26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.01.2023 12:40 | Son Güncelleme: 07.01.2023 21:45

Netflix’ten tartışmalı iş ilanı: Maaş aralığı 90 bin-900 bin dolar

Netflix ve Tesla, Kaliforniya'daki yeni iş ilanlarında maaş belirtmek zorunda kaldı. Ancak dijital yayın platformunun aynı pozisyon için 90 bin-900 bin dolar, otomotiv şirketinin ise 83 bin ile 417 bin dolar aralığını belirlemesi tartışmaları beraberinde getirdi
Netflix’ten tartışmalı iş ilanı: Maaş aralığı 90 bin-900 bin dolar

Bu hafta Kaliforniya'da yürürlüğe giren yeni bir yasa, eyalette iş ilanı vermek isteyen, 15 veya daha fazla çalışanı olan tüm şirketlerin tahmini maaş aralığını yayınlamasını zorunlu kıldı. Aralarında Netflix ve Tesla gibi endüstri devlerinin de bulunduğu şirketler ise bu yasaya karşı ilginç bir formül buldu. İki şirket de ilanlarında oldukça geniş ücret aralıkları paylaşmayı tercih etti Bu durum iş arayanlar için kafa karıştırıcı oldu.

En büyük uçurum Tesla ve Netflix’te

Ücret verileri ve analiz sitesi Comprehensive.io'nun kurucu ortağı Roger Lee tarafından analiz edilen 700 teknoloji şirketine ait yaklaşık 53 bin iş ilanı arasında en geniş aralık Netflix ve Tesla'ya ait. Lee'nin incelediği ilanlardaki ortalama ücret aralığı 130 bin ile 200.000 bin arasında.

Tesla'da bir yazılım mühendisi 83 bin 200 ile 417 bin 600 dolar arasında herhangi bir miktar kazanabilirken, Netflix ise bir iş ilanında 90 bin ile 900 bin dolar, diğerinde ise 50 bin ile 600 bin dolar arasında bir ücret aralığı paylaştı.

İki şirket de ilanlarında bu uçurum için benzer nedenler gösterdi. Paylaşılan aralıklar; maaş, ikramiye ve diğer tazminatları da içeriyor. Tesla için teklif edilen ücret, konuma, işle ilgili bilgi, beceri ve deneyime bağlı olarak da değişiyor. Ayrıntılar ise başvuru sahibinin bir iş teklifi alması halinde paylaşılıyor.

İş arayanların kafası daha da karıştı

Birçok eyalet aynı zamanda şirketlerin çalışanlarına önceki işverenlerinden ne kadar maaş aldıklarını sormalarını ve çalışanların iş arkadaşlarına ne kadar maaş aldıklarını söylemelerini kısıtlamayı da yasaklıyor. Şirketlerin maaş konusunda şeffaflaşması için çıkan ve bir benzeri daha önce New York’da da başlatılan yasa, amacının atsine çoğu iş arayanın kafasının daha da karışmasına neden oldu.

Bu karmaşıklık, bir Twitter kullanıcısı tarafından şöyle eleştirildi: Az önce oldukça prestijli bir kuruluşta yazılım mühendisi için bir iş ilanı gördüm. Gururla sergiledikleri maaş aralığı 90 bin ile 900 bin dolar arasındaydı. Şimdi bu ayrıntı ne işe yarıyor?