 27 Ağustos'ta yaptığı açıklamada gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle aylık enflasyonda yavaşlama beklediğini belirtti. Bankanın gösterge faiz oranı ağustos ayında beşinci ay üst üste yüzde 50'de kaldı. Yetkililer enflasyonun yılı yüzde 38 seviyesinde kapatmasını bekliyor.