24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.09.2022 16:01 | Son Güncelleme: 19.09.2022 16:18

Elon Musk'ın 251 milyar dolarlık serveti giderek SpaceX'e bağlı hale geliyor

Elon Musk'ın roket şirketi SpaceX'e Norveç'ten Hong Kong'a tüm yatırımcılar hayran. Dünyanın birçok yerinden iş insanları şirketten hisse alarak onun bir parçası olmak istiyorlar. Şirkete olan yatırımlar arttıkça Musk'ın servetinin büyük kısmı SpaceX'e bağlı hale geliyor
Elon Musk'ın 251 milyar dolarlık serveti giderek SpaceX'e bağlı hale geliyor

Elon Musk, Spyridon Mentzas gibi yatırımcılara dünyanın en zengin insanı olarak konumunu sağlamlaştırma konusunda güveniyor. Mizuho Securities’in eski eş başkanı olan Mentzas, yalnızca Musk’ın yakından takip edilen roket şirketi SpaceX’in hisselerini satın almakla kendi şirketini kurmaya başladı. Bu Hijojo Partners'ın üç yılını aldı ancak şimdi son finansman turunda yaklaşık 125 milyar dolar değerinde olan bir işte hisse sahibi. Şu anda en değerli ABD girişiminin bir parçası için rekabette yalnız değil.

Yatırımcılar hayranı

Miami merkezli PreIPO Club'ın fon yöneticisi Edoardo Zarghetta, SpaceX hisselerini iki yıl önce hala yüzde 10'dan fazla primle işlem yaptıkları ikincil piyasada satın almaya başladı. Norveç'ten Hong Kong'a kadar yatırımcılar, Musk'ın hayranları olduklarını ve uzun süredir işin içinde olduklarını söylüyorlar ancak bazıları California merkezli şirket hakkında çabucak para harcayan bulanık finansal bilgilerle işe başladıklarını kabul ediyor. 

Zengin Norveçli aileler için bir koruma fonu olan Rex Fund'ın başkanı Olav Trent  bir röportajda, “Benim için sadece bunun bir parçası olabilmek önemliydi. Uzay programına dahil olan tek Norveçli şirket biz olurduk” dedi.  SpaceX, Musk'ın servetinin her zaman hayati bir parçası oldu. 2019’un sonuna kadar, o sırada 14.6 milyar dolar değerinde olan SpaceX hisseleri Tesla hisselerinin değerini aştı.

Tesla hisseleri düşmeye başladı

Covid-19 pandemisi ve Tesla gibi sürekli yükselen hisselerdeki artış bu oranı alt üst etti. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Ocak 2021'e kadar Musk'ın Tesla’daki geliri, 18.7 milyar dolar olan SpaceX hisseleri hariç 135,3 milyar dolara ulaştı. Bu, servetinin Tesla'ya 2018'den beri hiç olmadığı kadar eğilmiş olduğu anlamına geliyordu. 

Resim bu günlerde çok farklı görünüyor. 2022 yılında önceden sürekli yükselen hisseler adeta cezalandırıldı. Tesla hisseleri Kasım ayındaki zirvesinin neredeyse yüzde 50 altına düştü. Tesla'nın CEO'su Musk, Twitter’ı satın alma teklifini sunduğu Nisan ayından bu yana elektrikli otomobil üreticisinin yaklaşık 15 milyar dolarlık hissesini sattı. Şimdi 44 milyar dolarlık devralma işleminden kurtulmaya çalışıyor. 

Tüm bu süre boyunca, SpaceX hiç etkilenmedi. 5 Ağustos tarihli bir dosyaya göre, şirketin hisselerinin bir kısmı, açıklanmayan beş yatırımcıya ikincil piyasada bir işlemde 250 milyon dolara satıldı. Ayrıca şirket kısa bir süre önce ABD'nin kapsama alanının yetersiz olduğu uzak bölgelerinde kablosuz telefon hizmeti sunmak için T-Mobile US Inc. ile ortaklık kurdu. 

Sonuç olarak, Musk'ın şirketteki 46,9 milyar dolarlık hissesi, pandeminin ilk günlerinden bu yana Tesla'daki hisse senedi pozisyonunun neredeyse yarısı değerinde. Ancak bu oran elektrikli otomobil üreticisine bağlı 72.9 milyar dolarlık opsiyonu dahil edildiğinde düşüyor.

SpaceX'in başarısının anahtarlarından biri, Musk ve her ikisi de yönetici olan kardeşi Kimbal ve Paypal'ın kurucu ortağı Luke Nosek gibi yakın sırdaşları tarafından dikkatle kontrol edilmesi. Nosek, 2017'de SpaceX'e 1 milyar dolardan fazla yatırım yapan Gigafund'u kurdu.

Yatırımcılar arasında ünlü isimler var

Mentzas gibi daha küçük yatırımcılar için o kadar basit değil. Mentzas, böyle bir finansman turuna katılmanın ya derin Silikon Vadisi bağlantıları ya da küçük yatırımcıları bir araya getirmek için kullanılan özel amaçlı araçlarla ilgili maliyetler gerektirdiğini buldu.  

Üstüne üstlük, geçen yıl piyasanın en köpüklü olduğu zamanlarda, birkaç yüz puanlık bir erişim ücreti vardı. Diğer seçenek ikincil piyasada hisse satın almaktı ancak talep o kadar yüksekti ki milyonlarca dolarlık işlemler bir anda kapandı. Yine de bu durum roket şirketinin derin finansmanlarının bir parça satın alan Mentzas gibi sürekli bir yatırımcı akışına dayandığı anlamına geliyor.  Diğer SpaceX destekçileri arasında rapçi Jay-Z'nin aile ofisi ve Abu Dabi'nin devlet yatırım firmaları yer alıyor.

Sadece SpaceX ile en zengin 24. kişi olabilir

Roket devinin bir kısmına sahip olan SpaceFund'un kurucu ortağı Meagan Crawford, “Girişimciler olarak hepimiz bir kabusa dönüşen yatırımcıları içeri alma hatasına düştük. Araçların ne olduğu önemli değil, kiminle iletişim kuracağı önemli; Yönetim kurulu toplantılarında kimler var, işini yapmasına izin verecekler mi?” dedi.  

PreIPO Club'dan Zarghetta, teknoloji girişimlerindeki birçok yatırımcının SpaceX'in küçük bir parçasına sahip olmaktan memnun olduğunu söyledi. Bloomberg Milyarderler Endeksi'nin tahminlerine göre şirketin yaklaşık yüzde 44'üne sahip olan Musk, yalnızca SpaceX hissesine dayanarak dünyanın en zengin 24. kişisi olabilir.

Görüşülen yatırımcıların çoğu Musk'ın SpaceX'in Starlink projesini önümüzdeki birkaç yıl içinde halka arz etmesini beklerken, birçoğu da geri dönüşü olmayan uzun bir süre için beklemeye hazırlanıyor. Yine de, Musk'ın halka açılması için yeni yetenekleri işe alma ve elde tutma ihtiyacı gibi motivasyonları var. Mühendisler, hisselerini nakde çevirebilirlerse daha mutlu olurlar.

Tesla'yı geçebilir mi?

Wall Street, SpaceX'in Tesla'dan daha değerli olup olmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Temmuz ayı sonlarında yapılan bir Bloomberg MLIV Pulse anketi bin 562 katılımcının yüzde 44'ünün, Starlink dahil olmak üzere SpaceX'in beş yıl içinde daha değerli olmasını beklediğini ortaya koydu.

SpaceX'e yatırım yapan Atlanta merkezli bir girişim şirketi olan ECI Group, yatırımcı ilişkileri başkanı Georgia Robertson'a göre roket şirketinin sonunda Tesla'dan daha yüksek bir değere ulaşması bekleniyor. 

Hong Kong merkezli Soul Ventures'ın ortağı Warren Hui, SpaceX'in "önümüzdeki birkaç on yılın bir parçası olacağını düşündüğümüz uzay ekonomisi üzerinde uzun vadeli bir oyun" olduğunu söyledi. Hui’nin Asya’daki aile ofislerinin ABD teknoloji yatırımlarını koordine etmesine yardımcı olan şirketi, firmaya 74 milyar dolarlık bir değerle girdi.

"Şirket hakkında yeterli bilgi yok"

Yakın dönemdeki en büyük risklerden biri, roket devinin Starlink girişimini ne zaman kapatacağı. Musk kısa süre önce çalışanlarına bunun üç ila dört yıl daha sürebileceğini söylemişti. Mentzas, Starlink güncellemeleri için büyük ölçüde Musk'ın Twitter hesabına güvendiğini söyledi. Mentzas, “Şirket hakkında tam finansal bilgi ve ayrıntılara sahip değiliz. Bazı yatırımcılar yatırım yapmak için yeterli bilgi olmadığını düşünüyor” dedi.