27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 18:58 | Son Güncelleme: 10.06.2024 22:27

Şişecam’dan SPK’ya 31 Mayıs başvurusu: İşlemler incelenecek

31 Mayıs’ta seans sonu beklentileri karşılamayan bir bilanço açıklayan Şişecam’ın hisselerinde seans sırasında yaşanan hareketlilik ve büyük düşüş ‘insider trading’ tartışması başlattı. Kurum, SPK’ya işlemlerin incelenmesi için başvuru yaptı
Şişecam’dan SPK’ya 31 Mayıs başvurusu: İşlemler incelenecek

Yılın ilk çeyreğine dair bilançosunu açıklayan Şişecam’ın hisselerinde bilanço açıklanmadan önce yaşanan değişimle başlayan tartışma şirketin SPK’ya başvurusuna kadar ilerledi.

Gün içerisinde Şişecam hisseleri 71 milyon adetlik işlemde 3,67 milyar liralık işlem hacmine ulaşırken, hisselerde yüzde 5,38’lik düşüş görülmüştü.

Söz konusu güne 52,75 liradan başlayan hisse, gün içinde 53,40 lirayı gördükten sonra 47,60’a kadar düşmüş ve devre kesici çalışmıştı. Hisseler de günü 47,68’den kapamıştı.

Bu değişim ve açıklanan bilançonun beklentileri karşılamaması, insider trading şüphelerini doğurmuş tartışma büyümüştü.

Aynı gün işlemler sırasında başlayan ve borsadaki küçük yatırımcıların bir araya geldiği forumlardan birkaç yorumla, gün içindeki tartışmayı görmek mümkün: 

"Şişirilmiş hisseler düşmezken, şişirilememiş Şişecam düşüyor. Hareket net insider hareketi."

"Evet bildiniz, yine insider'ın kralı yaşandı." 

"İçeriden bilgi sızdırılmış. Bu işlemler şaibeli." 

"1.5 yıldır yatan hisseyi, aşağıya basıyorlar."

Şişecam'dan SPK'ya: 'Yatırımcıların şikâyeti üzerine...'

Kurumdan KAP’a iletilen açıklamada manipülatif işlemlerin ortaya çıkarılması için araştırma yapılmasına ilişkin başvuruda bulunulduğu belirtildi: “Yatırımcıların şikâyetleri ve 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca, şirketimizi ve şirket yatırımcılarımızı zarara  uğratan, şirketimizin sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler hakkında gerekli tahkikatın gerçekleşebilmesi ve haklarında yasal yaptırımın sağlanabilmesi  maksadıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmasına  karar verilmiştir.”

SPK ne yapacak?

SPK, şimdi 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki düzenlemelere göre incelemelerde bulunacak ve kararını verecek. Eğer ‘İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı’ suçunun işlendiğine karar verilirse söz konusu kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor. Fakat bu suçtan dolayı verilecek adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesiyle elde edilen menfaatten az olamayacak. ‘Bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı’ suçu kararı verilirse de bu kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilebiliyor.