25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.11.2022 15:44 | Son Güncelleme: 25.11.2022 10:44

Manchester United’ın talipleri Beckham’la ortaklık peşinde

Glazer Ailesi’nin Manchester United'ı satışa çıkarması sonrası potansiyel alıcılar ortaya çıkmaya başladı. Çoğu talipli İngiliz devinin efsane futbolcularından David Beckham ile ortaklık peşinde. Glazer Ailesi'nin beklentisinin 8 milyar sterlin olduğu konuşuluyor
Fotoğraf: İngiltere - İran 2022 Dünya Kupası
Fotoğraf: İngiltere - İran 2022 Dünya Kupası

Yaz aylarında Chelsea kulübünün el değiştirmesinden sonra dünya futbolu bu kez Premier League’in büyük kulüplerinden Manchester United’ın satışını konuşuyor. Amerikalı Glazer Ailesi’nin kulübü satma kararından sonra, potansiyel alıcılar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Çoğu talipli aynı zamanda başarılı bir işinsanı da olan Manchester United’ın efsane futbolcularından David Beckham’la ortaklık peşinde.

Satış süreciyle ilgili bilgi sahibi bir bankacı fiyatın 7 milyar sterlin'e kadar yükselebileceğini, talipler arasında çekişme olması durumunda bu rakamın da aşılabileceğini söyledi. Financial Times’a konuşan bazı futbol endüstrisi uzmanları ise, çekişme halinde bile fiyatın 4 ila 5 milyar sterlin arasında kalabileceğini belirterek, kulübün geçen mali yılı zararla kapatmasına dikkat çektiler.

Dikkat çeken talipler

Aynı uzmanlar, bu kadar yüksek bir fiyat etiketini karşılayacak yatırımların ancak ABD veya Körfez ülkelerinden çıkabileceği yorumunu yaptılar. Daha önce Chelsea’ye de teklif veren ama son turda kaybeden Ineos’un sahibi Sir Jim Ratcliffe, Manchester United’a olan ilgisini açıklamıştı. Diğer potansiyel alacılar arasında private equity sektöründe yatırımları olan Josh Harris ve David Biltzer, basketbol kulübü sahipleri Stephen Pagliuca ve Larry Tanenbaum da bulunuyor.

Sky Sports kanalına bir röportaj veren Beckham, “2013’ten beri Premier League şampiyonluğu kazanamayan kulüpte bazı değişiklikler yapılmasına ihtiyaç var” dedi. Futbolu 9 yıl önce bırakan Beckham, hala dünya futbolunun en tanınan isimlerinden biri. Amerikan Futbol Ligi’nde (MLS) yer alan Inter Miami’nin ortağı olan Beckham, Katar’daki Dünya Kupası’nın fahri elçilerinden biri.

Glazer Ailesi'nin Beckham mutluluğu

Gençlik yıllarında 2003’e kadar Manchester United’ta top koşturan Beckham, dönemin efsane teknik direktörü Alex Ferguson’la yaşadığı anlaşmazlıklar neticesinde kulüpten ayrılmıştı. Beckham daha sonra ABD’de LA Galaxy ile İtalya’da Milan ve Fransa’da Paris Saint-Germain formalarını giydi.

Beckham "Kulübü satın almak isteyen yatırımcılarla işbirliği konusunda görüşmeye açığım" dedi.

Konuya yakın kaynaklar, Beckham’ı yanına alan konsorsiyumun fiyatı daha da yükseltmek için istekli olabileceğini belirtirken, kulübün sahibi Glazer Ailesi’nin de Beckham’ın işin içine girmesinden mutlu olduğunu, bu sayede fiyatın daha da yükselmesini beklediğini anlattılar.

8 milyar sterlin beklentisi

Glazer Ailesi kulübü 2003’te yaklaşık 800 milyon sterline satın almıştı. Satın alım sırasında kulüp üzerinden kredi kullanan (leveraged buy out) Glazer’lar son 19 yılda faizlerle birlikte 743 milyon sterlin borç ödemesi yaptı. Kulübün hala yaklaşık 500 milyon sterlin borcu bulunuyor. Daily Mirror gazetesinde çıkan bir haberde ailenin satış için aklından geçen fiyatın tam 8 milyar sterlin olduğu yazıldı.

(1 İngiliz Sterlini=1.21 ABD doları)