08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2024 23:57 | Son Güncelleme: 18.07.2024 23:58

İstihdam piyasası değişiyor: Çalışanlar artık daha cesur!

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net, 25. yılını kutlarken Türkiye’de istihdam piyasasının çeyrek asrını mercek altına aldı. Bir dizi araştırma ile 25 yıldaki dönüşümü ele alan Kariyer.net, hem adaylar hem de işverenler adına önemli içgörüler sağlayan sonuçları paylaştı.
İstihdam piyasası değişiyor: Çalışanlar artık daha cesur!

Yılda ortalama 1.9 milyon kişinin işe yerleşmesine katkı sağlayan Kariyer.net, 25. yılında iş dünyasındaki değişimi ve gelişimi, yaptığı araştırmalarla ortaya koydu. Şirket, yetenekler nezdinde çeyrek asırda yaşanan dönüşümü gün yüzüne çıkarmak için “Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25 Yılı ve Geleceği” araştırmasını gerçekleştirdi. Ayrıca bağımsız araştırma şirketi Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) tarafından yapılan “Kariyer.net Ekonomik Etki Analizi” ile istihdama sağladığı katkıyı açıkladı. Ek olarak The Network ve Boston Consulting Group (BCG) iş birliği ile gerçekleşen ve Türkiye ayağını Kariyer.net’in yürüttüğü, “Global Yeteneklerin Şifresi” araştırmasının sonuçlarını duyurdu.

Çalışanlar artık daha cesur

Türkiye’de Kariyer ile Yeteneğin 25 Yılı ve Geleceği araştırması, çalışanların iş değiştirmekten çekinmediklerini de ortaya koydu. Kariyerinin ilk yıllarındaki her 2 adaydan 1’i önümüzdeki 1 yıl içinde iş değiştirmeyi planlarken, iş yaşamında 20 yılı geride bırakan her 4 adaydan 1’i aynı düşünceye sahip.

Yeni bir iş aramaya sebep olacak en önemli unsur ise daha iyi bir Maaş ve Yan Haklar oldu. Maaş ve Yan Haklar, 5 yıldan az deneyime sahip olanlar için iş değiştirmek adına ilk neden olurken, 20 yıl ve üzeri deneyime sahip olanlarda ikinci sırada yer aldı. Çalışanlar için yeni bir iş fırsatını değerlendirmeyi sağlayacak en önemli unsurun tatmin edici maaş ve prim sistemi olduğu görüldü.

Adaylar iş bulmadan istifa edebiliyor

Son iş yerinden istifa ederek ayrılan çalışanların %67’si iş bulmadan istifa etmeyi göze alırken, istifa edenlerin çoğunluğu uzun sayılmayacak bir süre içerisinde yeni işini buldu. Önce istifa edip sonra iş bulanların da %67’si 6 ay içinde yeni  işini bulduğunu ifade etti.

İşverenlerin yetkinlik ihtiyaçları değişiyor

Kariyer.net, 2007-2024 arasında yayınlanan 300 bine yakın ilanı analiz etti. İşverenlerin ilanlarda adaylardan talep ettiği 2.000’den fazla tekil yeteneği ele aldı.

2010 öncesinde şirketlerin en çok talep ettiği içsel beceri İletişim Becerisi oldu. Bunu takip eden beceriler sırasıyla; İkna Gücü, Analitik Düşünme ve Müşteri Odaklılık şeklindeydi. Günümüze yaklaştığımızda ise özellikle 2023’ten itibaren yapay zekanın etkisiyle trendlere yeni yeteneklerin eklendiği görülüyor. Analitik Düşünme 2024’te ilk sırayı alıyor. Ayrıca Yenilikçi ve Araştırmacı özelliklere sahip adaylara daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Ek olarak Yüksek Motivasyon, Çözüm Odaklılık ve Ekip Çalışmasına Yatkınlık bu dönemde işverenlerin yeni talepleri arasına ekleniyor. World Economic Forum’un 2023’deki Future of Jobs raporu da Kariyer.net’in veri analizinin sonucuna benzer çıktılara sahip. Future of Jobs raporunda da 2023’te çalışanlar için temel beceriler arasında analitik düşünme ve problem çözme becerisi gibi yetenekler öne çıkıyor.

Yılda ortalama 1.9 milyon kişi, Kariyer.net platformları aracılığıyla işe yerleşti

Bağımsız araştırma şirketi Politika Analiz Laboratuvarı (PAL), “Kariyer.net Ekonomik Etki Analizi” çalışmasıyla Kariyer.net’in Türkiye istihdam piyasasındaki etkisini ortaya koydu. 2021-2023 yılları arasında özel sektörde işe yerleşenleri temel alan analizde, Türkiye'de işe yerleşenlerin %28’i doğrudan Kariyer.net ve %9'unun ise doğrudan İşin Olsun aracılığıyla işini bulduğu görüldü. Bu dönemde Kariyet.net her yıl ortalama 1,4 milyon kişinin işe yerleşmesine doğrudan katkı sağladı. İşin Olsun dahil edildiğinde ise bu rakam 1,9 milyon kişiyi buldu.

Doğrudan etkilerin yanı sıra Kariyer.net veya İşin Olsun, 2,9 milyon kişinin iş arama ve iş bulma süreçlerinde dolaylı fayda sağladı. Doğrudan ve dolaylı etkiler bir arada değerlendirildiğinde yılda yaklaşık 4,7 milyon kişi işe yerleşme sürecinde Kariyer.net ve İşin Olsun’dan faydalandı.

İşgücü piyasasının 25 yılı

Kariyer.net, tüm raporları kamuoyu ile turkiyeninkariyer.com web sitesinde paylaştı. Araştırmaların öne çıkan bulguları, 25 yılda istihdam piyasasının değişimi ve Kariyer.net’in hikayesi bu web sitesinde detaylarıyla yer alıyor.