03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.06.2023 20:47 | Son Güncelleme: 23.06.2023 21:10

Uzaktan çalışma patronlarla çalışanları giderek daha fazla çıkmaza sürüklüyor

Pandeminin hayatımıza dahil ettiği uzaktan çalışma süreci, hayal kırıklığına uğramış patronlar ve bıkkın personel arasında bir çekişmeye dönüştü. Çalışanlar esneklikten vazgeçmek istemezken, liderler verimlilik düşüşünü önlemek için ekiplerin geri dönmesini istiyor
Uzaktan çalışma patronlarla çalışanları giderek daha fazla çıkmaza sürüklüyor

Uzaktan çalışma süreci çalışan ve patron arasında ciddi bir yol ayrımını beraberinde getirdi. Bu çıkmaz, kariyerleri, kârları ve akıl sağlığını tehlikeye atan yüksek riskli bir savaşın son aşaması. Aynı zamanda evden çalışma ve ofise geri dönme konusundaki ikili tartışmaların ötesine nasıl geçileceğine dair konuşmalara da yol açıyor.

Uzaktan çalışmanın verimliliği azaldı

Bazı yöneticiler uzaktan ve hibrit çalışmaya karşı sabırlarını kaybediyor. WPP Plc'nin kurucusu ve S4 Capital Plc'nin Yönetim Kurulu Başkanı Martin Sorrell, "Pandemi sürecinde işler değişti. Başlangıçta iyi işledi. Sonra üretkenlik seviyeleri ve coşku biraz azaldı ve yüz yüze katılım eksikliği bir sorun oldu" dedi.

Şirketiyle 32 ülkede yaklaşık 9 bin kişiyi istihdam eden Sorrell, şimdi çalışanların evde kalmasıyla kurumsal kültürün erozyona uğramasından korkuyor. Sorell konuyla ilgili "İnsanlara ekrana bakmaları için para ödüyorsanız, sonunda en yüksek teklifi verene gideceklerdir" diyor.

Google, personelini ofiste görmek istiyor

Şirketlerin ofise dönme zorunlulukları artıyor ve bu zorunluluklar ekstralarla birlikte geliyor. Google geçen hafta çalışanlarına haftada üç gün ofise gitmelerini ve performans değerlendirmeleri sırasında devamlılığın dikkate alınmasını söyledi. Çalışanları temsil eden bir sendika karara hızla karşı çıktı. IBM'in icra kurulu başkanı, şirketinin haftada üç kez zorunlu kıldığı ofiste bulunmadığınız takdirde terfi almanın daha zor olduğu konusunda uyardı. Eylül ayından itibaren BlackRock, personelinin haftada sadece bir gün evden çalışmasına izin verecek.

Yöneticiler ofise dönüş yolunda aldıkları bu kararlarıyla muhtemelen bazı personellerini kaybetmeyi de göze alıyor. ABD'nin en büyük telekomünikasyon şirketi AT&T, yaklaşık 15 bin çalışanını işten çıkarmayı bekliyor. Bloomberg'in son Market Live Pulse anketine göre, ofis içi çalışma şartlarının en katı olduğu Wall Street'te finans sektöründe çalışan her iki kişiden biri ofiste daha fazla zaman geçirmektense işten ayrılmayı tercih ediyor. Ankete göre, dünya genelinde katılımcıların sadece yüzde 20'si ofisten çalışmayı tercih ediyor.

Hibrit modellere ilgi büyük

Çok az şirket ofise tam zamanlı dönüş konusunda ısrarcı davranıyor ve çoğu esneklik sağlayan hibrit modelleri tercih ediyor. Yüz yüze teması destekleyenler bile artık ekipleriyle etkileşim kurmanın yollarını düşünüyor. Sorel konuyla ilgili "Merkezden uzaklaştırmak zorundasınız. Yaptığımız şey, ofis yöneticilerine hangi sistemin en iyi olduğunu bulmaları için esneklik ve yetki vermek oldu" şeklinde konuştu.

PwC'nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık'taki işletmelerin yarısı Covid-19'dan bu yana personelin ruh sağlığının kötüleştiğini söylüyor. Bir İngiliz iş danışmanlığı şirketi olan Ayming, iş yerindeki motivasyonun son üç yıldır düştüğü sonucuna vardı.

İngiltere merkezli bir işyeri araştırmacısı olan Christine Armstrong, "Sorun hibritin işe yaramaması değil" diyor ve özellikle ebeveynler ya da işe gidip gelme süresi uzun olan kişiler için uzaktan çalışmanın önemini koruduğunu belirtiyor.

İyi organize olmak şart

Teorik olarak ofiste geçirilen günler kültürel fayda ve iş birliği için daha fazla fırsat sunuyor. Armstrong ise bunun her zaman gerçekleşmediğini söylüyor. "İyi organize edilmemişse, içeri girdiklerinde zaten bunları elde edemezler" diyen Armstrong, yöneticilerin ekip üyeleriyle oturup hangi durumlarda herkesin ofiste olması gerektiğini tartışmalarını ve herkesin kişisel koşullarına ve beklentilerine uygun bir program üzerinde anlaşmalarını öneriyor.

Pew Araştırma Merkezi'nin Mart ayında yaptığı bir ankete göre, patronlar hibrit çalışanlarını nasıl yöneteceklerini kara kara düşünürken, işleri evden çalışmalarına izin veren Amerikalıların yaklaşık üçte biri bunu her zaman yapmayı tercih ediyor. Bu oran Ocak 2022'de yüzde 43 iken, pandemi öncesinde yüzde 7 olan orandan çok daha yüksek.

'Yalnızlık salgını'

Bu tablo karşısında üretimin durgunlaştığına dair işaretler var ve liderler uzak kalmayı seçen çalışanları nasıl motive edeceklerini bilemiyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, çalışma saatleri ve ücretler artmasına rağmen ABD'de verimlilik ilk çeyrekte tahmin edilenden daha fazla düştü. Mayıs ayında ABD Genel Cerrahı Vivek Murthy, ülkenin "yalnızlık salgını" olarak adlandırdığı durumla ilgili bir rapor yayınladı ve sosyal izolasyonun neden olduğu zararı günde 15 sigara içmenin etkisiyle karşılaştırdı.

İngiltere'nin Derbyshire kentinde pazarlama müdürü olan Hannah Ingram, yaklaşık 18 ay evden çalıştıktan sonra yalnızlık hissine kapılmış ve çocukları okuldan eve döndükten sonra verimliliğinin üçte bir oranında düştüğünü tahmin etmiş. 34 yaşındaki Ingram, "Evden çalıştığımda, doğrudan işten ebeveyn olmaya atladım" dedi.

Tam uzaktan çalışma aidiyet duygusunu zayıflatıyor

Oxford Üniversitesi Saïd İşletme Okulu'nda ekonomi ve davranış bilimleri profesörü olan Jan-Emmanuel De Neve, mutlu çalışanların daha üretken olduğunu gösteren 2019 tarihli bir araştırmanın ortak yazarı. Bugün ise gereğinden fazla evden çalışmanın tam tersi bir etki yaratabileceğinden endişe ediyor. Neve, "Uzaktan çalışırken sosyal sermayeniz, entelektüel sermayeniz ve aidiyet duygunuz zaman içinde zayıflar" diyor ve ekliyor: "Evden çalışmanın olumsuzlukları ancak bir süre sonra ortaya çıkıyor"

Uzaktan çalışanın ölçümleneyemen performansı

Yöneticiler genellikle evde üretilen işi ölçecek araçlara bile sahip değil. Londra'daki MindGym konferansında konuşan New York Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Tessa West, "Evden çalışan insanlar çok fazla görünmez emek harcıyor. Bu, onların amaç duygusunu aşındırıyor çünkü yöneticileri bunu yaptıklarını görmüyor"