13 Mayıs 2025, Salı Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 16.07.2024 15:01 | Son Güncelleme: 16.07.2024 17:33

İkinci nükleer santral inşasında teklifler değerlendiriliyor: Sinop için Rus şirket önde

Sinop'a inşa edilecek yeni nükleer santralinin inşası için halihazırda Akkuyu'nun işletmesini üstlenen Rusya'nın önde olduğu bildirildi. Ülke bu yarışta Güney Kore'ye rakip. Bloomberg'e konuşan Bakan Bayraktar, Trakya'da kurulacak bir diğer santral için de Çin ve ABD ile görüşüldüğünü açıkladı
Akkuyu Nükleer Güç Santrali. 2 Mayıs 2024
Akkuyu Nükleer Güç Santrali. 2 Mayıs 2024
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

Rusya'nın devlet şirketi Rosatom Corp. Türkiye'nin ikinci nükleer santralini inşa etme teklifinde ilk sırada yer alarak Ankara ile Moskova arasındaki enerji bağlarının giderek arttığının işaretini verdi. Rosatom, Türkiye'nin nükleer sektöründe halihazırda deneyime sahip. Şirket nisan ayında ülkenin ilk nükleer santrali olan Akkuyu'yu faaliyete geçirme çalışmalarına başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Bloomberg'e verdiği röportajda, bu durumun Rosatom'u Sinop santralini inşa etmek için de iyi bir konuma getirdiğini söyledi. Bayraktar "Doğal olarak istekli olmalarının ana nedeni bu ve bu anlamda ben ve diğer birçok kişi önde olduklarını düşünüyoruz. Rosatom Türkiye'de yatırım yapmış ve deneyim kazanmış bir şirket" dedi.

Karadeniz kıyısında planlanan dört reaktörlü tesisle ilgili görüşmeler yaptığı bilinen bir diğer ülke de Güney Kore. Bayraktar, Sinop tesisinin kamu ve özel sektör arasında bir ortak girişim olabileceğini ve lisanslama sürecinin iki ya da üç yıl almasının beklendiğini söyledi.

Moskova ile enerji bağları artıyor

Bayraktar'ın yorumları, Ankara'nın NATO müttefiklerinin Ukrayna işgali nedeniyle Moskova'ya olan güvenlerini azalttığı bir dönemde Türkiye ile Kremlin arasındaki stratejik ilişkinin altını çiziyor. Rusya halihazırda Türkiye'nin başlıca ham petrol ve doğal gaz tedarikçisi konumunda ve nükleer enerjiye dahil olmasıyla birlikte yaklaşık 85 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayan elektrik piyasasında da söz sahibi olacak.

Türkiye şu anda 2050 yılına kadar enerji karışımına 20 gigawatt'ın üzerinde nükleer kapasite eklemeyi hedefliyor. Ancak Bayraktar, Sinop sahası ve Trakya bölgesinde planlanan bir başka nükleer santralin her biri sekiz reaktörden oluşan maksimum kapasitelerine genişletilmesi halinde bu hedefe 2040'larda ulaşılabileceğini söyledi.

Trakya projesi için Çin ve ABD ile görüşülüyor

Bayraktar'a göre Trakya projesi için Çin ile, küçük modüler reaktörler için de ABD ile görüşmeler devam ediyor. ABD'li nükleer teknoloji devi Westinghouse Electric Co. şirketinin Türkiye'deki hem küçük hem de konvansiyonel nükleer projelerle ilgilendiğini belirten Bayraktar, şirket yöneticilerinin bu ay içinde Türkiye'yi ziyaret etmesinin planlandığını söyledi.