29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.08.2022 14:42 | Son Güncelleme: 07.08.2022 15:13

İşinizi kaybedeceğiniz için endişeleniyor musunuz? İşte yapmanız gerekenler

ABD'de yaşanan yüksek resesyon riski çalışanları da endişelendiriyor. Birçok şirket işe alımları yavaşlatmanın yanı sıra işten çıkarma yapmayı planlıyor. Peki, işten çıkarılma riskiniz varsa nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor?
İşinizi kaybedeceğiniz için endişeleniyor musunuz? İşte yapmanız gerekenler

Ufukta bir resesyon varken, ABD’de çalışanların kafasındaki o endişeli ses giderek yükseliyor: İşimi kaybedecek miyim? ABD’de ekonomistler önümüzdeki 12 ayda gerileme olasılığının yüzde 50’ye yaklaştığını söylerken, ülkede yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranları artırıldıkça ekonomik gerileme korkuları daha da yaygınlaşıyor. 

Şimdiye kadar, işgücü piyasası genel olarak hala güçlü ancak işten çıkarma açıklayan firma sayısı artıyor. Salı günü Robinhood Markets Inc., işgücünün neredeyse dörtte birini azalttığını söylerken, Microsoft Corp., Tesla Inc., Netflix Inc. ve Ford Motor Co. işçi çıkaran veya işten çıkarma planlayan şirketlerden bazıları. Google, Goldman Sachs Group ve Apple yılın geri kalanında işe alımları yavaşlatmayı planlıyor. 

"Bir plana sahip olmak önemli"

Halihazırda daha yüksek kira ve günlük harcama maliyetleriyle karşı karşıya olan endişeli çalışanlar için iş kaybı olasılığı, zaten fırtınalı bir zamanda kara bir bulut gibi hissedilebilir. Marina Wealth Advisors'ta finansal planlamacı olan Noah Damsky, "Endişelenmek doğaldır ancak bir strateji ve plana sahip olmak önemli. Bir stratejiniz yoksa planlamak için bu dönemi kullanabilirsiniz” dedi. İşte uzmanların önerdikleri...

Riskleri değerlendirmek

New Jersey'deki Marc Alan Wealth Management'ın kurucusu Marc Lescarret, “Her sektör resesyondan farklı şekilde etkilenecek, bu nedenle rolünüzün ortadan kaldırılma olasılığını tahmin etmeniz gerekiyor” dedi. Lescarret, farklı işlerin güvenliğini karakterize etmek için tahvil benzeri derecelendirmeler kullanıyor. Görev süresi bulunan bir üniversite profesörü üç A alırken, bir teknoloji start-up’ında çalışan biri daha kötü bir not alabiliyor. Lescarret, “Çok para alıyor olabilirsiniz ama bu riskli bir iş” dedi.

Mississippi’de mali danışmanlık hizmeti sunan Live, Learn, Plan’in kurucusu Jay Zigmot’a göre kıdeminiz ve rolünüzün gerekliliği gibi faktörleri dikkate almak da önemli. Dış kaynaklı veya otomatik hale getirilebilecek işlerden vazgeçilme olasılığı daha yüksek. 

Tasarruf hedefi

Risk seviyesini belirledikten sonra ne kadar acil durum tasarrufuna ihtiyacınız olduğuna karar verebilirsiniz. Çoğu danışman, üç ila altı aylık yaşam giderleri için tasarruf yapılmasını önerir ancak daha fazla riski olanlar için 12 aylık tasarruf akıllıca olabilir. Ayrıca alanınızda yeni bir iş bulmanın ne kadar sürebileceğini düşünün ve bunu tasarruf hedefinize dahil edin. 

Uzmanlar, birikimlerinizi artırmanın yanı sıra genel bir finansal kontrol de yapmanızı öneriyor. Damsky, her ay ne kadar kazandığınızla, ne kadar harcadığınız ve nerelerde kesinti yapabileceğinizi kıyaslamanız gerektiğini söyledi. Damsky, “Nakit akışında bir boşluğu karşılayamıyorsanız, 'Tamam, mahallede köpek gezdirebilirim' diyebilmek yardımcı olabilir” dedi. Eğer evliyseniz sağlık sigortası planına katılıp katılamayacağınızı ve bunun nasıl işleyeceğini düşünün.

İyi bir network

Sektörünüzdeki kişilerle sağlam ilişkilere sahip olmak her zaman önemlidir, özellikle yeni bir işe ihtiyacınız varsa. Zigmont, "Çoğu iş başvurusu internetten yapılıyor, bu yüzden daha çok alanınızda ulaşabileceğiniz insanlara sahip olmanız gerek" dedi. Klasik tavsiye, ilişkileri sürdürmek için sektörünüzdeki diğer kişilerle kahve içmektir. Sizden daha düşük pozisyonda olanları veya denetlediğiniz kişileri de unutmayın. Şirketlerindeki işe alımlar hakkında fikir sahibi olabilirler. 

Özgeçmişinizi güncellemenin yanı sıra, LinkedIn sayfanızın da güncel olduğundan emin olun, çünkü genellikle işe alım uzmanları tarafından kullanılıyor.

Belki de nimettir

Kendinize sormanız gereken son bir soru daha var: İşten çıkarılmak gerçekten bu kadar kötü olur mu Birçok insan için elbette yıkıcı olur. Ancak Paradigm Advisors'ın finansal planlayıcısı Spenser Liszt, bazılarının bunu kariyer değişikliği yapmak, izin almak veya emekli olmak için bir şans olarak kullanabileceğini söyledi. Advisors, “İşinizi kaybetmek kılık değiştirmiş bir nimet olabilir. İdeal hayatınızın nasıl olmasını istediğinizi düşünmek için şimdi zaman ayırın” dedi.

(Kaynak: Bloomberg)