16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.11.2023 12:16 | Son Güncelleme: 06.11.2023 12:28

Wall Street uzmanları uyardı: Orta Doğu'daki savaş küresel resesyon riskini artırıyor

Wall Street'in önde gelen isimlerinden Larry Fink ve Jamie Dimon İsrail-Hamas savaşına dair uyarılarda bulunu. Uzman isimlere göre savaşın yarattığı korku ortamı devam ederse ABD ve Avrupa ekonomisi resesyona girebilir
Wall Street uzmanları uyardı: Orta Doğu'daki savaş küresel resesyon riskini artırıyor

Wall Street'in en büyük iki ismi, insani krizin zaten istikrarsız olan dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorlukları daha da arttırması nedeniyle Orta Doğu'daki çatışmaların küresel bir resesyonu tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın CEO'su Larry Fink, küresel ekonomi açısından 7 Ekim'deki Hamas operasyonu, İsrail'in Gazze'ye saldırısı ve Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgalinin bir araya gelmesinin dünyayı "Neredeyse yepyeni bir geleceğe" ittiğini söyledi.

Endişeler tüketimi azaltıyor

Sunday Times'a verdiği bir röportajda Fink, "Jeopolitik risk hepimizin hayatını şekillendiren önemli bir unsur. Dünya genelinde artan bir korku ve daha az umut yaşıyoruz. Artan korku, tüketimden ya da daha fazla harcama yapmaktan geri çekilme yaratıyor. Dolayısıyla korku uzun vadede resesyon yaratır ve eğer korku artmaya devam ederse, Avrupa'nın ve ABD'nin resesyona girme olasılığı artar" değerlendirmesini yaptı. 

Amerika'nın en büyük bankası JP Morgan'ın başkanı Jamie Dimon da aynı gazeteye verdiği demeçte İsrail'in Hamas'a açtığı savaş ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bir araya gelmesinin "Oldukça korkutucu ve öngörülemez" olduğunu söyledi. Dimon, "Şu anda jeopolitik cephede olup bitenler dünyanın geleceği için en önemli şeyler; özgürlük, demokrasi, gıda, enerji, göç" ifadelerini kullandı.

Bu yorumlar, dünyanın en tanınmış finansçılarından biri olan Dimon'un benzer kıyamet açıklamalarından üç hafta sonra geldi. Geçtiğimiz ay, "Dünyanın on yıllardır gördüğü en tehlikeli zaman" olduğu uyarısında bulunan Dimon, tırmanan çatışmanın enerji fiyatları, gıda maliyetleri, uluslararası ticaret ve diplomatik bağlar üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabileceği uyarısında bulunmuştu. Wall Street'in küresel ekonomiye ilişkin olumsuz havası başka yerlerde de yankılanıyor. Geçtiğimiz hafta Economist dergisi "Dünya ekonomisi yerçekimine meydan okuyor. Bu böyle devam edemez" başlıklı bir makale yayınladı. 

Petrol bağımlılığı

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın küresel ekonomik bir tehdit olarak görülmesinin nedenlerinden biri de dünyanın, pazarın üçte birini oluşturan bölge petrolüne olan bağımlılığı. Ekonomistler genellikle petrol fiyatlarındaki artışların küresel resesyonları tetikleyebileceğinden korkuyor.