08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.07.2024 12:51 | Son Güncelleme: 20.07.2024 13:01

Deutschebank yeni raporunda TCMB'nin faiz indirimi için kasımı işaret etti

Deutschebank, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bu yılın son iki ayına kadar politika faizini yüzde 50'de tutacağı tahmininde bulundu. Uluslararası yatırım bankası kasım ve aralıkta ise peş peşe iki faiz indirimi beklediğini duyurdu
Deutschebank yeni raporunda TCMB'nin faiz indirimi için kasımı işaret etti

Deutschebank, Türkiye'ye ilişkin yeni marko notunu yayınladı. Deutsche Bank Ekonomist Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska imzasını taşıyan notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararlarına ilişkin tahminlere de yer verilirken diğer yandan alınabilecek ek sıkılaştırma önlemleri konusunda da öngörüler yapıldı. TCMB'nin temmuz ayında faiz kararını sabit tutmasının beklendiği belirtilirken notta "Yılın son iki ayında 250'şer baz puanlık indirimlerle 2024 yılı sonunda politika faizinin yüzde 45'e düşeceğini öngörüyoruz" ifadeleri yer aldı. Deutsche Bank'ın yeni raporundan öne çıkan bölümler şöyle: 

"Ek sıkılaştırma önlemleri bekliyoruz"

  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayı PPK toplantısını önümüzdeki hafta salı günü (23 Temmuz) gerçekleştirecek.
  • TCMB'nin üst üste dördüncü ayda da politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit tutmasını bekliyoruz.
  • Türkiye ekonomisi haziran ayında beklenenden daha iyi bir enflasyon rakamıyla dezenflasyon döngüsüne girerken, para politikasının gevşetilmesi için gerekli koşullar henüz oluşmadı.
  • Aksine, TCMB'nin likidite sterilizasyonu araçları ve parasal koşullarda önleyici gevşemeyi önlemek için zorunlu karşılıklar üzerinden ücretlendirme oranlarını yükseltmek gibi diğer önlemler yoluyla ek sıkılaştırma önlemleri almasını bekliyoruz.
  • PPK açıklamasının içeriğine ilişkin olarak, TCMB'nin ek sıkılaştırma için kapıyı açık tutarak ileriye dönük yönlendirmesinde şahin eğilimini korumasını bekliyoruz. Ayrıca, sıkı duruşun hem enflasyonun ana eğiliminde hem de enflasyon beklentilerinde kalıcı bir düşüş sağlayacak kadar uzun süre korunacağı ifadesi de korunacaktır.
  • Bunlar aynı zamanda TCMB Başkanı'nın önleyici gevşemeye ilişkin endişeleri ortadan kaldırmaya yönelik son mesajlarını güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
  • Bununla birlikte, açıklamanın tonu enflasyondaki düşüş, enflasyon beklentilerindeki gerileme, iç talepteki yavaşlama ve net rezerv pozisyonundaki kayda değer iyileşme konusunda daha kendinden emin olabilir ve bu da politika yönlendirmesinde güvercin bir eğilim olarak görülmemelidir.
  • Baz senaryomuzda, TCMB'nin mevcut politikasını kasım ayında politika faizini düşürmeye başlayabileceği 4. çeyreğe kadar sürdürmesini öngörüyoruz.
  • Yılın son iki ayında 250'şer baz puanlık indirimlerle 2024 yılı sonunda politika faizinin yüzde 45'e düşeceğini öngörüyoruz. TCMB'nin kararında, 4. çeyrekte enflasyonun ana eğilimindeki gevşemenin devam etmesi, enflasyon beklentilerinin çıpalanmayı sürdürmesi, iç talepteki yavaşlama ve KKM hesaplarında önemli bir çözülme etkili olacaktır.

2025 sonu politika faizi tahmini yüzde 25

  • Bu faktörler TCMB'ye gevşeme döngüsünü başlatmak için gerekli koşulları sağlayacaktır. Enflasyondaki düşüşün devam etmesi ve tüketici enflasyonunun 2025 yılı sonunda yüzde 23 seviyelerine gerilemesi ile birlikte 2025 yılında kademeli ancak kalıcı bir gevşeme döngüsünün devam etmesini bekliyoruz. Politika faizi tahminimiz gelecek yılın sonunda yüzde 25'tir.